• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Căpșuni cu pesticide, importate din Grecia, retrase din magazine

    Angelica Lefter -

    Un lot de căpșuni provenite din Grecia, care conțineau pesticide neaprobate în Uniunea Europeană (UE) și periculoase pentru sănătatea oamenilor au fost retrase de la vânzare de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA). Cantitatea de pesticide descoperită în fructe a fost de șase ori mai mare decât limita admisă.

    Autorităţile sanitare-veterinare din ţara noastră au retras de urgenţă de la rafturile magazinelor un lot întreg de căpşune care provin din Grecia. Lotul retras de urgenţă din magazine putea pune în pericol sănătatea consumatorilor, potrivit Anten3.ro.

    Citiți și: Raport ANF: Legumelele și verdețurile românești depistate cu un grad ridicat de pesticide

    Căpșuni cu pesticide, importați din Grecia, interzise la raft (foto: wowbiz.ro)

    Cantitatea de pesticid din căpșune, de 6 ori mai mare decât limita maximă admisă

    În cadrul programului de autocontrol au fost depistate reziduuri însemnate de karanjin, un pesticid care nu este aprobat în Uniunea Europeană. Cantitatea de pesticid depistată în probele prelevate a fost şi de şase ori mai mare decât limita admisă.

    Riscul a fost calificat ca fiind unul grav, întrucât căpşunile din acest lot puteau pune în pericol sănătatea consumatorilor. ANSVSA a notificat şi autorităţile competente din Grecia.

    Citiți și: Ministrul Florin Barbu preferă legumele din solarul familiei: „Nu folosim pesticide”

    Căpșunile, pe lista cu cele mai multe reziduuri de pesticide

    Cele mai mari urme de reziduuri de pesticide au fost descoperite la căpșuni. Acestea provin de la tratamentele care sunt folosite sau de la insecticide.

    Lista este completată de mere, pere, struguri, varză spanac sau piersici, potrivit unui studiu realizat în Statele Unite ale Americii (SUA). Pe de altă parte, pe lista alimentelor cât mai curate se află ceapa, spanacul, porumbul și ananasul.

    Comercianții din piețele din România spun că sunt atenți la modul în care sunt produse toate aceste fructe și legume și le recomandă clienților să le consume fără nicio grijă.

    Totuși, medicii atrag atenția să avem grijă ce cumpărăm și de unde cumpărăm, mai ales că de-a lungul timpului consumul de alimente cu pesticide a fost asociat cu boli grave, cum ar fi cancerul.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri

    Ultimele știri

    Vremea se schimbă radical: vin ploile. Prognoza meteo actualizată! Urgent la APIA – ultima zi în care fermierii mai pot cere subvenția trimestrială Carne de miel nu doar de Paști. Strategia ing. Ionică Nechifor pentru a readuce oaia pe masa românilor