Raport ANF: Legumelele și verdețurile românești depistate cu un grad ridicat de pesticide
Angelica Lefter -Sănătatea consumatorilor este pusă în pericol de legume cu reziduuri de pesticide. Potrivit unui raport pe anul 2024, realizat de experți fitosanitari, în legumele și verdețurile românești au fost găsite substanțe periculoase în cantități mai mari decât se regăseau în anii anteriori. Probele au fost prelevate din marile bazine legumicole ale țării, iar surprizele au fost de proporții.
Experții fitosanitari au analizat peste 1.300 de probe de legume din România și au găsit în peste 40% dintre ele urme de substanțe periculoase pentru sănătate, o cifră dublă față de anul anterior. Cele mai periculoase sunt mărarul, salata și roșiile, potrivit Digi24.ro.
Citiți și: Scandalul roșiilor toxice. Cât de sigure sunt tomatele românești?
Probele analizate au provenit din marile bazine legumicole românești
Raportul a fost realizat în 2023 de Autoritatea Națională Fitosanitară, după ce au fost analizate probe din marile bazine legumicole din sudul țării. Conform datelor prezentate, cele mai periculoase legume și verdețuri, cu un grad ridicat de pesticide sunt: mărarul, salata și roșiile.
În ceea ce privește mărarul și salata, în 67% dintre probele colectate la acestea au indicat prezența pesticidelor. La tomate, 64% dintre probe au indicat substanțe periculoase pentru sănătate. La unele produse, cantitățile de pesticide detectate au fost cu mult peste nivelul maxim admis.
Citiți și: Schemă de tratamente la tomate. Stropiri de la răsad la recoltare
Expunere la aceste pesticide pe termen îndelungat poate provoca diferite tipuri de cancer
Medicul Radu Țincu a explicat, la Digi24, că expunerea îndelungată la aceste pesticide are impact pe termen lung și mediu – poate duce la apariția cancerului limfatic, gastric, mamar, uterin, la leucemie și dereglarea funcțiilor endocrine.
Studiile au arătat în ultimii 10-15 ani că expunerea îndelungată la pesticide poate duce la boli neurologice degenerative. Medicul a recomandat ca legumele și fructele să fie spălate foarte bine, timp de câteva minute, înainte de a fi consumate.