• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Programul Rabla pentru tractoare se va adresa micilor fermieri care cumpără utilaje românești

    Roxana Dobre -

    Programul Rabla pentru tractoare se va adresa micilor fermieri care cumpără în special utilaje românești. Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a anunțat cum va funcționa programul destinar micilor fermieri pentru cumpărarea tractoarelor cu bani de la stat prin Programul ”Rabla pentru tractoare şi utilaje agricole”.  Acesta a spus că în ghidul de finanţare care urmează să fie publicat vor fi introduse criterii ce vizează distanţa faţă de punctul de cumpărare de la care poate fi achiziţionat noul utilaj și își dorește ca sumele alocate să rămână în România și facă obiectul unor achiziţii de la companii româneşti.

    Bugetul alocat programului Rabla pentru utilaje agricole este de 500 de milioane de lei iar în prezent ghidul de finanţare este în lucru urmând să fie publicat în dezbatere publică. Ministrul mediului, a precizat ieri, marți – 2 aprilie, în cadrul unei vizite efectuate la IRUM Reghin, județul Mureș că îşi doreşte ca mare parte din suma de 500 milioane de lei, alocată programului să rămână în România.

    Citiți și: Programul Rabla pentru Tractoare – aprobat! Fermierii primesc bani pentru achiziția de utilaje noi

    Ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet, a efectuat marţi o vizită la IRUM Reghin, ocazie cu care a oferit noi detalii despre Programul ”Rabla pentru tractoare şi utilaje agricole”

    Ghidul de finanțare pentru achiziția de tractoare se află în lucru

    Ministrul Mediului a anunțat că în urma discuțiilor cu singurul producător de tractoare românești va elabora ghidul de finanțate care ”să permită achiziţia a cât mai multor astfel de utilaje produse în România”.

    ”Am avut această vizită și pentru că în acest an, pentru prima oară în bugetul Administraţiei Fondului pentru Mediu, urmează să demarăm un program pe care noi îl numim generic ”Rabla pentru tractoare” sau ”Rabla pentru utilaje agricole”. Avem 500 de milioane de lei buget alocat, aproape 100 de milioane de euro, şi vizita de astăzi dimineaţă sper eu că ne va conduce la elaborarea unui ghid de finanţare care să permită achiziţia a cât mai multor astfel de utilaje produse în România. Distanţele mari înseamnă un impact de mediu, iar legislaţia, în timp ce ne opreşte să ne referim la o anumită firmă, la un anumit producător sau la o anumită ţară de provenienţă, ne dă posibilitatea să avem criterii de eligibilitate legate de mediu şi când discutăm despre mediu, fără îndoială că transportul până la destinaţie este un factor de care ar trebui să ținem cont. Un echipament produs în Asia nu ar trebui să poată fi achiziţionat, câtă vreme plătim din bani publici atât de uşor ca și cum ar fi un echipament produs în România sau în vecinătate”, a declarat Mircea Fechet, într-o conferinţă de presă susţinută la Târgu Mureş, conform Agerpres.

    Citiți și: Programul Rabla pentru tractoare: 30.000 euro/fermă, ajutor la achiziția de tractoare și utilaje

    Ministrul Mediului doreşte ca mare parte a sumei programului Rabla la tractoare să rămână în România

    Ministrul Mediului a spus că dorinţa sa este ca aceste fonduri să meargă spre producătorii români, având în vedere că sumele alocate prin programele finanţate prin Fondul de Mediu, cum ar fi Casa Verde şi Rabla Plus, merg spre companii chiar şi din afara Europei.

    ”Din acest motiv, când vom vorbi de Rabla pentru utilaje agricole, am hotărât deja că ne vom adresa micilor fermieri. Pe de o parte, am hotărât deja că urmează să finanţăm echipamente atât destinate sectorului agricol, cât şi sectorului forestier şi nu pot decât să-mi exprim speranţa că un procent cât mai însemnat din acea sumă, din cele 500 de milioane de lei pe care le vom pune la dispoziţie, vor rămâne în România, vor face obiectul unor achiziţii de la companii româneşti”, a mai subliniat Mircea Fechet.

    Reamintim că Programul Rabla pentru tractoare va deveni funcțional în 2024, iar fermierii vor primi un ajutor de minimis de maxim 30.000 euro pentru achiziția de tractoare și mașini agricole, după cum a anunțat ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet într-o conferință care a avut loc în luna ianuarie.


    Te-ar mai putea interesa

    Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou