• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Usturoiul românesc, refuzat de supermarketuri pe motiv că este ”prea mic”

    Oana Timar -

    Usturoiul românesc autentic, din soiuri vechi locale, nu și-a găsit loc în marile rețele de retail. Motivul invocat de supermarketuri pentru a nu achiziționa căpățânile autohtone a fost dimensiunea acestora care ar fi ”prea mică” pentru a fi pe placul consumatorilor, a dezvăluit în emisiunea Agrostrategia (TVR 1) fermierul Ion Olteanu care face agricultură în județele limitrofe Capitalei.

    Anul trecut, Ion Olteanu a mizat pe cultura de usturoi din soiuri locale, în special soiul de usturoi de Dărăști. A înființat aproape 100 de hectare de teren cu această cultură și spera, în toamnă, să valorifice producția, una de foarte bună calitate, în marile de rețele de supermarketuri. Calculele sale au fost date peste cap de refuzul ferm al retailerilor cu care a discutat și care au evaluat usturoiul din soiuri românești ca fiind ”prea mic”.

    Ion Olteanu, cultivator de usturoi românesc

    ”Momentan este un pariu pariu cu usturoiul, deși îmi este greu,(…) dar din păcate a fost o acțiune eșuată pentru că usturoiul românesc, cu toate calitățile lui excepționale – mănânc usturoi românesc încă o lună de acum încolo din recolta trecută, păstrându-se foarte bine și având calități excepționale, totuși, fiind mic, nu a trecut testul hipermarketurilor. Dacă nu reușești să vinzi în hipermarketuri, practic nu poți să faci performanță”, a mărturisit, cu amărăciune, fermierul Ion Olteanu care a ajuns anul trecut să fie cel mai mare cultivator de usturoi, cu o suprafață de aprope 100 de hectare.

    Fermierul a precizat că la acest moment a redus drastic suprafața cu usturoi. ”Am fost cel mai mare cultivator, atingând aproape 100 de hectare de usturoi. Există anumite condiții ca usturoiul să aibă o anumită circumferință pentru că, din păcate, consumatorul final și-l dorește ceva mai mare. E adevărat că după ce m-am oprit – că am rămas doar la câteva hectare de usturoi, cererea a fost și mai mare, pentru că a existat un fenomen de cultivare a pieței. Expunându-l cumva și lumea aflând despre usturoiul de Dărăști, a început să întrebe și să îl placă. Dar vine un pic cam târziu”, a precizat Olteanu, prezent în emisiunea Agrostrategia, de pe TVR 1, ediția de astăzi, luni – 8 aprilie.

    Cultură de usturoi

    Recalibrarea afacerii cu usturoi de Dărăști

    La acest moment, pariul fermierului cu usturoiul nu a fost abandonat, dar acesta a realizat că este foarte greu de valorificat o producție atât de mare.

    ”Pasul a fost prea mare și ar trebui să încep cu o suprafață mai mică, ceva de genul 10 hectare, deși economic nu poți să faci profit pe această suprafață. Altfel împarți cheltuielile: ai un inginer și la 100 de hectare, și la 10 hectare, ai un paznic și al 100 de hectare, și la 10, se împart cheltuielile, iar la suprafață mai mare, cheltuielile mai scad. (…) Probabil dacă am fi insistat și l-am fi făcut funii, cum le fac mămăițele noastre dragi, probabil i-am fi dat un alt apetit pentru a fi cumpărat. Acum facem o recalibrare, este vorba despre a accesa unele proiecte, pentru că atunci când ai o asemenea producție, trebuie să ai și depozite și să închizi cercul prin vânzare efectiv”, a mai spus Ion Olteanu.

    Acesta continuă și în acest an să cultive ceapă, acolo unde pe piață nu s-a lovit de un blocaj: ”Ceapa încă este un produs care se vinde, care este în regulă și chiar dacă este ea mai mică, există piețe și în afara hipermarketurilor Vorbim tot despre soiuri românești, despre ceapa de Buzău”.


    Te-ar mai putea interesa

    Mesaje de Anul Nou 2025. Cele mai frumoase urări, felicitări și mesaje de Revelion Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc

    Ultimele știri

    Calendarul foilor de ceapă 2025. Lunile bogate în ploi și lunile în care va fi secetă Alerte meteo de viscol și ninsori! Harta județelor intrate sub Cod portocaliu și Cod galben Post vacant de secretar de stat în Ministerul Agriculturii. Funcția va reveni UDMR