AFF – cinci propuneri pentru ca achiziția de utilaje cu fonduri europene să fie simplificată
Oana Timar -Cu privire la forma proiectului de Ghid al solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole din cadrul PNDR 2020, componenta 4.1.1, Asociația Forța Fermierilor (AFF) a transmis Ministerului Agriculturii și AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale o serie de propuneri și observații privind aspecte care limitează accesul la finanțare pentru beneficiari sau favorizează anumite categorii de producători agricoli în cadrul unui sprijin care se dorește a fi unul real pentru producătorii agricoli cu afaceri sustenabile:
„1.Perioada minimă pentru terenul aflat în exploatare de 10 ani. Această condiție, în contextul în care s-a început campania de depunere a cererilor, va fi imposibil de îndeplinit sau va reprezenta un cost suplimentar consistent pentru fermieri care vor fi obligați să reînnoiască toate contractele de arendă. Mai mult, neavând, legal, o prevedere pentru o perioadă minimă a contractelor de arendare, acest lucru va bloca accesul la finanțare. Propunem ca această perioadă minimă, dar ea se dorește a fi introdusă în Ghid, să fie minim 5 ani.
2. Favorizarea la finanțare a beneficiarilor cu vârsta sub 40 de ani. Apreciem că la nivelul PNDR 2024-2020, în perioada de tranziție, dar și în PNS s-au derulat și se derulează suficiente intervenții de sprijin dedicate tinerilor fermieri. Propunem ca această finanțare să fie accesibilă fermierilor fără discriminare de vârstă, eliminând punctajul suplimentar alocat categoriei de vârstă sub 40 de ani.
3. Nepunctarea suplimentară pentru formele asociative mici și, implicit a asocierii. Solicităm ca principiul dimensiunii exploatațiilor în evaluare (15 puncte, respectiv 13 puncte) să fie aplicat și formelor asociative pentru a sprijini dezvoltarea acestora.
4. Punctarea suplimentară a achiziției de utilaje care nu sunt accesibile și nu se pretează în ferma de familie. Astfel, tehnologii precum no tillage, minimum/low tillage, strip tillage nu răspund la acest moment modelului de afacere al fermelor de familie, implicând modificarea completă a parcului de utilaje. O soluție pentru optimizarea costurilor la nivelul exploatațiilor mici și mijlocii este de susținere și a achiziției de echipamente de agricultură de precizie. Astfel, propunem completarea criteriului de evaluare cu aceste echipamente de agricultură de precizie, alături de tehnologiile de prelucrare a solului.
5. Vechimea întreprinderii apreciem că este una care restricționează accesul la finanțare pentru exploatațiile înființate în ultimii ani și care nu au accesat fonduri europene. Fie că este vorba despre ferme individuale sau de forme asociative, entitățile peste 3 ani au putut depune în ultimii ani proiecte de finanțare, în timp ce exploatațiile mai noi nu au avut această posibilitate în cadrul măsurilor și intervențiilor derulate până acum. Propunem coborârea pragului de maturitate al întreprinderii, pentru punctare, la peste 2 ani (20 de puncte) și 1-2 ani (15 puncte)”.
Vă reamintim că pe 27 martie, Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, prin Direcția Generală Dezvoltare Rurală, în calitate de Autoritate de Management pentru PNDR, a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru submăsura 4.1 Investiții în exploatații agricole, componenta 4.1.1, din cadrul PNDR 2020.
Sesiunea, care urmează a fi lansată în perioada următoare, este dedicată Cererilor de finanțare depuse de fermieri și formele asociative ale acestora pentru sectorul vegetal, anunță MADR.