• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierul care are vaci dar nu poate lua subvenție. Crește 40 de bovine fără niciun leu de la APIA

    Roxana Dobre -

    Un tânăr fermier a rămas fără subvenția la vaci după ce a solicitat fonduri europene pentru exploatația pe care o gestionează în județul Covasna. Bogyo Attila, un crescător de vaci din rase de lapte a fost informat în acest an că nu va încasa Ajutor Național Tranzitoriu pentru campania 2023 și nici nu poate solicita plata pe cap de animal pentru 2024.

    Bogyo Attila (41 de ani) din comuna Zăbala, județul Covasna este un fermier care deține 40 de capete de vaci de lapte dar nu ia niciun leu pentru acest efectiv. Motivul nu este legat de vreo regulă care a fost încălcată de fermier, ci Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) l-a informat că ”sistemul nu permite înregistrarea cererii” din cauză că și-a schimbat forma de organizare din persoană fizică în SRL. În prezent fermierul crește 40 de vaci de lapte.

    Citiți și: Fermierii care au pierdut prima pe cap de vacă. Calcul ANT bovine după data de referință

    Fermier lăsat fără subvenție

    Fermier lăsat și fără proiect AFIR, și fără subvenții

    Fermierul din județul Covasna a declarat pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că a fost anunțat de APIA că nu va încasa subvențiile pentru 2023 și nici nu poate accesa banii pentru acest an, din campania care a început la 4 aprilie și se va încheia la 7 iunie.  Crescătorul de animale a subliniat că, deși la data de referință 31 ianuarie 2018 avea pe persoană fizică 25 de capete, nu primește niciun ban chiar dacă animalele se află și în prezent în fermă, ba mai mult, efectivul a crescut la 40 de capete.

    ”La data de referință 31 ianuarie 2018 ferma era pe persoană fizică, iar ulterior ăn același an dar în luna aprilie am aplicat pentru un proiect cu fonduri europene și am trecut la Societate cu răspundere limitată (SRL) dar codul de exploatație a rămas același atât la Agenția de plăți cât și și la medicul veterinar. La data de referință aveam circa 25 de vaci de lapte iar acum am ajuns la un efectiv de 40 de capete. Iar de la APIA mi s-a răspuns că nu pot să primesc ANTZ 8 care se acordă pe cap de animal. Acum când am fost să depun cererea de plată pentru 2024 mi s-a transmis că sistemul nu permite înregistrarea cererii. Mie ca fermier care am atâtea animale în fermă, și nu doar pe cele din 2018 ci un efectiv mai mare mi se pare aberant. Explicația de la APIA a fost că animalele din cerere nu mai există la data de referință la persoana fizică, deși eu nu am același cod de exploatație, nu am vândut animalele. Nici proiectul nu am reușit să îl accesăm pentru că în 2018 nu mai erau fonduri iar 2 ani mai târziu nu ne-am mai încadrat pentru că firma era mai veche de 2 ani”, a explicat crescătorul de animale.

    Citiți și: AFF – cinci propuneri pentru ca achiziția de utilaje cu fonduri europene să fie simplificată

    Fermierul a făcut prin intermediul Agrointeligența-AGROINTEL.RO un apel la autorități să schimbe regulile iar micii fermieri să poată beneficia de plata Ajutorului Național Tranzitoriu Zootehnic (ANTZ).

    ”Deci nici proiect, nici ANTZ și atunci ne întrebăm cum poate supraviețui o fermă mică sau cum sunt ajutați fermierii tineri? Nu mai zic că și această dată de referință nu este corectă, că ar trebui să se raporteze strict la animalele din ferme, nu la data de referință. Apelul meu pentru autorități este să găsească o soluție și pentru noi, cum putem supraviețui fără niciun ajutor”, a mai spus fermierul.

    Agrointeligența-AGROINTEL.RO a adus cazul fermierului din Covasna și în atenția APIA și s-au cerut clarificări privind situația crescătorilor care și-au schimbat forma de organizare. ”Procedura prevede că în cazul când CNP/CUI solicitant este diferit de CNP/CUI proprietar la data de referință, se înregistrează Document echivalare entități ANT7 și ANT8, adică certificat ONRC – Oficiul National al Registrului Comerțului. Dacă din actul constitutiv sau orice alt act al firmei rezultă că CNP deține controlul acesteia, atunci ar trebui să se aplice procedura cu Documentul de echivalare și justificarea erorilor de respingere”, a fost soluția transmisă de APIA pentru cazul fermierului din Covasna.


    Te-ar mai putea interesa

    Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor! Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Ce putem planta lângă sau sub un nuc

    Ultimele știri

    Mesaj din industria cărnii – ce se întâmplă cu prețul cărnii de porc de Sărbători Micii și salamurile din România – interzise în SUA și UK. Motivul pentru care s-au blocat exporturile Fermierul de pe Valea Trotușului care crește 8 vaci și produce o brânză specială, premiată la nivel mondial