• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cultura de pătlagină, o afacere profitabilă pentru un mic fermier din Călărași

    Angelica Lefter -

    Unul dintre puținii fermieri care cultivă plante medicinale în țara noastră a făcut o adevărată pasiune pentru această activitate. Luna aprilie este cea în care se seamănă, de obicei, pătlagina, o plantă medicinală perenă care, dacă a fost cultivată acum un an sau doi, la început de mai poate fi chiar recoltată. Anul acesta, pătlagina a trebuit resemănată pe anumite suprafețe deoarece a avut de suferit în urma anului trecut mai secetos.

    Pătlagina este o plantă medicinală des întâlnită în compoziția diverselor produse farmaceutice, iar frunzele sale sunt de real folos în lupta cu mai multe boli. Pătlagina (Plantago major) este foarte răspândită, vegetând și în locuri bătătorite în care alte specii nu cresc. Crește pe marginea drumurilor, în buruienișuri, în pășuni, culturi, de la câmpie până în zona alpină. De cultivat, însă, se cultivă numai  pătlagina îngustă – (Plantago lanceolata).

    Citiți și: Top 10 cele mai profitabile culturi de plante medicinale 

    Marius Gabriel Popescu, cultivator de plante medicinale, județul Călărași

    Cultura de pătlagină se lucrează manual: semănat, plivit, recoltat, uscat

    Marius Gabriel Popescu, în vârstă de 54 de ani, din comuna Dor Mărunt, județul Călărași, este un fermier care a muncit până acum ceva vreme sezonier în Spania, la cules de căpșuni, unde câștiga destul de bine. A decis, din cauza unor probleme de familie, să nu mai plece așa că a investit în culturi de plante medicinale, la noi în țară. A obținut un contract bun cu Dacia Plant și, sub îndrumarea unei doamne inginer, a reușit să facă din pasiunea sa un business. De departe, preferata sa este cultura de pătlagină, asta și pentru că are căutare și, în anii buni, producție destul de mare, după cum a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    ”Cultiv pătlagină din 2016 și este o afacere de familie. Colaborez cu Dacia Plant, ei o folosesc pentru siropurile de tuse. Am 3.000 de metri pătrați numai cu pătlagină, iar în total, cu plante medicinale cultiv 3 hectare. Pătlagina o recoltez la jumătatea lunii mai pentru că mai beneficiază de puțină apă. Perioada bună de plantare este acum. Semințele le produc eu de la an la an, dar anul trecut a fost secetă, nu am recoltat aproape nimic”, a spus fermierul.

    Cultura de pătlagină nu are mulți dăunători, dar este iubitoare de apă

    Pătlagina, plantă perenă cu puțini dăunători, se recoltează de mai multe ori pe an

    Pătlagina este o plantă iubitoare de apă și nu rezistă foarte mult la secetă, în rest nu are dăunători. Principala lucrare este prășitul, terenul trebuie să fie eliberat de buruieni.

    ”Terenul trebuie pregătit bine, mărunțit și foarte curat, fără buruiană. Eu nu folosesc erbicide, nici nu este recomandat. În rest, totul se face manual și plivit și recoltat. Îi trebuie multe prașile. O recoltez acum în mai, dar mai recoltez din lună în lună până la sfârșitul lunii august, septembrie. Este o plantă perenă, cea care este răsărită, am cultivat-o acum 2 ani, ea rezistă 3-4 ani. După aceea ar și o cultiv în altă solă. Nu are dăunători, foarte rar mi s-a întâmplat să o mănânce niște afide vara, dar după coasa a doua. Are în schimb nevoie de apă, nu este iubitoare de secetă”, a mai spus Marius Gabriel Popescu, care a adăugat că nu a accesat până acum bani europeni prin vreun program pus la dispoziție de autorități.

    Anul trecut, pătlagina a avut nevoie de apă prin irigare, fiind un an secetos

    Citiți și: Lista cu subvenții APIA pe care fermierii le pot obține în acest an

    Fermier: vând kilogramul de pătlagină cu 7-8 lei

    Pătlagina se vinde uscată, la kilogram. Fermierul a investit câteva mii de euro într-un solar în care usucă întreaga producție pe care o vinde apoi cu 7-8 lei/kg.

    ”Din câmp, apoi este o altă muncă pentru uscare. Trebuie și spații, niște solarii ca de legume, dar suprafețe foarte mari. Ea trebuie să rămână verde, să fie un strat sub care nu intră mucegaiul, deci destul de subțire. Are nevoie de ventilație și căldură foarte multă pentru uscare. În fiecare zi, de două ori, trebuie întoarsă în solar. Până acum am fost plătit cu 7-8 lei pe kilogramul de pătlagină uscată. Mie mi-a convenit și chiar dacă ar veni cineva să ofere mai mult, eu am să-mi onorez contractul față de Dacia Plant mai întâi, pentru că ei mi-au dat în primul an 50.000 de răsaduri și m-au ajutat foarte mult”, a spus cultivatorul de plante medicinale Marius Gabriel Popescu, pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Pătlagina este un anti-bacterian puternic, anti-inflamator și cicatrizant. Frunzele zdrobite pot fi un remediu pentru mușcături de insecte sau în cazul unor arsuri minore. Datorită proprietăților anti-bacteriene și anti-inflamatorii este folosit pentru tratarea bolilor inflamatorii ale căilor respiratorii, pentru ameliorarea tusei, și ca expectorant. Totodată, având în vedere lipsa reacțiilor adverse, este folosit cu succes și în pediatrie.


    Te-ar mai putea interesa

    Schimbare majoră în ferma lui Sorin Mănoiu, unul dintre cei mai cunoscuți cultivatori de cartofi din România Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun!

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului