Ce trebuie să știe fermierii despre achiziția și montajul unui cântar de metal
agrointeligenta.ro -Iulian Drăgoi este co-fondator al Grupului SILOBAG. Cunoscut printre fermieri ca Iulian „Cântar”, Iulian Drăgoi este expert în domeniul cântarelor industriale și în soluții de depozitare cereale.
Am stat de vorbă cu Iulian Drăgoi despre achiziția și montajul unui cântar de metal, ce trebuie să știe fermierii și la ce trebuie să fie atenți în momentul în care inițiază un astfel de demers pentru ferma lor.
Explorarea nevoii. Identificarea cântarului potrivit
Orice achiziție de cântare începe cu o discuție detaliată între fermier și specialistul tehnician, pentru a identifica aspecte importante despre activitatea fermierului, cum va fi folosit cântarul și unde va fi amplasat. În această etapă, noi aflăm efectiv care este nevoia fermierului și recomandăm cel mai potrivit cântar pentru activitățile specifice la care va fi folosit acest instrument de măsurare.
Fermierul se consultă cu colegul nostru tehnician privind locul în care va fi instalat cântarul în fermă. În acest sens, sunt folosite fotografii și aplicația Google Maps pentru amplasarea fundației.
Această consultare este importantă pentru ca fermierul să se asigure că achiziționează cântarul de care are nevoie, care îi servește cel mai bine activitatea. În plus, se asigură că alege cea mai potrivită amplasare în fermă, care să permită instalarea în bune condiții și buna funcționare a cântarului . În acest fel, este optimizat și eficientizat fluxul tehnologic în fermă – circulația utilajelor agricole și a camioanelor fără timpi morți, respectiv încărcarea, descărcarea și cântărirea cerealelor.
Citiți și: IulianCântar.eu sau cât ”cântărește” o afacere cu cântare industriale
Contractare și plată. Montaj cântar
Odată selectat modelul de cântar necesar activitității specifice din fermă, redactăm contractul de vânzare-cumpărare, care prevede o serie de aspecte precum plata în tranșe, timpii de livrare, pregătirea fundației, instalarea și calibrarea cântarului, punerea în funcțiune.
La încheierea contractului, fermierul plătește un avans pentru ca noi să lansăm în lucru structura metalică (calea de rulare), dacă aceasta nu este pe stoc deja.
Fermierul primește de la noi recomandări tehnice privind fundația de beton pe care trebuie s-o toarne, lucrare pentru care ține legătura cu departamentul nostru tehnic.
După ce găsim o soluție de transport avantajoasă pentru fermier, facturăm tranșa a doua din valoarea contractului și inițiem procesul de livrare a structurii.
Urmează apoi pregătirea echipamentelor electronice, etapă care necesită plata celei de-a treia tranșe din valoarea contractului.
Imediat ce structura metalică a fost livrată, în fermă se deplasează echipa noastră de tehnicieni care se ocupă de montajul acesteia și al echipamentului electronic. Se întocmește un proces verbal de recepție în care sunt menționate aceste lucrări.
Diferența rămasă din valoarea contractului este facturată după instalarea completă a cântarului.
Odată ce ultima tranșă de plată a fost încasată, în fermă se deplasează camionul cu greutăți etalon cu care se realizează calibrarea cântarului , cunoscută ca verificare metrologică inițială, și se eliberează documentele de certificare a cântarului.
Etape montaj cântar metalic. Timpi de așteptare
Structura metalică a cântarului poate fi instalată la între una și două săptămâni după turnarea fundației de beton.
După instalarea structurii metalice, beneficiarul își poate turna rampele de urcare-coborâre. De altfel, noi facem această recomandare pentru ca fermierul să se asigure că aceste rampe sunt turnate la nivel, respectiv că sunt aliniate corespunzător, conform proiectului. Este important ca fermierii să țină cont și să aplice aceste sfaturi privind turnarea rampelor pentru că, în acest fel, rampele nu vor fi mai sus sau mai jos față de cântar, iar camionul nu se va lovi de cântar atunci când va urca pe rampă și nici nu va ”cădea” pe cântar pentru că rampa este turnată prea sus.
La minimum 30 de zile după prima turnare a plăcii de beton și la două săptămâni după turnarea rampelor, se deplasează în fermă camionul cu greutățile etalon pentru calibrarea cântarului.
Într-un scenariu ideal, un cântar de metal se poate instala în 28 zile de la uscarea betonului fundației, iar în varianta realistă durează între 6 și 8 săptămâni (aproximativ 2 luni).
De reținut! Dacă avem în vedere că montajul unui cântar durează 2 luni, iar fermierul are nevoie de acesta în fermă cel mai târziu până la mijlocul lunii iunie, atunci în jurul datei de 15 aprilie trebuie sa aibă contractul semnat și plătit avansul pentru achiziționarea cântarului.
Așa cum fermierii știu prea bine, mijlocul lunii iunie este vârf de sezon, când nu mai există nici repede, nici ieftin. Când sunt în sezon, fermierii se grăbesc pentru că au nevoie imediată de cântar în fermă, dar îi costă suplimentar față de situația în care își planifică achiziția din timp.
Cu discuțiile lansate și avansul plătit în ianuarie, cu fundația turnată și structura metalică instalată pe îndelete, fermierul poate avea cântarul funcțional în martie sau aprilie. Evident, poate obține un preț de achiziție mult mai bun dacă semnează contractul și plătește avansul în extrasezon.
Un alt aspect pe care îl menționăm pentru ca fermierii să-l aibă în vedere: dacă au cântarul montat în extrasezon, tot în extrasezon vor face și verificarea metrologică. Aceasta este obligatorie la un an de la instalare și apoi în fiecare an, și poate fi programată foarte bine în extrasezon, nu când se fac tranzacții comerciale, în plin sezon.
Pe scurt, beneficiile lansării discuțiilor și contractării cât mai devreme: un preț de achiziție mai bun, cântarul instalat în fermă din timp, pregătit pentru noua recoltă, și verificarea metrologică realizată în extrasezon.
Suntem la început de aprilie, prin urmare timpul este încă de partea fermierilor. Aveți nevoie de un cântar ? Vă stăm la dispoziție cu întreaga noastră echipă de specialiști, astfel încât cântarul pe care îl achiziționați să fie perfect funcțional până la vârful de sezon din acest an.
Vă invităm să aflați mai multe despre noi pe www.iuliancantar.eu .
Grupul Silobag, prezent pe piață cu brandurile Silobag România și IulianCantar.eu
Grupul SILOBAG este prezent pe piața agricolă din România din anul 2022 cu brandurile SILOBAG România și IulianCântar.eu.
SILOBAG România furnizează saci silobag de diferite dimensiuni, de producție UE, pentru depozitarea cerealelor și a mâncării pentru animale, utilaje pentru încărcare și extracție cereale, împreună cu accesoriile corespunzătoare.
Prin divizia dedicată cântarelor, compania pune la dispoziția fermierilor cântare auto și cântare platformă omologate, certificate SRAC, structuri metalice pentru hale, clădiri industriale și poduri rutiere, respectiv aparatură de laborator pentru testarea cerealelor. Compania asigură servicii complete pentru cântare: producție, montaj, reparații, verificări metrologice.
Pentru informații suplimentare, vă invităm să vizitați:
www.iuliancantar.eu
www.silobagromania.ro