• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ciupitul lăstarilor viței de vie. Când și cum se execută

    Violina Gorcinschi -

    Ciupitul lăstarilor viței de vie – ciupirea vârfurilor de creștere la vița de vie. Aflați din acest articol de ce este importantă efectuarea acestei lucrări la vița de vie, cum se execută și ce este esențial de știut despre această procedură.

    Ciupitul lăstarilor viței de vie o lucrare care presupune suprimarea/înlăturarea vârfului de creştere al lăstarilor purtători de inflorescențe (rod). Lucrarea are menirea de a opri planta din creștere exact în perioada dinaintea înfloritului, moment în care substanțele nutritive sunt direcționate doar către rod, nu către creșterea vegetativă.

    Ciupitul lăstarilor viței de vie – beneficii

    Ciupitul lăstarilor la vița de vie este una din lucrările necesare, importante pentru a dezvolta armonios cultura și pentru a obține recolte mari, de calitate înaltă. Deoarece planta tinde să crească foarte mult în vegetație, substanțele nutritive vor fi irosite pe creștere, nu pe rod, pierzând din punct de vedere calitativ și cantitativ. Aici intervine ciupitul lăstarilor viței de vie.

    Citește și: Fertilizarea de bază la vița de vie: perioadă, îngrășăminte, norme

    Această lucrare nu se utilizează doar în perioada de înflorit, ci și atunci când se dorește refacerea elementelor butucului afectate de calamități. De asemenea, se mai apelează la ea atunci când se dorește stimularea apariției de copili fertili pe lăstari lacomi. Din aceștia se poate obține o producție secundară, atunci când cea principală prezintă probleme. Totodată, ciupitul lăstarilor se practică și în culturile tinere în formare, când se proiectează tipul arhitectonic/forma de conducere.

    În orice caz, scopul principal al acestei lucrări este de a ajuta la o legare mai bună a florilor, având în vedere că, timp de 10-12 zile, creșterea vegetativă este întreruptă. Prin această procedură, lăstarii fertili sunt opriți din a crește în lungime și, astfel, resursele nutritive sunt distribuite către flori, inflorescențe, făcându-se o mai bună diferențiere a mugurilor fertili. Astfel, florile vor primi mai multă hrană și se va diminua numărul de flori avortate.

    De regulă, procedura se aplică la soiurile cu legare deficitară, cum ar fi Coarna Neagră, Muscat de Haburg etc. În schimb, nu este recomandată soiurilor care înregistrează natural un număr de flori legate și struguri compacți, cum ar fi Oslobeanu sau Afuz Ali.

    Cum se face ciupirea la vița de vie (foto: rhs.org.uk)

    Cum se efectuează ciupitul lăstarilor viței de vie

    Ciupitul lăstarilor viței de vie are loc cu aproximativ 2-5 zile înainte de înflorit, adică în iunie. Pe scurt, procedura presupune eliminarea lăstarilor de creștere și a celor purtători de rod. Se înlătură vârfurile, adică punctul de creștere, cu 2-3 frunzulițe abia pronunțate.

    Citește și: Tratamente la vița de vie înainte și după înflorit

    Scurtarea se face cu doar 2-3 centimetri. Lucrarea se execută manual, fără a interacționa în niciun fel cu lăstarii de pe cepul de înlocuire a verigii de rod. Aceștia reprezintă fondul de înlocuire pentru anul următor.


    Te-ar mai putea interesa

    Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Fermierii cu subvențiile în conturi înainte de Paște. Lista anunțată de APIA Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români