Tratamente la vița de vie înainte și după înflorit
agrointeligenta.ro -Tratamente de primăvară la vița de vie – cu ce stropim via înainte și după înflorit. La ieșirea din vegetație, plantația trebuie protejată de o serie de boli periculoase precum mana și făinarea. Mai mult, aceste tratamente de primăvată la vie te asigură că vei avea o producție bună de struguri sănătoși.
- Tratamente de primăvară la vița de vie;
- Tratamente la vița de vie înainte de înflorit;
- Tratamente la vița de vie la înflorire;
- Tratamente la vița de vie după înflorit.
Calendarul de tratamente la vița de vie conține mai multe etape și puteți ajunge, în funcție de provocările dintr-un an, la peste 6-7 stropiri. Cele mai importante sunt tratamentele cu fungicide pentru că via poate fi ușor atacată de boli periculoase precum mana sau făinarea.
Un pericol de primăvară la vie este înghețul târziu. Acesta poate vulnerabiliza cultura și poate conduce chiar la pierderi de producție dacă, din cauza temperaturilor scăzute, se pierd mugurii. Imediat ce vremea se încălzește, seva începe să circule și se petrece fenomenul cunoscut ca ”plânsul viței de vie”. Este semn că vița de vie a ieșit din perioada de repaus și intră în vegetație.
Un alt moment în care via este foarte vulnerabilă este momentul înfloritului. Din nou, și acum, un îngheț tardiv poate aduce pierderi de producție.
Tratamente de primăvară la vița de vie
Primele tratamente la vița de vie se fac după tăierile în uscat. Acum este momentul unei stropiri menite să protejeze plantația de mai multe boli, printre care antracnoza, cancerul bacterial sau excorioza. Se poate aplică un fungicid cupric pentru Triumf 40 WG de la Summit Agro sau Champ 77 WG de la Nufarm. Acum se poate aplica și un insecticid precum Mospilan, în amestec cu uleiul Toil.
Tratamente la vița de vie înainte de înflorit
Schema de tratamente la vița de vie înainte de înflorit are la bază fungicide eficiente.
Dacă optați pentru produse din portofoliul Corteva Agriscience, acum puteți aplica, contra făinării, fungicidul Talendo. Acesta se poate stropi în vie începând din faza de 3 frunze etalate până la sfârșitul vegetației. Volumul de apă este de 400-1.000 de litri la hectarul de viță de vie, în funcție de masa vegetativă. Numărul maxim de tratamente pe an la viță de vie, cu Talendo, este de 4 X 225 ml/ha. Intervalul între tratamente trebuie să fie de 10-21 de zile, în funcție de presiunea de infecție. În cazul aplicării preventive, se lasă o perioadă de pauză de 21 de zile.
Împotriva făinarii, de la Corteva, acum puteți aplica Karathane Gold, un fungicid ce se poate stropi în scop preventiv, din faza de dezmugurire (2-3 frunze), la interval de 10 zile. Acest fungicid este eficient și în tratamente preventive, dar și în tratamente curative și eradicative. Doza recomandată este de 0,5 litri la hectar (în 1.000 de litri de apă).
Din portofoliul BASF, în faza de lăstar, 5-7 cm, pentru a combate mana, puteți opta pentru Polyram DF (2 kg/ha) de la BASF, iar pentru făinare, la fungicicul Kumulus DF (3 kg/ha), tot de la BASF.
Când lăstarii sunt mai mari, puteți stropi de mană cu Delan pro (3-4 l/ha), iar dacă vreți un singur produs care să combată mai multe boli, tot de la BASF puteți stropi acum cu Novicure (1,4 – 4 kg/ha), un fungicid care protejează via de mană, antracnoză și necroză bacteriană.
Putregaiul negru îl puteți combate acum cu fungicidul Revyona – doză de 1 l/ha, iar dacă doriți un produs cu care să combateți mai multe boli – putregai negru, mană, făinare și excorioză, mergeți pe mâna fungicidului Cabrio Top (1,5-2 kg/ha).
Înainte de înflorire se poate face o erbicidare a viței de vie cu un erbicid selectiv – Fusilade Max de la FMC Agro, cu eficiență împotriva buruienilor monocotiledonate anuale și perene, aplicare în doză de 0,75-1 l/ha.
Tratamente la vița de vie la înflorire
Un tratament recomandat la vița de vie la începutul înfloritului este cel cu fungicidul Custodia 320 SC de la Adama, eficient împotriva manei. Acesta se aplică în doză de 0,175 l/ha la avertizare când există pericol de infecție și în doză de 0,35 l/ ha la începutul înfloritului ( BBCH 61). Dacă mizați pe Custodia, atunci mergeți mai departe și tratați cu 0,525 l/ha la formarea fructelor (BBCH 71), iar o doză de 0,7 l/ha se aplică atunci când boabele sunt de mărimea boabelor de mazăre (BBCH 75).
Tratamente la vița de vie după înflorit
Tratamente la vița de vie după înflorit pot fi făcute pentru a combate putregaiul cenușiu – Botrytis cinerea cu fungicidele Scala (2 litri la hectar) sau Cantus (1 kg la hectar), ambele produse din portofoliul BASF.
Pentru mană, antracnoză și necroză bacteriană, acum se poate aplica fungicidul Novicure (1,4-4 kg/ha), de la BASF.
Pentru putregai negru, mană, făinare și excorioză, se aplică tratament cu Cabrio Top (1,5-2 kg/ha).
Pentru combaterea manei viței de vie, produsă de către ciuperca Plasmopara viticola, din portofliul companiei Corteva Agriscience, puteți aplica pachetul Zorvec™ Zelavin® Bria, iar la sfârșitul perioadei de înflorire, până la compactare, cel mai nou și eficient fungicid, Zorvec Vinabel.
Pachetul Zorvec™ Zelavin® Bria conține Oxathiapiprolin și Folpet și are efecte multiple asupra ciclului de viață al agentului patogen (acțiune preventivă, curativă, eradicantă și antisporulantă), având o eficacitate sporită de lungă durată. De asemenea, acesta protejează frunzele tratate pe măsură ce cresc și se dezvoltă, inclusiv frunzele nou formate. Este absorbit rapid în interiorul stratului ceros epicuticular al plantei, în mai puțin de o oră de la aplicare, oferind o rezistență mai mare la spălare. Pentru acest motiv, chiar și în situația în care apar precipitații imediat după aplicarea produsului, nu este necesară repetarea tratamentului.
ZorvecTM Vinabel® conține Oxathiapiprolin si Zoxamid. Oxathiapiprolin acționează foarte eficient împotriva manei, împiedicând germinarea zoosporilior. Cu o eficacitate ridicată împotriva manei viței de vie, Zoxamid acționează asupra creșterii filamentului micelian după ce infecția s-a produs, prin urmare modul său de acțiune este unul sinergic cu Zorvec® și responsabil de efectul eradicant și curativ al produsului, împiedicând diviziunea nucleului celulei fungice. Substanța activă Zoxamid este utilizată în această combinație și datorită modului de acțiune secundară și pentru putregaiul cenușiu Botrytis cinerea. ZorvecTM Vinabel® controlează mana viței de vie (Plasmopara viticola) cu o doză unică mică de 0,5-0,6 litri/ha.