• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ultima oră de la Bruxelles despre ajutorul de 280.000 de euro pe fermă!

    Roxana Dobre -

    Ultima oră de la Bruxelles despre ajutorul de 280.000 de euro pe fermă. Comisia Europeană ar putea prelungi termenul limită până la care se pot acorda ajutoarele de stat ”de criză” care se dau fermierilor pe cadrul temporar Ucraina. Conform unui comunicat oficial, CE a trimis statelor membre spre consultare un proiect de propunere pentru o prelungire limitată a Cadrului temporar de tranziție și criză a ajutorului de stat („TCTF”) pentru a permite sprijinirea continuă pentru sectorul agricol primar, având în vedere perturbările persistente ale pieței.

    Comisia consultă statele membre cu privire la o prelungire limitată a cadrului temporar de criză și tranziție a ajutorului de stat pentru a sprijini în continuare sectorul agricol. Războiul Rusiei împotriva Ucrainei și efectele sale directe și indirecte au creat incertitudini economice semnificative. Acest lucru a perturbat, de asemenea, fluxurile comerciale și lanțurile de aprovizionare și, în fazele sale incipiente, a declanșat creșteri excepțional de mari și neașteptate ale prețurilor, în special la gazele naturale și la electricitate, dar și la numeroase alte materii prime și bunuri primare.

    Citiți și: Cadrul temporar de criză a fost prelungit. Undă verde la noi ajutoare pentru fermieri

    Comisia consultă statele membre cu privire la o prelungire limitată a cadrului temporar de criză (foto: ec.europa.eu)

    În cea mai recentă reuniune a sa desfășurată în perioada 21-22 martie 2024, Consiliul European a subliniat importanța unui sector agricol rezistent și durabil pentru securitatea alimentară și autonomia strategică a UE și a invitat Comisia să continue eforturile pentru atenuarea tensiunii financiare a fermierilor prin proiectarea mijloacelor de sprijin suplimentar, cum ar fi extinderea TCTF.

    Ca răspuns la un sondaj al Comisiei din 27 martie 2024 privind expirarea unor părți din TCTF, statele membre au subliniat că perturbările pieței ca urmare a războiului Rusiei împotriva Ucrainei persistă și afectează în special sectorul agricol primar, care se confruntă cu provocări importante și este în curs tensiune financiară.

    În acest context, Comisia consultă statele membre cu privire la o prelungire limitată pentru sectorul agricol primar a secțiunii TCTF , care permite în prezent statelor membre să acorde sume limitate de ajutor până la 30 iunie 2024. Prelungirea limitată va permite statelor membre să continue să ofere sume limitate de ajutor fermierilor acolo unde este necesar și să garanteze că măsurile de sprijin în criză sunt puse în aplicare în mod eficient.

    Propunerea Comisiei Europene, transmis statelor membre

    Proiectul de propunere al Comisiei trimis săptămâna aceasta statelor membre nu afectează dispozițiile rămase din TCTF.  Statele membre au acum posibilitatea de a comenta cu privire la proiectul de propunere al Comisiei. Comisia intenționează să adopte modificările limitate ale TCTF cât mai curând posibil, ținând seama de feedback-ul primit de la statele membre.

    Citiți și: Clarificări APIA pentru rotația culturilor pe terenurile care încasează subvenții

    Cadrul temporar de criză a ajutorului de stat, adoptat la 23 martie 2022 , a permis statelor membre să folosească flexibilitatea prevăzută de normele privind ajutoarele de stat pentru a sprijini economia în contextul războiului Rusiei împotriva Ucrainei . Cadrul temporar de criză a fost modificat la 20 iulie 2022 și la 28 octombrie 2022 .

    La 9 martie 2023, Comisia a adoptat actualul cadru temporar de criză și tranziție pentru a promova măsuri de sprijin în sectoarele care sunt cheie pentru tranziția către o economie net zero , în conformitate cu Planul industrial Green Deal .

    În prezent, Cadrul temporar de criză și tranziție, astfel cum a fost modificat la 20 noiembrie 2023, prevede următoarele tipuri de ajutor, care pot fi acordate de statele membre:


    Te-ar mai putea interesa

    Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere Primul județ în care DAJ anunță că a virat despăgubirile de secetă în conturile fermierilor!

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!