Nina Gheorghiță, LAPAR: Fermierii așteaptă publicarea Ghidului APIA pe ecocondiționalități
Oana Timar -Regulile pentru rotația culturilor sunt încă neclare întrucât, la acest moment, nu există un ghid de aplicare a GAEC-urilor, care să clarifice cum pot fermierii să revină pe o suprafață cu aceeași cultură pe care au avut-o și anul trecut, a explicat Nina Gheorghiță, vicepreședinte al Ligii Asociațiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR).
Invitată în cadrul emisiunii Agrostrategia de astăzi, luni – 15 aprilie, Nina Gheorghiță a arătat că există poziții diferite la nivelul structurilor care interpretează modul în care se aplică în acest an de cerere, rotația culturilor pentru GAEC 7.
”Acum așteptăm ghidul pe ecocondiționalități, să fie gata și publicat. Există o lipsă de comunicare, din păcate, între instituțiile centrale – APIA Central, și instituțiile din teritoriu. Incă nu se știu toate formalitățile și faptul că GAEC 7 are o excepție pentru anul acesta și anume: fermierii care nu au reușit din cauza secetei să pună acea cultură secundară în perioada dintre două culturi principale, vor putea anul acesta, în baza unei declarații pe proprie răspundere, pe maxim 50% din suprafața fermei, să poată să pună aceeași cultură”, a declarat Nina Gheorghiță la emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR.
Citiți și: Rotația culturilor la subvenția APIA. Cum se aplică GAEC 7 în fermele cu peste 10 ha
Fermierii așteaptă un ghid elaborat de către APIA și MADR
La acest moment, deși campania de semănat chiar s-a finalizat în multe fermele, agricultorilor nu le este clar dacă pot reveni cu aceeași cultură pe un teren. Mai mult, cadrul legislativ neclar este interpretat foarte strict de funcționarii agenției de plăți.
”Din păcate, angajații APIA din teritoriu spun fermierilor că nu există această posibilitate. Intr-adevăr, ghidul încă nu este gata, dar noi, mediul asociativ, am insistat la minister măcar o notă să ceară către APIA Central să dea către agențiile din teritoriu prin care să li se spună fermierilor să aștepte, că va fi gata Ghidul, fermierii să își digitalizeze, să își facă cererea conform programărilor sau cum și-au propus ca să evite aglomerarea din ultimele săptămâni. Rămâne cererea în stadiul de draft și într-0 săptămână, avem promisiunea MADR că va rezolva împreună cu APIA, va publica acest ghid al condiționalităților care să cuprindă și această a treia excepție la GAEC 7, pentru că aveam 2 excepții prin care puteam să cultivăm aceeași cultură și erau cunoscute de anul trecut”, a explicat vicepreședinte LAPAR.
Vă reamintim că la finalul săptămânii trecute, APIA a primit o serie de clarificări tehnice privind modul de aplicare al GAEC 7. Explicațiile emise de către AM PNDR, structură din cadrul MADR, nu au făcut însă prea multă lumină în cazurile fermierilor care vor să continue cu aceeași cultură pe o suprafață. Astfel, producătorii agricoli speră ca un ghid al APIA să vină cu răspunsuri concrete la situațiile din exploatațiile agricole.
Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Nina Gheorghiță, LAPAR (15.04.2024)