• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Fermierii – protest cu tractoarele la două stații de lansare rachete antigrindină (FOTO)

    Roxana Dobre -

    Fermierii din județul Prahova au organizat astăzi, luni – 15 aprilie, un protest cu tractoare la punctul de lansare al rachetelor din zona viticolă Valea Călugărească. Acțiunea agricultorilor vine după de Ministerul Agriculturii, prin ministrul Agriculturii, le-a dat asigurări că vor fi luate măsuri pentru ca lansarea rachetelor antigrindină să nu se mai facă fără un acord explicit de la nivel central.

    Citiți și: Fermierii din Prahova cer stoparea sistemului antigrindină. Adresă cu semnături depusă la MADR!

    Fermierii care au participat astăzi la protest susțin că nu există un studiu de impact pentru iodura de argint, care în opinia lor ar fi o substanță toxică, iar un astfel de studiu trebuia făcut la înființarea sistemului națonal antigrindină. Mai mult, fermierii sunt de părere că rachetele trase înainte să plouă ”sparg” norii și provoacă secetă. ”Nu am fost consultați la momentul amplasării acestor stații, deși legea cerea asta. Fiind contracte cu un singur ofertant trebuie să știm costurile rachetelor cu rază scurtă și lungă de acțiune și cu cât sunt achiziționate în alte țări”, au anunțat printr-un comunicat fermierii, conform observatorulph.ro.

    Citiți și: Guvernul a alocat aproape 70 de milioane de lei pentru extinderea sistemului antigrindină

    Agricultorii din Pravova cer o comisie de anchetă parlamentară

    În cadrul comunicatului, fermierii solicită o comisie de anchetă parlamentară. ”Cerem o comisie de anchetă parlamentară din care să facă parte și mediul academic pentru a verifica acest sistem ANTIFERMIER”, au transmis inițiatorii protestului.

    De partea cealaltă, autoritățile susțin că sistemul de rachetă antigrindină nu produce secetă, ci limitează pagubele în cazul unor fenomene meteo violente. Reamintim că Guvernul a alocat în luna martie aproape 70 de milioane de lei pentru extinderea sistemului antigrindină.

    Protest natigrindină la Vrancea (foto: agerpres.ro)

    Protest similar organizat și de fermierii din Vrancea

    Concomitent cu acțiunea fermierilor prahoveni, și agricultorii din județul Vrancea s-au adunat astăzi cu tractoarele din dotare, în faţa Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II de la Focşani, pentru a protesta împotriva începerii sezonului operativ de trageri cu rachete antigrindină, despre care fermierii susţin că ar contribui la seceta pedologică din Vrancea.

    ”De câţiva ani funcţionează acest sistem în detrimentul fermierilor. Noi chiar am ajuns la limita suportabilităţii. Ne confruntăm cu seceta pedologică instalată de mulţi ani, pe care o recunoaştem cu toţii, şi asta este trendul din păcate, iar ploile de vară sunt condamnate la pieire din cauza acestui sistem. Nu mai beneficiem de mulţi ani de zile de ploi de vară, pentru că aceşti nori care precipită sunt imediat atacaţi cu aceste rachete cu iodură de argint şi, bineînţeles, există posibilitatea descărcărilor lor doar acolo unde se trage în ei. Norii sunt practic la poalele munţilor, la poalele dealului, acolo sunt lansate azimuturile şi acolo descarcă, acolo precipită, şi noi la câmp, unde este chiar necesară apa, nu mai beneficiem de absolut nimic, decât de acele ploi mărunte de doi-trei litri, care sunt superficiale”, a spus Vasilică Pamfil, fermier din Vrancea, citat de Agerpres.

    Protest la stația antigridină de la Focșani (foto: agerpres.ro)

    Oficial Antigrindină Vrancea: ”Decizia de lansare este direct în responsabilitatea punctului de comandă”

    Prezent la protestul fermierilor, unde a intrat în dialog cu aceştia, directorul Unităţii de Combatere a Căderilor de Grindină Moldova II, Ionuţ Lazăr, susţine că sistemul este benefic şi că, în curând, se va face şi studiul de impact pentru care au fost deja prevăzuţi banii. Până la finalizarea studiului însă, sistemul nu poate fi oprit.

    ”Sezonul operativ a început astăzi, începe de la 12:00. O mare parte dintre fermieri din judeţul Vrancea şi-au manifestat intenţia de a manifesta împotriva faptului că începem sezonul, din grija lipsei precipitaţiilor. Încercăm să avem în continuare un dialog şi să le explicăm că seceta este un fenomen regional, nu este un fenomen local asupra unui teren sau a unei culturi, iar rachetele antigrindină nu au un impact asupra secetei instalate în zona noastră în ultimii ani. Ba mai mult, în cadrul Autorităţii Naţionale pentru Administrarea Sistemului naţional Antigrindină şi de Stimulare a Precipitaţiilor s-au prevăzut, printr-o hotărâre de guvern, fondurile necesare realizării unui studiu de impact, aşa cum dânşii au cerut. O să încercăm să le ascultăm din nou părerea, o să transmitem mai departe solicitările acestora, însă sistemul, după părerea noastră, trebuie să funcţioneze. Este extrem de riscant să oprim un sistem care funcţionează şi a protejat culturile agricole cu o valoare economică extrem de mare, iar asumarea răspunderii pentru oprirea sistemului pentru o perioadă de timp, cum dânşii solicită, este extrem de riscantă în contextul în care statul român a investit bani pentru a crea un sistem funcţional, pentru a aduce tehnologii de ultimă generaţie în România”, a declarat Ionuţ Lazăr.

    El a arătat că pe lângă această tehnologie antigrindină ar putea fi implementat în viitor în judeţ şi un sistem de stimulare a precipitaţiilor.

    ”Avem rezultate remarcabile şi cred că putem veni în perioada imediat următoare, în sprijinul fermierilor, prin implementarea tehnologiilor de stimulare a precipitaţiilor, extrem de necesare în zona noastră. Ce pot să vă spun e că decizia de lansare este direct în responsabilitatea punctului de comandă. De aici se iau toate datele necesare şi se transmit comenzile de lansare a rachetelor în teritoriu, bazate pe nişte date tehnice şi ştiinţifice extrem de exacte. (…) Nu există nicio situaţie în care să fi plecat vreo rachetă de pe o instalaţie de lansare, într-un alt tip de nor decât cei cu grindină”, a susţinut Ionuţ Lazăr.

    Cu toate acestea, fermierii au spus şi că unele rachete au devenit o ameninţare la adresa siguranţei cetăţeanului.


    Te-ar mai putea interesa

    OUG despăgubiri de secetă – publicată! Listă culturi eligibile, plată la hectar, termen cerere Ciclonul a ajuns în România! Primele imagini cu norii ”în valuri” și județele unde vor ”lovi” Florin Barbu, MADR: Data la care fermierii vor avea despăgubirile de secetă în conturi

    Ultimele știri

    Mămăligă cu brânză și smântână. Cât costă o porție de MBS la restaurantul Parlamentului Subvenție la plată începând de astăzi. 180 de milioane de euro, în conturile fermierilor Smithfield România devine Comtim România!