• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • MADR: Lansarea rachetelor antigrindină – sigură pentru populație și mediu

    Angelica Lefter -

    Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) vine cu precizări privind utilizarea rachetelor antigrindină arătând că tehnologia nu este poluantă și respectă toate măsurile de protecție a mediului asumate de România în cadrul politicilor europene.

    În urma apariției în spațiul public a unor informații referitoare la impactul tehnologiei de combatere a grindinei prin metoda rachetelor asupra mediului, MADR a emis un comunicat prin care a făcut unele precizări menite să lămurească situația.

    Citiți și: Fermierii – protest cu tractoarele la două stații de lansare rachete antigrindină (FOTO)

    Utilizarea rachetelor antigrindină nu are efecte majore asupra mediului (foto: jurnaldevrancea.ro)

    Potrivit MADR impactul asupra mediului a tehnologiei rachetelor antigrindină fost evaluată și s-a constatat că poluarea a 700 de rachete antigrindină pe an echivalează cu cea produsă de 6 tractoare care parcurg 50.000 de kilometri.

    ”Exploatarea infrastructurii operaționale din cadrul SNACP nu produce o creștere a emisiilor de poluanți în aer, apă sau sol, deoarece tehnologia aplicată curent în SNACP nu este poluantă și respectă opțiunile de protecția mediului asumate de România în cadrul politicilor europene. Tehnologia rachetelor antigrindină, utilizată în cadrul SNACP, a fost evaluată din perspectiva impactului asupra mediului prin Bilanțuri de mediu realizate de Universitatea București-Facultatea de Geografie împreună cu Centrul de Cercetare și Consultanță ENVICONS Consulting, SC Electromecanica Ploiești SA și SC Blumenfield SRL. Acestea au evidențiat faptul că activitățile de IAA (Intervenții Active în Atmosferă) nu au nici un efect negativ asupra componentelor de mediu – apă, sol și biodiversitate.
    De exemplu, utilizarea a 700 rachete/an în cadrul unui Grup de Combatere, care acoperă 170.000 ha, produce o poluare cu suspensii solide de cca. 20,3 g/ha și generează următorii factori poluanți:

    Aceste valori sunt cu ordine de mărime mai mici decât toate celelalte activități industriale și normele admise (de exemplu, poluarea este echivalentă cu cea produsă de 6 tractoare care parcurg 50.000 km)”, potrivit MADR.

    Citiți și: Guvernul a alocat aproape 70 de milioane de lei pentru extinderea sistemului antigrindină

    Utilizarea rachetelor antigrindină nu are efecte majore asupra mediului înconjurător

    Conform informării transmise de MADR, poluarea produsă de utilizarea rachetelor în combaterea grindinei este minoră.

    ”Astfel, poluarea produsă de utilizarea rachetelor în combaterea grindinei este minoră și are un impact nesemnificativ asupra florei, faunei şi populaţiei din zonă şi din regiunile limitrofe. Compuşi de azot (echivalent autoturism cu combustibil Euro 6 cu un parcurs de 100.000 km): 174,8 autoturisme. Evaluările privind impactul asupra mediului realizate pe parcursul derulării Programului experimental de mică amploare privind creșterea precipitațiilor cu tehnologia aviației, derulat în 2019, au pus în evidență faptul că nu a fost afectată biodiversitatea din perimetrele monitorizate suprapuse cu ariile naturale protejate din rețeaua Natura 2000”, a transmis MADR.

    Amintim că, fermierii din județul Prahova și Vrancea au organizat astăzi, luni – 15 aprilie, un protest cu tractoare la puncte de lansare a rachetelor antigrindină.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Urături de Anul Nou: Cele mai frumoase 5 urături în versuri

    Ultimele știri

    Mihaela Neagu, proprietara fabricii Luduș: “Dacă nu sunt luate rapid măsuri, 2025 va fi anul dezastrului în agricultură” Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Subvenție APIA de 176,11 euro/UVM. Cererile se depun din 9 ianuarie