Ouăle maronii vor fi înlocuite în magazine de ouăle albe. Fenomenul, explicat de fermieri
Violina Gorcinschi -Ouăle de găină maronii sunt încă populare în rândul clienților. Cu toate acestea, s-ar putea ca acestea să dispară de pe rafturile supermarketurilor în viitorul apropiat, la baza fenomenului stând deciziile multor ferme de a schimba rasele de găini.
„Peste cinci ani nu vor mai fi ouă maronii pe rafturile supermarketurilor”, a spus Henner Schönecke, președintele Asociației Federale a Ouălor Germane. V. (BDE), potrivit Agrarheute. Motivul este simplu: mulți crescător de găini ouătoare preferă păsările care produc ouă albe, în locul celor de la care se obțin ouă mai închise la culoare.
Ouăle de găină maronii vor fi de domeniul trecutului
Henner Schönecke, el însuși fiind crescător de găini ouătoare care a primit premiul de crescătorul anului la CERES AWARD 2014, își transformă ferma într-o unitate agricolă de păsări producătoare de ouă albe în sistem liber. Cel mai frecvent, rasa pentru care se optează în ferme este Leghorn.
În consecință, rasele de găini precum Leghorn, care produc ouă albe au mai multe avantaje:
- au un potențial genetic mai mare;
- sunt de dimensiuni mai mici decât găinile care depun ouă brune și, prin urmare, sunt mai agile. În acest fel, se obține mai mult spațiu în adăpost;
- sunt mai ușor de manevrat și mai mobile;
- au un consum mai mic de furaj și valorifică mai bine hrana;
- ouăle sunt puțin mai mici, ceea ce nu duce la epuizarea păsărilor.
În general, rasele de păsări care produc ouă albe ar ar avea, de asemenea, și o longevitate și o productivitate mai mare. Găinile cu ouă albe pot produce aproximativ 500 de ouă în 100 de săptămâni de viață. Cele cu ouă maronii 380 de bucăți în 82 de săptămâni.
Citește și: Fermierii bulgari sunt furioși: Ouăle românești, vândute în Bulgaria ca produse autohtone
Avantajele fac din aceste găini o categorie mai sustenabilă în comparație cu găinile producătoare de ouă brune. Potrivit lui Henner Schönecke, ouăle maronii vor fi găsite doar la câțiva crescători locali de păsări în viitor.
Ouăle albe sunt mai ușor de vopsit
Mai există un motiv care ar putea convinge consumatorii, cel puțin în perioada Paștelui. După cum a precizat Henner Schönecke pe site-ul său oficial, ouăle albe ar putea fi colorate mai ușor. În caz contrar, ouăle maronii sau albe nu prezintă diferențe importante pentru consumatori, nici măcar în ceea ce privește gustul.
Citește și: Găinile nu mai fac ouă – cauze. Ce remedii există