Găinile nu mai fac ouă – cauze. Ce remedii există
Violina Gorcinschi -De ce nu mai fac găinile ouă – 12 cauze pentru care o găină se oprește din ouat. Stoparea ouatului poate avea foarte multe cauze, de la factorii de mediu, până la boli, alimentație sau stres. Aflați din acest articol principalele motive pentru care găinile ouătoare din fermă sau gospodărie și-au oprit producția.
- De ce nu mai fac găinile ouă. Vârsta;
- De ce nu mai face găina ouă. Alimentația și apa;
- De ce se opresc găinile din ouat. Boli și paraziți;
- De ce nu mai ouă găinile. Stresul;
- De ce nu mai fac găinile ouă. Perioada clocitului;
- De ce nu se ouă găinile. Năpârlirea;
- De ce nu mai fac găinile ouă. Condiții de mediu – lumină și temperatură;
- Găinile se opresc din ouat. Loc nou unde depun ouăle;
- De ce nu mai face ouă o găină. Calitatea scăzută a aerului;
- Găinile se opresc din ouat – cauze. Competiția între păsări;
- Motive pentru care găinile nu mai fac ouă. Prezența prădătorilor;
- Găinile se opresc din ouat. Retenția de ouă.
De ce se opresc găinile din ouat, se întreabă mulți crescători care se confruntă cu această problemă. Pentru a produce ouă, găinile trebuie să fie sănătoase, să aibă toate condițiile optime de mediu, să li se asigure o hrană adecvată care să le ofere nutrienții necesari, dar și să trăiască într-un mediu liniștit, fără factori de stres. Orice schimbare în ritmul de viață al găinii îi poate influența producția atât din punct de vedere cantitativ, cât și calitativ.
De ce nu mai fac găinile ouă. Vârsta
Găinile nu mai fac ouă în primul rând din cauza vârstei care influențează cel mai mult productivitatea. Păsările de curte sunt fie prea tinere, fie prea bătrâne ca să aibă mai un randament ridicat în producția de ouă.
Dacă găinile nu au ajuns încă la maturitate, crescătorii nu vor obține niciun ou de la ele. Deseori, apar îngrijorări din acest punct de vedere, însă este nevoie de răbdare, ca puicuțele să treacă prin întregul proces de maturizare pentru a se dezvolta suficient. De regulă, găinile tinere încep să facă ouă de la vârsta de 18-22 de săptămâni sau la circa 6 luni.
Pentru a accelera procesul, în cuibul găinilor tinere care au ajuns la maturitate se pot plasa ouă de lemn sau de ceramică.
Pe de altă parte, găinile adulte se pot opri din ouat sau le poate scade randamentul atunci când încep să îmbătrânească. Și în acest caz, procesul este cât se poate de natural. De regulă, o găină are producții bune de ouă pe o perioadă de trei ani. Păsările mai înaintate în vârstă pot fi stimulate cu ajutorul unei alimentații potrivite și a suplimentelor.
Citește și: Determinarea vârstei la găini. Cum ne dăm seama ce vârstă are o găină
De ce nu mai face găina ouă. Alimentația și apa
O găină se oprește din ouat și din cauza alimentației, mai exact din cauza lipsei de nutrienți. Găinile au nevoie de o hrană corespunzătoare pentru a fi productive. Găinile au nevoie de alimente bogate în proteine, cum ar fi semințe de dovleac sau larve de muște.
Calciul trebuie să fie și el nelipsit din alimentație. Acesta poate fi luat din mai multe surse: cochilii de scoici zdrobite, cretă furajeră, coji de ou etc. Din meniul acestora nu trebuie să lipsească nici cerealele, însă în cantități limitate. De exemplu, dacă li se dă prea mult porumb, găinile se ouă mai puțin deoarece acesta nu conține suficiente proteine. Totodată, crescătorii trebuie să aibă grijă să nu le schimbe prea des dieta.
Citiți și: Lipsă de calciu la găini, semne. Rețete cu calciu pentru păsări
De asemenea, și apa are rolul său în ouat – în lipsa accesului la apă proaspătă, producția de ouă scade. Așadar, crescătorii trebuie să le asigure păsărilor apă proaspătă atât în interior, cât și în exteriorul cotețului.
De ce se opresc găinile din ouat. Boli și paraziți
Prezența bolilor sau infestarea cu paraziți în cadrul efectivului pot duce la o scădere considerabilă a producției de ouă într-un interval foarte scurt. De exemplu, păduchii, viermii și acarienii sunt un pericol la bunăstarea găinilor care se simt prea incomod pentru a produce ouă.
Dacă găinile sunt suspecte de boală, se recomandă consultarea urgentă a medicului veterinar, pentru a evita un focar în coteț. Este importantă întărirea sistemului imunitar al păsărilor de curte prin hrană corespunzătoare, apă proaspătă, dar și asigurarea unui mediu curat, uscat și bine ventilat. Tot medicul veterinar poate recomanda tratamente preventive împotriva bolilor și paraziților.
Citiți și: Păduchii la găini: soluții de combatere naturală sau cu tratamente chimice
De ce nu mai ouă găinile. Stresul
Stresul este și el un factor important care afectează producția de ouă. Păsările de curte sunt sensibile la orice schimbare de mediu, astfel că se pot opri temporar din ouat. Acest lucru se întâmplă, de obicei, atunci când se introduc noi păsări în efectiv, dacă le este mutat cotețul sau dacă li se schimbă drastic alimentația. Chiar și schimbările de vreme pot afecta temperamentul păsărilor și producția lor de ouă.
Crescătorii trebuie să fie atenți la toate aceste aspectele care pot cauza stres unei găini aflate în producție. Dacă apar schimbări de ambinet, păsările trebuie să fie lăsate o perioadă ca să se adapteze la noile condiții. În același timp, este bine ca acestea să se bucure de un mediu cât mai confortabil și de mâncare bună.
Există și factori externi care pot fi eliminați complet sau într-o oarecare măsură, cum ar fi prezența sunetelor puternice. Sunetele puternice care se aud din senin, precum tunetele sau sirenele, pot stopa ouatul la găini, însă nu pot fi controlate. Cu toate acestea, dacă adăpostul este plasat într-o zonă cu multă gălăgie, cum ar fi acolo unde funcționează utilajele agricole, lângă o șosea aglomerată sau lângă o terasă cu muzica dată prea tare, se pot găsi soluții, cea mai simplă fiind putarea spațiului de creștere a păsărilor. În lipsa unor măsuri corespunzătoare, găinile devin stresate și se opresc din ouat perioade mai lungi de timp.
Citiți și: Ce să nu dai de mâncare găinilor – lista cu alimente toxice pentru găini
De ce nu mai fac găinile ouă. Perioada clocitului
Găinile nu mai fac ouă în perioada lor de clocit. Există multe rase de găini predispuse la clocit și care pot fi mame excelente, ceea ce reprezintă un avantaj atunci când crescătorii își doresc puișori noi în curte. În caz contrar, această situație poate fi neplăcută deoarece nu se mai produc ouă.
Principalele semne că păsările de curte devin cloști sunt pieptul gol, dorința de a rămâne izolate în cuibar, agresivitate în apropierea oamenilor, excrementele mari, în stare solidă și urât mirositoare. În acest caz, găinile pot fi descurajate prin anumite metode.
Pentru a întrerupe procesul, găinile pot fi mutate în cuști individuale, fără așternut și cuibar, bine iluminate. Se recomandă ca podeaua să fie de tip grătar, iar adăpătorile și hrănitoarea să nu trebuie să lipsească. De regulă, această „carantină” durează cam trei zile. Cu riscul de a le crea păsărilor un ușor disconfort, sub ele se plasează câteva cuburi de gheață, de mai multe ori pe zi. În acest fel, temperatura corpului poate scădea, iar găinile nu vor mai dori să stea în cuibar. De asemenea, iluminarea puternică și expunerea cloștilor la zgomote puternice poate avea ca efect întreruperea stării de clocit.
De ce nu se ouă găinile. Năpârlirea
Năpârlirea este o cauză clasică pentru care găinile se opresc din ouat. Acest proces este caracterizat prin înlocuirea penelor vechi cu unele noi. Dacă găinile de curte încep să năpârlească, va dura aproximativ o lună până când vor relua producția.
Năpârlirea are loc în trei perioade ale anului: toamna, vara și primăvara, iar durata variază. În aceste intervale, este recomandat ca păsările să fie îngrijite corespunzător: iluminare suplimentară în adăpost, monitorizarea atentă a microclimatului din adăpost, evitarea contactului tactil, dietă echilibrată etc.
Există metode de a stimula năpârlirea forțată, despre care se știe că sporește producția de ouă din efectiv.
Citește și: Năpârlire la găini – tipuri, cauze, durată. Sfaturi
De ce nu mai fac găinile ouă. Condiții de mediu – lumină și temperatură
Alt motiv pentru o pauză în depunerea ouălor la găini este reprezentat de schimbările sezoniere. În acest caz, lumina este un factor cheie. Găinile au nevoie de circa 16 ore de lumină pe zi pentru a depune ouă în mod regulat. Astfel, odată ce ziua se scurtează, iar noaptea se lungește, producția de ouă scade. Toamna și iarna, producția poate fi susținută prin iluminatul artificial în coteț. Se recomandă lămpile cu cronometru, care nu degajă căldură, pentru a preveni riscul de incendiu și care oferă cinci ore în plus de lumină. Totuși, unii crescători preferă să lase păsările să treacă în mod natural prin sezonul rece, ca să se odihnească și să se pregătească de primăvară, când vor da randamente mai mari. Pe de altă parte, excesul de lumină provoacă și el probleme din acest punct de vedere. Găinile pot depune ouă prea mari, care pot cauza prolapsul.
Citiți și: Câtă lumină artificială asigurăm găinilor pe timp de iarnă pentru a menține producția de ouă
Chiar și schimbarea bruscă de lumină poate afecta producția de ouă la găini. Se recomandă ca păsările nu se bage în coteț până nu se înserează, indiferent de anotimp. Dacă perioada cu lumină naturală este scurtată brusc, organismul găinilor simte că este timpul să își păstreze energia pentru lunile cu temperaturi scăzute specifice sezonului de iarnă.
În ceea ce privește temperatura, găinile au nevoie de circa 20-22 grade Celsius pentru a oferi producții bune de ouă. În timpul sezonului rece, păsările, în special cele care sunt ținute și afară, îți consumă energia pentru a menține o temperatură ridicată a corpului, motiv pentru care producția este scăzută sau chiar oprită. Astfel, se recomandă ca găinile să fie ținute în adăposturi bine încălzite și izolate termic pentru a preveni răcirea aerului din interior. În acest sens, ar fi bine ca adăpostul să aibă și un pod fals, care ajută la menținerea căldurii.
Totodată, nici temperaturile prea ridicate nu au un efect benefic asupra păsărilor de curte. Toleranța la căldura din timpul verii diferă și în funcție de rasă. Rasele mai mari de găini suferă mai mult la temperaturi ridicate, în timp ce păsările de dimensiuni mai mici se descurcă mai bine în asemenea condiții. Vara, organismul păsărilor își canalizează resursele pentru a se răcori, nu pentru a depune ouă. De aceea, este important ca acestea să se poată răcori cât mai ușor. În acest scop, cotețul trebuie să aibă două uși: una principală și una cu plasă, pentru a asigura o circulație optimă a aerului, dar și pentru a bloca accesul prădătorilor. De asemenea, păsările trebuie să aibă zone în care să se poată adăposti la umbră, apă rece și proaspătă în care se pot adăuga electroliți pentru a asigura o hidratare suficientă. Adăugarea de cuburi de gheață în apa găinilor este și ea eficientă, asigurându-le un confort termic. O alternativă la gheață sunt bunătățile congelate, cum ar fi legumele și fructele congelate. Astfel, se minimizează simptomele de stres termic.
Găinile se opresc din ouat. Loc nou unde depun ouăle
Există situații în care găinile nu se opresc din ouat, ci pur și simplu și-au schimbat locul în care depun ouă. Acest lucru se întâmplă atunci când păsările nu mai preferă cuiburile din coteț, considerându-le inconfortabile sau nesigure. Dacă așternuturile sunt murdare sau pline de păduchi, este normal ca găinile să își schimbe locația.
Așadar, dacă proprietarii de găini nu mai găsesc ouă în cuiburi, primul lucru pe care îl pot face este să verifice dacă nu există locuri „secrete” în care au loc depunerile. În acest caz, este recomandat ca adăpostul să fie păstrat curat, schimbând și dezinfectând așternuturile o dată la două săptămâni.
De ce nu mai face ouă o găină. Calitatea scăzută a aerului
O găină nu mai face ouă și din cauza calității scăzute a aerului din adăpost. Nivelurile ridicate de amoniac, cauzate de așternuturile ude și vechi, dar și ventilația slabă, pot duce la stoparea producției de ouă, dar și la alte probleme de sănătate pentru păsări. Calitatea aerului este legată, în principal, ca în cazul temperaturii, tot de ventilație. Cotețul trebuie să dispună de o ventilație corespunzătoare care să asigure întotdeauna o circulație bună a aerului.
Problema calității aerului în cotețul găinilor se poate rezolva prin montarea unor ferestre sau amplasarea unor ventilatoare. De asemenea, așternuturile se schimbă regulat, pentru a scădea nivelul de amoniac din aer.
Citiți și: Hrănirea găinilor ouătoare în funcție de vârstă: recomandări
Găinile se opresc din ouat – cauze. Competiția între păsări
Găinile se opresc din ouat atunci când apare o competiție între păsări. Este bine de știut că în cadrul efectivului se stabilește de regulă o anumită „ierarhie”. În cazul în care, în cadrul acesteia, au loc schimbări, cum ar fi spațiul insuficient per pasăre sau este prea puțină apă sau mâncare, unele dintre înaripate se opresc din ouat.
Pentru a evita competiția între păsări, în coteț și în curte trebuie să existe suficient spațiu pentru fiecare găină. Valabil și în cazul cuibarelor, hrănitorilor și adăpătorilor. De asemenea, introducerea unor noi păsări în adăpost trebuie să fie cât mai puțin stresante pentru celelalte găini. De exemplu, acest lucru poate fi făcut în timpul nopții, când celelalte găini dorm.
Motive pentru care găinile nu mai fac ouă. Prezența prădătorilor
Unul dintre motivele pentru care găinile nu mai fac ouă este prezența unor prădători precum dihorii, vulpile, vulturii, șobolanii. Aceștia sunt un factor de stres major pentru păsările de curte. Dacă prezența lor persistă, găinile se pot opri din ouat. De asemenea, chiar și câinii, pisicile sau copiii gălăgioși sunt văzuți, uneori, ca un pericol. Aceste amenințări trebuie eliminate cât mai repede, pentru a nu compromite producția de ouă.
Citiți și: Dihor la găini. Cum protejăm păsările de atacul unui dihor
Absența ouălor la găini poate fi cauzată de prezența prădătorilor și din alt punct de vedere. Animalele sălbatice, cum ar fi dihorii, se pot strecura în adăpost pe timpul nopții pentru a fura ouăle, iar dimineața, crescătorii găsesc cuibarele goale.
Crescătorii se pot informa în legătură cu diversele metode de combatere a prădătorilor. De exemplu, capcanele sau aparatele cu ultrasunete funcționează în cazul vulpilor și dihorilor, însă folosite cu atenție pentru a nu afecta celelalte animale domestice din curte.
Găinile se opresc din ouat. Retenția de ouă
În final, putem vorbi despre o altă cauză importantă pentru care găinile se opresc din ouat, și anume retenția de ouă. Această disfuncție este caracterizată de incapacitatea găinii de a depune ouă, fiind foarte neplăcută (dureri, disconfort) și având urmări grave dacă nu este rezolvată.
Există anumite semne care pot indica o retenție de ouă care se depistează în felul următor:
- Controlul găinii: burta dură, creasta palidă și mersul ciudat ar putea fi un prim indiciu;
- Prezența constipației;
- Apetitul păsărilor: dacă găinile nu mai mănâncă și nu au poftă de mâncare în timpul întregii zile, poate suferi de o retenție de ouă;
- Găinile intră și ies destul de des din cuibar.
Pentru a preveni apariția acestei condiții, este bine de știut care sunt cauzele:
- Vârsta înaintată sau prea mică a păsării în momentul primei depuneri;
- Oul format este prea mare sau într-o formă diferită de cea obișnuită (de exemplu, este prea alungit);
- Alimentație greșită sau deficitară;
- Deficiență de calciu sau vitamina D. Calciul este important pentru formarea și întărirea cojii oului, iar lipsa acestuia duce la formarea de ouă moi sau cu o coajă care prezintă diformități, caz în care ouăle sunt greu de eliminat.
Dacă proprietarii de găini au constatat că păsările suferă de o retenție de ouă, trebuie să acționeze imediat pentru că aceasta poate avea chiar urmări letale.
Asigurarea unui mediu cald ajută la rezolvarea problemei. Se pregătește un recipient cu apă caldă, unde temperatura să fie de aproximativ 26-32 grade Celsius, în care se plasează găina. Căldura va relaxa mușchii și va face mai ușoară trecerea oului. Găina se poate înfășura într-un prosop, pentru a calma. Pentru a stimula și mai mult evacuarea oului, aceasta poate fi masată pe abdomen dacă nu dă semne că acest lucru ar agita-o. În cele din urmă, pasărea este lăsată în acest mediu circa o jumătate de ouă. Dacă și după aceste măsuri, pasărea nu a reușit să elimine oul, se contactează imediat un medic veterinar.