• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Inundațiile din Dubai – consecința sistemului de însămânțare a norilor? Autoritățile infirmă scenariul

    Oana Timar -

    Ploi torențiale și vijelii în Dubai. Cel mai mare oraș din Emiratele Arabe Unite după numărul populației a fost măturat de precipitații și furtuni fără precedent. Fenomenele meteo extreme sunt puse de unii specialiști pe seama unei erori în însămânțarea norilor, sistem folosit pentru a fi stimulate precipitațiile.

    Inundațiile au făcut prăpăd în țările din Golful Persic. În Dubai, a plouat în 12 ore cât într-un an. Aeroportul a fost închis după ce pista s-a transformat într-un lac. În Oman, 18 oameni și-au pierdut viața în inundații istorice. Alertă de inundații a fost și în Arabia Saudită, Kuweit și Qatar.

    Cel mai afectat oraș este Dubai unde marți – 16 apruilie, în 12 ore a plouat cât pentru un an întreg: 250 ml de apă pe metrul pătrat. Pe autostrăzi, șoferii fie au rămas blocați în mașini, fie le-au abandonat, în timp ce la metrou apa le-a ajuns oamenilor până la glezne. Imaginile distribuite online au arătat pistele Aeroportului Internațional Dubai – recent desemnat al doilea cel mai aglomerat din lume – sub apă, în timp ce avioanele arătau mai degrabă ca niște bărci care încercau să se miște pe aeroportul inundat. Operaţiunile de pe Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) au fost suspendate marţi timp de 25 de minute.

    Inundații in Dubai (foto: CNN)

    Oficial, ploile au fost cauzate de un sistem de furtună ce traversează Peninsula Arabică

    Oficial, ploaia care a aruncat Dubaiul sub apă este asociată cu un sistem de furtună mai mare care traversează Peninsula Arabică și se deplasează prin Golful Oman. Același sistem aduce, de asemenea, vreme neobișnuit de umedă în Omanul din apropiere și în sud-estul Iranului. Se așteaptă ca ploile să scadă în regiune, dar câteva averse pot persista miercuri înainte de revenirea vremii uscate.

    Unii specialiști din mediul online au pus furtunile pe seama unor erori în utilizarea sistemului de stimulare a precipitațiilor. Pentru Dubai, acest sistem a reprezentat o investiție de 20 de milioane de dolari, fiind una dintre mândriile tehnologice din această parte a lumii.

    Totuși, Guvernul Emiratelor Arabe Unite susține că anterior inundațiilor nu au fost efectuate lucrări de însămânțare a norilor. Mai precis, Centrul Național de Meteorologie, grupul operativ guvernamental responsabil cu misiunile de însămânțare a norilor din Emiratele Arabe Unite, a declarat că nu a efectuat tehnica de modificare a vremii în perioada premergătoare furtunilor puternice care au provocat inundații în Emiratele Arabe Unite.

    Declarația oficială a venit ca urmare a unei informații publicate de Bloomberg și in care Ahmed Habib, un meteorolog, a spus că ploile de marți au provenit parțial din însămânțarea norilor. Habib a declarat ulterior pentru CNBC că șase piloți au efectuat misiuni ca parte a protocolului obișnuit, dar nu au însămânțat niciun nor. CNBC nu a putut verifica în mod independent rapoartele.

    Autostradă inundată in Dubai (foto: CNN)

    In luna martie, Agrointeligența – AGROINTEL.RO vă prezenta informații noi despre sistemul prin care Emiratele Arabe Unite au anunțat că pot să crească nivelul precipitațiilor anuale cu 20%. Rachetele încărcate cu particule de sare de NaCl higroscopice sunt lansate din aeronave într-un nor preselectat. Sarea ajută la coalescența picăturilor din nor și le face suficient de mari pentru a cădea sub formă de ploaie.

    „Aceste operațiuni nu pot fi efectuate cu toți norii, ci doar cu norii cumulus. În prezent folosim patru avioane pentru a livra materiale și sare pentru a procesa norii. Avem și un generator la sol. Dacă un astfel de generator este instalat în vârful unui munte și apare un nor potrivit în zonă, acesta poate fi procesat de generator”, a precizat Omar Al Yezedi, directorul departamentului de Cercetare al Centrului Național de Meteorologie din Emiratele Arabe Unite.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Declararea terenurilor și animalelor la primărie. Termene în vigoare în acest an

    Ultimele știri

    APIA – ultima oră despre plata subvențiilor! O colaborare de succes în domeniul agricol între Dancereal și ROfert Romania Fabrica de lână de la Făgețelu a pierdut ajutorul de stat de la Ministerul Economiei