• ABONARE
 • Contact
 • Publicitate
 • Anunțuri
 • Audiență
 • Rețele sociale
 • Informații
 • Știri
 • Subvenții APIA
 • Vegetal
 • Zootehnie
 • Bursă cereale
 • Agribusiness
 • ARHIVA
 • CĂUTARE
 • Euro Grain Exchange 2024 – Semănând parteneriate, recoltând oportunități nelimitate

  agrointeligenta.ro -

  Cea de-a doua ediție a EuroGrainExchange, găzduită săptămâna trecută la Hotelul Radisson Blu din București, a fost o dovadă a evoluției importanței sale în industria globală a cerealelor. Atrăgând 532 de delegați din 332 de companii din 32 de țări, EuroGrain 2024 a prezentat amploarea și profunzimea sectorului, sporindu-și rolul de platformă esențială pentru abordarea provocărilor dinamice și oportunităților din comerțul cu cereale.

  Amestecul de subiecte a oferit o perspectivă cuprinzătoare asupra peisajului actual al industriei cerealelor, punând accent pe securitatea alimentară, redirecționarea fluxurilor de cereale, profitabilitatea în următorii ani, reglementări, managementul riscurilor și aspectele legale, precum și rolul esențial al nodurilor logistice precum Portul Constanța. Participanții au dobândit cunoștințe neprețuite despre navigarea în complexitatea comerțului cu cereale, subliniind rolul evenimentului în stimularea conexiunilor și în avansarea cunoștințelor din industrie.

  „Este privilegiul nostru să muncim din greu și să oferim o platformă pentru schimbul solid de cunoștințe și perspective strategice, favorizând succesul industriei cerealelor”, a subliniat Petar Dimitrov, Event Manager.

  Zona Expozanților EuroGrainExchange 2024 a fost un spațiu dinamic în care companiile de top din sectorul cerealelor implicate în comerț, depozitare, logistică, sondaje, analize și multe altele au dezvăluit cele mai noi tehnologii și strategii, oferind o platformă de networking și inovare. Cu 20 de expozanți, impactul evenimentului asupra industriei a devenit un punct cheie, prezentând povești de creștere, reziliență și durabilitate.

  EuroGrainExchange 2024 a început cu un discurs de deschidere distins, în care asociațiile din industrie și oficialii au deschis evenimentul, dând tonul unei conferințe dinamice și perspicace.

  Prima din seria meselor rotunde:
  EUROPA CENTRALĂ ȘI DE EST, BALCANI ȘI MAREA NEAGĂ – DISTRUGEREA PODURILOR SAU CREAREA DE SINERGII
  Formarea noii superputeri de origine – Balcanii și Marea Neagră (BBS), viitorul durabilității și securității alimentare pentru Europa. Reconectarea Regiunii Dunării.
  o Florin Constantin și-a deschis sugestiv prezentarea cu o expresie actualizată „Cel bun, cel rău, cel urât, … și moldoveanul” – o frază care a reprezentat laitmotivul discursului său plin de informații prețioase.
  o Panoul de discuții a continuat cu discursul lui Stoyan Valev care a evidențiat bilanţurile bulgare actuale, așteptările pre/post recoltare și posibilele provocări și oportunităti, cum ar fi recâștigarea afacerilor cu coaster și stabilizarea la nivelurile de dinainte de război în regiune.
  o Milan Zorić a expus audienței conferinței un subiect foarte semnificativ: Serbia – fluxurile comerțului cu cereale (obstacole și oportunități). El a subliniat reconectarea țărilor dunărene la Marea Neagră, pe măsură ce tarifele de transport cu barje revin la normalitate.
  o Mai departe, din Polonia a venit Roman Weingardt, care a discutat despre faima crescândă a grâului polonez și despre modul în care 16 țări din Africa de Vest au devenit piețe pentru grâul polonez, înlocuind originile rusești.
  o Oleksandr Solovey abordează trecerea de la cereale la semințe oleaginoase în Ucraina, deoarece fermierii seamănă mai mult din acestea din urmă. El a spus că „Ucraina a zdrobit 1,5 Mmt de SFS în martie” și, odată cu creșterea așteptată a capacității de zdrobire, vor fi exportate mai puține semințe de soare și mai multe produse secundare.
  o Ungaria a fost reprezentată de Zsolt Horvath, în calitate de Comerciant al lui Gustav Kindt, oferind idei și răspunsuri perspicace la acest panou de discuții.

  „BBS (Balcanii și Marea Neagră) este esențială în ultimii ani pentru securitatea alimentară mondială. Regiunea Dunării își recâștigă semnificația și se reconectează la piețele internaționale de cereale”, a declarat Petar Dimitrov, CEO al Agricore, Bulgaria, subliniind rolul din ce în ce mai mare al regiunii în comerțul global.

  Panou de discuții:
  CREDEM ÎN ELEMENTELE FUNDAMENTALE SAU ÎN ARTA DE ECHILIBRA S&D CU O PRIVIRE ARUNCATĂ ÎNTR-UN GLOB DE CRISTAL
  Importanța Mării Negre ca factor de preț. Tendințe globale și redirecționare. Macro-amenințări, economii, monede, fonduri și … Cripto
  Rory Deverell a declarat: „În corelații avem încredere”. Cine este corelația, totuși? El a subliniat importanța alegerii cu înțelepciune a surselor de date cu o mulțime de tabele și diagrame.
  „Corelarea voastră – Adevărul vostru”.
  Irina Ozip de la APK-Inform Agency a discutat despre: Ucraina, Kazahstan și Rusia: provocările anului 2023/24 și primele perspective pentru 2024/25.
  Petar Dimitrov – CEO al Agricore (Bulgaria) a abordat (poate) cel mai delicat subiect al momentului – Global Macro – Ce urmează în rate, valute, acțiuni, locuri de muncă și cripto. Concluziile au fost adunate în jurul ideii că: Suntem într-o economie de război și un an de alegeri. A făcut o încercare lungă – ce urmează în peste 50 de ani și i-a sfătuit cu amabilitate pe toți participanții să „rămână informați și cu mintea deschisă”.

  „EuroGrainExchnage 24 a oferit o mare valoare pentru industria cerealelor, analizând fundamentele trecute și prezente și modelând viitorul industriei cerealelor”, a rezumat Petar Dimitrov de la Agricore, Bulgaria, subliniind ideile valoroase pe care le-au împărtășit paneliștii.

  A doua zi a evenimentului a început cu Panelul de discuții:
  SEMINȚELE OLEAGINOASE, ULEIURILE, ȘROTURILE ȘI GRĂSIMILE ÎN PRAGUL APROVIZIONĂRII EXCESIVE ȘI A SUPRAREGLEMENTĂRII
  Fluviile De Uleiuri Vegetale – Rețeaua Care Hrănește Lumea. O Piață Subestimată. Consumatori Și Furnizori. Normele UE Privind Emisiile – Care Urmează Să Fie Implementate
  o Andrei Solomon a deschis sesiunea declarând: „Este timpul pentru acțiune pentru fiecare stat membru al UE!” Acesta a subliniat necesitatea ca țările să creeze noi rapoarte cu informații actualizate, deoarece rapoartele anterioare de la RED I, RED II sunt acum învechite. A mai prezis că RED IV va necesita actualizări privind emisiile de GES în 5-6 ani, îndemnând la acțiuni imediate din partea organismelor de stat precum Ministerul Agriculturii, fermierilor, comercianților și asociațiilor de biocombustibili.
  o Jose Olivero a vorbit despre tendințele viitoare în producția și consumul de uleiuri și grăsimi pentru alimente și combustibil. El a subliniat importanța palmierului de ulei pentru producția mondială de ulei, fiind cea mai eficientă cultură și a menționat că EUDR va adăuga prime pe piețele UE.
  o Tajana Vrselja a evidențiat semințele oleaginoase croate și poziționarea strategică a acestora pe piața UE. Prezentarea datelor care arată producția de semințe oleaginoase în țările vecine a ajutat participanții să înțeleagă importanța poziționării strategice.
  o În continuare, Veysel Kaya, din Turcia, vorbește despre „Aurul Mării Negre”, referindu-se la semințe de flaorea soarelui, subliniind că bazinul Mării Negre reprezintă până la 75% din produsele mondiale de floarea soarelui, făcându-l o marfă agricolă foarte profitabilă în puzzle-ul semințelor oleaginoase.
  o Wojciech Krzywosądzki a abordat un alt aspect important: piața poloneză a semințelor oleaginoase în pragul noilor reglementări. Printre concluziile sale: zvonurile recente cu privire la tarifele UE la făină rusă/belarusă au întărit piața spot; Mandatele biocombustibililor de a crește cererea de rapiță în Polonia.

  Continuând cele mai înflăcărate subiecte ale momentului, EuroGrain2024 a lansat următorul său panel de discuții:
  CEREREA CARE A SALVAT SEZONUL: AFRICA DE NORD, TURCIA, ITALIA ȘI GRECIA
  Conceptul Mare Nostrum. Balcanii/Marea Neagră Ca Furnizor Principal Pentru Africa De Nord Și Asia De Sud-Est. Țările Adriatice Guvernează Afacerile De Coaster. Flota De Camioane De Cereale Inundă Centrul UE.

  Todor Stoikov a deschis sesiunea cu evoluția Pieței CVB în vremuri tulburi, evidențiind, printre o mulțime de idei semnificative, că Orientul Mijlociu și Africa de Nord sunt în continuare principalele piețe ale grâului românesc, dar Asia de Sud și Spania au câștigat semnificație în ultimii 2 ani.
  Begum Dak a continuat panelul conferinței cu Perspectiva pieței turcești. Prezentarea ei s-a concentrat pe primele 3 țări importatoare de grâu și pe exporturile de făină de grâu, oferind date semnificative despre capacitatea de producție, producătorii de făină de grâu și rata de utilizare a capacității.
  • Din Grecia, Alex Michailidis și-a prezentat perspectivele asupra modului în care tulburările de la Marea Roșie zguduie rutele comerciale globale. Volumul comerțului cu Marea Roșie a scăzut cu mai mult de jumătate de la începutul lunii decembrie. Drept urmare, transportul cu containere a fost cea mai lungă călătorie, crescând costurile de transport și înlocuind cererea de buncăre.
  • Din Italia, Alessandro D’Andrea a arătat că Italia trebuie, în orice caz, să importe aproximativ 2/3 din grâul moale și peste 50% din porumb, pe baza datelor de consum, iar pe de altă parte, toate țările din Italia. Europa de Est are o populație comparativ mai mică și un surplus de cereale de exportat, făcându-le parteneri naturali.
  Mehdi Zerzeri, din Tunisia, și-a prezentat în mod activ opiniile și punctele de vedere în calitate de morar pe acest subiect important. Experții au convenit că impunerea de tarife la importurile rusești în UE va favoriza Turcia, care va găsi modalități de a reexporta cerealele rusești în UE după procesare.

  La încheierea meselor rotunde ale conferinței a fost panelul de discuții:
  PROVOCĂRILE LEGATE DE LANȚUL DE APROVIZIONARE ȘI VOLATILITATEA INPUTURILOR – RATE DE TRANSPORT, ÎNGRĂȘĂMINTE, SONDAJE, ASPECTE JURIDICE
  Importanța Lanțului De Aprovizionare Pentru Profitabilitate În Următorii 5 Ani. Inputurile De Recoltă Presează Costurile De Producție. Citiți Cu Atenție Contractele.
  o Katerina Kononenko a abordat tema din perspectiva SHIPPING, prezentând Statistica exporturilor agricole pentru porturile dunărene. Ea a răspuns la întrebarea „Cine va rămâne pe Dunăre?” – Doar cei care au investit deja, deoarece canalele Dunării nu pot concura în prezent cu Porturile Maritime mari.
  o Perspectiva ANALIST a fost prezentată de Doriana Milenkova, din Olanda. Discursul ei a arătat că accesibilitatea îngrășămintelor s-a înrăutățit de la începutul anului 2024, cu potențialul de a se îmbunătăți în lunile următoare. Printre concluzii: reglementările și companiile din aval presează fermierii să schimbe practicile agricole și utilizarea inputurilor agricole.
  o Punctul de vedere al FERMIERULUI a fost prezentat de Alina Crețu din România. Reprezentând FAPPR, a abordat subiectul din perspectiva Cum fermierii își vor recăpăta competitivitatea. – „Atunci când fermierii sunt fericiți și înfloresc, toate sectoarele legate înfloresc”, a spus ea.
  o Ivan Kasynyuk de la AGA Partners a încheiat panelul prezentând implicațiile legale și costurile cu care se confruntă agrobusiness.

  Deși au existat unele puncte de vedere opuse, membrii grupului au fost de acord că fermierii se luptă cu reglementările în creștere și toți participanții din lanțul de aprovizionare ar trebui să își asume o parte din povara scăderii marjelor și să se adapteze la noile practici de durabilitate.

  „Toate panourile de discuții au oferit o oportunitate excepțională de a explora capacitățile industriei noastre de a rămâne rezistenți în mijlocul acestor realități turbulente ale pieței”, a declarat Petar Dimitrov, CEO & Senior Broker la Agricore. „Exprimăm recunoştinţa noastră distinşilor noştri panelişti, sponsori, expozanţi, parteneri şi participanţi pentru implicarea lor activă şi contribuţiile valoroase, care au fost esenţiale în succesul evenimentului”.

  La încheierea EuroGrainExchange 2024, organizatorii sunt încântați de feedback-ul entuziast și implicarea tuturor participanților, deoarece a fost îndeplinit cu succes obiectivul de a împărtăși cunoștințe și schimb de viziuni și idei inovatoare pentru viitorul afacerii cu cereale.


  Te-ar mai putea interesa

  Grindina a făcut prăpăd! Culturi puse la pământ și case distruse. ”Era cât oul de găină” Document pe surse: Programul Rabla pentru tractoare – condiții și documente necesare Ploi torențiale și vijelii, în aproape toată țara. Lista județelor sub alertă ANM

  Ultimele știri

  Alexandru Potor, fost secretar de stat MADR, este noul primar al municipiului Slobozia: “Deschidere totală către fermieri!” Ucraina va impune prețuri minime la exporturile de cereale și oleaginoase Franța, Ucraina și Rusia – ”lovite” de raportul USDA la producțiile la grâu