• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Răsadurile de ardei se îngălbenesc. Cauze, remedii

    Violina Gorcinschi -

    De ce se îngălbenesc frunzele răsadurilor de ardei – cauze și greșeli de evitat. Răsadurile de ardei fac parte din legumele foarte sensibile la schimbările de mediu, manipulare, boli etc. Orice mică inconveniență le poate afecta semnificativ creșterea, ceea ce se poate observa mai ales prin aspectul frunzelor. Aflați din acest articol de ce frunzele răsadurilor de ardei se îngălbenesc și se ofilesc.

    Răsadurile de ardei se pot îngălbeni brusc, pe neașteptate, fără a arăta exact cauza. Prima dată, se trec în revistă posibilele practici agricole greșite, precum și condițiile de mediu necorespunzătoare. În plus, ardeii pot fi afectați și de boli, iar unele dintre acestea sunt aproape imposibil de combătut. De aceea, prevenirea și oferirea condițiilor necesare pentru creșterea răsadurilor de ardei sunt esențiale pentru recolte bogate și de calitate.

    Răsadurile de ardei se îngălbenesc. Greșeli la udare

    Ardeiul este considerat o plantă iubitoare de umiditate, dar asta nu înseamnă că sunt necesare cantități imensa de apă, administrate zilnic răsadurilor. Multe dintre problemele cu care se confruntă producătorii de legume începători atunci când cresc răsadurile sunt oarecum corelate cu udarea necorespunzătoare.

    Îngălbenirea frunzelor de ardei poate indica atât un exces, cât și un deficit de apă, precum și udările cu apă prea rece.

    Pentru ca ardeiul să crească bine, sunt necesare udările regulate, aplicate înainte ca solul să se usuce complet (e suficient ca stratul superior de 2 cm grosime să se usuce). Frecvența medie este o dată la 4-5 zile, dar trebuie ajustată ținând cont de structura, densitatea și capacitatea de reținere a umidității solului.

    Condiții de mediu necorespunzătoare pentru răsaduri (foto: gardeningknowhow.com)

    De ce se îngălbenesc frunzele răsadurilor de ardei. Schimbări de temperatură și curenți de aer

    Ardeiul este o plantă care necesită căldură, iar perioada de plantare este influențată de această caracteristică. Pentru răsaduri, intervalul ideal de temperatură este de 23-25°C. Când temperatura scade sau se schimbă brusc, frunzele încep să se îngălbenească și să cadă. Dacă termometrul scade la 15°C, răsadurile pot muri cu totul.

    Curenții nu sunt mai puțin periculoși pentru ardei. La deschiderea ferestrelor și a traverselor pentru ventilație, recipientele cu răsaduri trebuie să fie protejate. Acest lucru este deosebit de important în stadiul inițial de dezvoltare, când răsadurile încă nu au crescut puternic și afară încă bate vânt rece.

    De asemenea, ardeiul nu tolerează stă stea pe pervaz rece. Din cauza răcirii solului, rădăcinile nu absorb la fel de bine apa și nutrienții. La temperaturi sub 10°C, sistemul radicular poate începe să putrezească. Într-o astfel de situație, pentru a proteja plantele împotriva frigului, se utilizează spumă obișnuită de polistiren sau un suport de folie pentru laminat: materialul este așezat pe pervaz, iar deasupra este plasat recipientul cu răsaduri.

    Citește și: De ce nu încolțesc semințele de ardei: probleme și soluții

    Răsadurile de ardei se îngălbenesc. Lipsa de nutriție

    Una dintre greșelile frecvente întâlnite la creșterea răsadurilor de ardei este fertilizarea necorespunzătoare. Deoarece răsadurile cresc în sol cu ​​un volum limitat pentru o perioadă destul de lungă (2-2,5 luni), în această perioadă reușesc să epuizeze nutrienții din substrat. Fără fertilizare suplimentară, starea răsadurilor se deteriorează rapid, ceea ce se manifestă prin subțierea tulpinilor, îngălbenirea și pierderea frunzelor.

    Maniera în care îngălbenesc frunzele arată ce element lipsește din sol. La deficitul de azot, frunzele inferioare își pierd culoarea începând de la vârfuri. În timp, se usucă și cad, iar vârful își pierde din vigoare, devine mai mic și se oprește din creștere.

    Carența de fier se manifestă prin îngălbenire clorotică: nervurile frunzelor rămân verzi, dar spațiul dintre ele își schimbă culoarea.

    Determinarea a ceea ce le lipsește răsadurilor este uneori dificilă, dar, în orice caz, fertilizarea cu îngrășământ mineral complex, special conceput pentru ardei sau răsaduri, va ajuta la ameliorarea stării plantelor.

    Prima fertilizare se poate face folosind un complex organomineral pentru răsaduri. În perioada de răsad, fertilizarea ardeilor se face prin cel puțin două tratamente.

    Dintre îngrășămintele organice, cenușa de lemn este utilă pentru ardei. Sepoate presăra ușor pe substratul din ghivece, o dată sau de două ori înainte de transplantarea în grădină sau solar.

    Iluminarea ardeilor (foto: ogorod.ru)

    De ce se îngălbenesc frunzele răsadurilor de ardei. Iluminare necorespunzătoare

    Ardeiul este o cultură cu un sezon de vegetație lung, așa că semințele, în special cele ale soiurilor târzii, sunt de obicei semănate pentru răsaduri la sfârșitul iernii – în februarie-martie. În această perioadă, intervalul cu lumină naturală este mai scurt, astfel că ardeiul poate suferi. Plasarea răsădnițelor în zona sudică nu va rezolva problema, plantele crescând greu. Frunzele se îngălbenesc și se ofliesc în lipsa luminii, încetinind considerabil procesul de creștere și dezvoltare.

    O soluție la această problemă ar fi plasarea unei lampe fluorescente, LED sau fitolampă specială, la o înălțime de circa 20 cm deasupra plantelor. În zilele însorite, lampa se poate aprinde câteva ore dimineața și seara, iar pe vreme înnorată, se poate folosi cel puțin 12 ore pe zi.

    De ce se veștejesc frunzele răsadurilor de ardei. Boli

    Motivul îngălbenirii frunzelor poate fi și atacul bolilor fungice, virale sau bacteriene la răsaduri. În cazul ardeiului, una dintre cele mai frecvente afecțiuni este putregaiul rădăcinii, ale cărei simptome seamănă cu cele ale căderii plăntuțelor, cum ar fi subțierea și întunecarea tulpinii. La aceste semne se adaugă îngălbenirea frunzelor.

    Plantele infectate cu putregaiul rădăcinii nu se pot vindeca. De aceea, se elimină cu tot cu pământ, iar solul se dezinfectează cu fungicid.

    Pe lângă putregai, și făinarea este un pericol pentru răsaduri. Această boală se recunoaște prin apariția petelor roșii-gălbui cu contururi neclare, care sunt acoperite cu un strat ușor de pulbere pe spatele frunzei. La început, petele sunt mici, apoi cresc și se întunecă, iar dacă nu sunt tratate, frunzele se ofilesc și cad.

    Tratamentul cu un biofungicid ajută la controlul bolii în stadiul inițial. În caz de atac puternic, se folosesc tratamente chimice mai eficiente.

    Îngălbenirea frunzelor și necrozarea „venelor” este un indicator clar al mozaicului tutunului. Această boală virală nu poate fi tratată – plantele afectate sunt îndepărtate și arse. Această boală periculoasă a ardeiului este întâlnită mai des la plantele cultivate în câmp.

    Repicarea ardeilor (foto: peppergeek.com)

    Răsadurile de ardei se îngălbenesc. Deteriorarea rădăcinilor în timpul repicării

    Puține plante reacționează atât de negativ la repicare precum ardeiul. Motivul este că ardeiul are rădăcini de absorbție foarte fragile și subțiri care se deteriorează ușor și se recuperează greu.

    Roșiile, după repicare, încep să crească în mod activ și devin rapid mai puternice. În schimb, ardeiul se poate îmbolnăvi, se poate îngălbeni și chiar riscă să își piardă frunzele.

    Prin urmare, se recomandă însămânțarea directă a ardeilor în recipiente separate de plastic sau turbă (ca opțiune – tablete de turbă ). În acest caz, vătămarea rădăcinilor va fi minimă și nu va afecta starea răsadurilor.

    Citește și: Sistem radicular puternic dezvoltat de Kinactiv Root la ardeii lui Marian Berbecanu


    Te-ar mai putea interesa

    Mesajul unui fermier pentru funcționarii APIA care au lăsat oamenii cu conturile goale de sărbători Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu Cel mai puternic utilaj agricol din lume – la semănat în ferma Terracult din județul Arad

    Ultimele știri

    NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului Plugul cu vibrații – inovația românească pentru o arătură mai eficientă și cu consum redus de motorină