• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • De ce nu încolțesc semințele de ardei: probleme și soluții

    Violina Gorcinschi -

    Ardeiul este considerat capricios de mulți cultivatori de legume. Înainte de germinare, semințele pot sta în sol destul de mult timp fără a da semne de viață. Durata medie a perioadei de la însămânțarea semințelor până la germinare este de 12-18 zile, dar în cazurile „dificile” poate dura chiar trei săptămâni sau mai mult. Acest articol cuprinde informații despre motivele pentru care nu încolțesc ardeii, despre posibilele greșeli și soluții pentru remedierea situației.

    Principalele motive pentru care nu încolțesc ardeii

    Există mai multe posibile cauze pentru care ardeii nu germinează, însă se găsesc și remedii la aceste probleme.

    o persoana care tine seminte de ardei in mana
    Semințele noi au o putere de germinare mai mare (foto: homefortheharvest.com)

    Semințele de ardei nu germinează dacă sunt de calitate slabă

    O recoltă bună de ardei începe cu selecția sau recoltarea materialului săditor „potrivit”. Semințele culese în sezonul precedent din fructele bine coapte și păstrate în condiții optime vor dovedi o germinație excelentă.

    Mai mult, cu cât trece mai mult timp din momentul colectării semințelor, cu atât acestea germinează mai greu. Se crede că semințele de ardei păstrează o germinare bună în primii doi ani, apoi această oportunitate scade foarte mult, iar după 4 ani dispare complet.

    Depozitarea și transportul corect este crucial. Răsadurile de calitate pot fi obținute numai dacă semințele sunt păstrate la o temperatură de 10-18°C și umiditatea nu mai mare de 60% – supraîncălzirea, uscarea excesivă sau umiditatea prea mare pot duce la sterilitatea completă a semințelor.

    Cumpărați semințe numai de la producători de încredere, asigurați-vă că verificați data de colectare și data de expirare, luați în considerare recomandările pentru zona de creștere.

    La autocolectare, folosiți fructele din cele mai sănătoase și productive plante. După uscare, puneți semințele în pungi de hârtie sau recipiente perforate pentru aerisire.

    Semințele de ardei nu germinează dacă nu s-a făcut un tratament la însămânțare

    Semințele de proastă calitate nu sunt întotdeauna cauza pentru germinația scăzută – uneori motivul este lipsa de experiență a cultivatorului și pregătirea necorespunzătoare asociată pentru semănat.

    Semințele de ardei uscat germinează mult mai lent decât cele pretratate. Pentru a obține răsaduri sănătoase, semințele se dezinfectează prin înmuiere timp de 20-30 de minute într-o soluție 0,5% de permanganat de potasiu (1 g la 200 ml apă). După aceea, acestea sunt spălate sub jet de apă și scufundate timp de câteva ore într-o soluție nutritivă pe bază de cenușă sau humat de sodiu lichid.

    Pentru a obține o germinație maximă după toate procedurile, este indicat să germinați semințele înfășurându-le într-o cârpă umedă și așezându-le într-un recipient mic timp de 2-3 zile. Uneori, pentru întărirea imunității, se întăresc și ele, în timpul germinării, alternând conținutul la căldură și la rece.

    Semințele acoperite sau dezinfectate de producător nu au nevoie de prelucrare suplimentară – pot fi plantate în sol uscat. În cazul unui astfel de material, înmuierea sau întărirea poate duce la rezultatul opus decât cel așteptat – semințele vor germina după un timp mai lung sau nu vor germina deloc.

    o persoana care tine pamant in maini
    Solul nepotrivit poate opri creșterea ardeilor (foto: journeywithjill.net)

    Semințele de ardei nu încolțesc dacă solul este nepotrivit

    Fertilitatea solului pentru cultivarea ardeilor nu este la fel de importantă ca gradul de respirabilitate a acestuia. Într-un substrat ușor liber, semințele de ardei vor ecloziona în timpul specificat de producător, dar în sol argilos, dens, este posibil să nu germineze deloc deoarece nu primesc suficient oxigen pentru a trăi.

    Trebuie să semănați ardei într-un sol nutritiv de înaltă calitate, pe care îl puteți cumpăra din comerț sau îl puteți prepara acasă.

    În primul caz, alegeți un sol specializat pentru răsaduri sau pentru culturile de nuanțe.

    Dacă decideți să faceți singur substratul, puteți lua următoarele componente:

    Nu uitați să adăugați 1 cană de cenușă de lemn pentru fiecare 10 litri de amestec de sol – pentru dezoxidare și hrănire suplimentară a răsadurilor viitoare. Amintiți-vă că ardeii iubesc solul neutru sau ușor alcalin, cu un nivel de pH de 6,5-7,5.

    seminte de ardei pe sol
    Semințele de ardei trebuie introduse la adâncimea optimă (foto: happysprout.com)

    Semințele de ardei nu încolțesc din cauza adâncimii la semănat

    Regula generală la însămânțarea oricăror culturi este de a planta o sămânță la o adâncime egală de două ori cu diametrele acesteia. Pentru ardei, se consideră optimă o adâncime de plantare de 0,5-1 cm.

    Dacă presărați semințele cu un strat de pământ prea gros, atunci unele dintre ele vor muri fără ecloziune, în timp ce altele vor crește muguri subțiri care își vor pierde multe resurse în încercarea de a ajunge la lumină.

    Dacă nu îngropați deloc semințele în pământ, acestea riscă să se usuce și să nu încolțească.

    Culturile sunt stropite cu pământ ușor umezit, fără a compacta prea mult și în nici un caz inundând cu apă – un substrat prea umed va îngreuna ajungerea oxigenului la semințe, ceea ce înseamnă că va reduce șansele de germinare.

    Asigurați-vă că acoperiți recipientele cu folie transparentă, un capac sau un pahar pentru a crea un efect de seră, dar nu uitați de aerisirea zilnică a culturilor – îndepărtați capacul (filmul) o dată sau de două ori pe zi, îndepărtând cu grijă condensul acumulat.

    Semințele de ardei nu germinează dacă temperatura este prea scăzută

    Semințele de ardei germinează cel mai repede la o temperatură de 25-27 ° C – cu un astfel de conținut de culturi (și respectarea altor cerințe ale tehnologiei agricole), răsadurile pot apărea în 5-7 zile. Dacă temperatura interioară scade sub 18°C, germinarea semințelor va încetini.

    Schimbările bruște de temperatură și curenții de aer au, de asemenea, un efect negativ asupra procesului. Prin urmare, este recomandat să nu așezați recipientele lângă fereastră, care este adesea deschisă pentru ventilație.

    Acordați o atenție deosebită luminii. Până în momentul germinării, culturile pot fi păstrate într-un loc umbrit, dar de îndată ce apar lăstari, trebuie să li se asigure lumină puternică. Pentru o dezvoltare armonioasă, ardeiul are nevoie de cel puțin 14 ore de ore de zi. Prin urmare, semănatul timpuriu, din ianuarie-februarie, trebuie iluminat cu o fitolampă.

    Semințele de ardei nu încplțesc când se fac erori de irigare

    O condiție necesară pentru germinarea cu succes a ardeilor este umiditatea moderată a solului, fără uscare și umiditate excesivă.

    În primele două zile, solul cu semințe încorporate nu poate fi udat, având suficientă umiditate obținută inițial. În continuare, trebuie să vă asigurați că pământul nu se usucă și nu se acoperă cu o crustă, deoarece. acest lucru va fi dăunător mugurilor eclozați.

    Înainte de germinare, solul este umezit dintr-o sticlă de pulverizare cu apă la temperatura camerei (23-25 ​​° C). Opțiunea ideală ar fi apa de ploaie.

    După germinare, răsadurile se recomandă să fie udate cu o frecvență de aproximativ o dată pe săptămână, furnizând ușor apă sub rădăcină dintr-o seringă sau seringă fără ac, pentru a nu deteriora tulpinile delicate. Este permisă și udarea prin palet sau de-a lungul peretelui containerului.arde


    Te-ar mai putea interesa

    Turbulențe pe piața UE a îngrășămintelor. Costurile de producție cresc, iar fermierii nu cumpără Adrian Pintea – anunț de ultimă oră despre plata tranșei a doua din subvenția APIA Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești

    Ultimele știri

    Patria Credit IFN – program de credite de până la 240.000 de lei pentru micii fermieri La ITC Seeds chiar găsiți hibridul sau soiul de care aveți nevoie Tăierea porcului fără asomare – pedepsită prin lege. Amenzile sunt uriașe!