• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Agrometeo: temperaturi, rezerva de apă din sol. Recomandări pentru lucrările agricole

    Violina Gorcinschi -

    Agometeo în următoarele zile. Autoritatea Națională de Meteorologie (ANM) a emis prognoza agrometeo pentru intervlaul 23-29 aprilie. Cu toate că în unele zone sunt înregistrate diverse niveluri de secetă, evoluția culturilor este una relativ normală.

    Pe ansamblu, intervalul se va caracteriza printr-un regim termic al aerului în general normal, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 5 și 19°C, limite apropiate de mediile multianuale, în aproape toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului va oscila între 9 și 24°C, la nivelul întregului teritoriu agricol. Temperatura minimă a aerului se va situa între 0 și 14°C în toate regiunile, valori mai scăzute fiind posibile în zonele depresionare, unde izolat vor fi condiții de producere a brumei.

    Agrometeo 23-29 aprilie (foto: climate.ai)

    Agrometeo în următoarele zile. Cum va influența vremea culturile

    Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 5 cm va fi cuprinsă între 8 și 18°C în aproape toată țara, limite favorabile favorabile desfăşurării proceselor de creștere și dezvoltare la culturile de primăvară, precum şi efectuării semănatului la speciile prăşitoare. Instabilitatea atmosferică se va manifesta prin ploi locale cu caracter de aversă, însoţite de descărcări electrice și intensificări de scurtă durată ale vântului, iar izolat, cantitățile de apă pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol, în cea mai mare parte a regiunilor.

    În cultura grâului de toamnă, conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm va prezenta valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată şi puternică), pe suprafețe extinse din Moldova, Dobrogea, Oltenia şi Muntenia, local estul şi sudul Transilvaniei.

    Rezerva de apă a solului se va încadra în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim în Maramureș, Crişana și Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, local nordul și sudul Olteniei, nordul, nord-vestul, vestul, sudul şi estul Munteniei, estul Moldovei şi al Dobrogei. În stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă se va situa în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Crișana, Transilvania şi Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei și a Moldovei, izolat nord-estul Banatului și nordul Olteniei. În Maramureş, pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, local nordul, vestul și nord-vestul Banatului, nordul, estul, centrul, sudul şi sud-estul Moldovei, izolat vestul şi sud-vestul Munteniei, se vor înregistra deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).

    Citește și: Ploi și vreme rece la final de aprilie. Când se schimbă temperaturile

    Ca urmare, procesele de creştere şi dezvoltare ale culturilor de câmp şi speciilor pomi-viticole se vor desfăşura pe ansamblu normal în majoritatea zonelor agricole, iar în depresiunile din centrul țării, ritmurile vegetative ale plantelor vor fi ușor încetinite, pe fondul temperaturilor minime mai scăzute din aer şi sol.

    Orzul şi grâul de toamnă înființate în perioada optimă vor parcurge alungirea tulpinii (30-100%) și înspicarea (10-30%), cu o stare de vegetaţie medie şi bună. În semănăturile tardive se vor continua apariția frunzei a treia (70-100%) şi înfrăţirea (10-100%), plantele având o vigurozitate și uniformitate medie şi slabă, iar densitatea mai redusă.

    În sudul, vestul şi sud-estul teritoriului agricol, rapița se va afla în faza de înflorire (10-50% ), iar în restul zonelor de cultură, se va înregistra alungirea tulpinii, butonizarea şi apariţia inflorescenţelor (30-100%).

    În toate plantațiile pomicole, la speciile de sâmburoase (cireş, piersic, vişin, cais) se vor continua legarea rodului şi creşterea frunzelor/lăstarilor, iar la seminţoase, dezmugurirea, înfrunzirea, butonizarea şi înflorirea.

    La vița-de-vie se vor semnala fazele de dezmugurire, creștere a frunzelor şi lăstarilor, izolat fiind posibilă apariţia inflorescenţelor la soiurile timpurii de masă, îndeosebi în jumătatea de sud a ţării.

    Culturile podgoriile din prăşitoare (floarea-soarelui și porumb) se vor afla la germinare, răsărire şi apariția primelor frunze (20-100%). De asemenea, lucrările agricole de semănat se vor desfăşura pe suprafeţe agricole extinse, în aproape toată ţara. În principalele bazine specializate, sfecla de zahăr îşi va continua germinarea şi răsărirea (10-90% ), iar soiurile timpurii de cartof vor parcurge încolţirea şi răsărirea. Condiţiile agrometeorologice vor permite continuarea lucrărilor agricole în câmp (pregătirea patului germinativ, semănat/plantat, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, etc.) cu excepția zilelor cu precipitații.

    În perioada următoare, se recomandă efectuarea următoarelor lucrări de specialitate:

    Rezerva de apă din sol la cultura grâului de toamnă – 22 aprilie 

    Agrometeo în următoarele zile. Rezerva de apă la grâu și porumb

    Astăzi, luni – 22 aprilie, în cultura grâului de toamnă, conținutul de umiditate pe adâncimea de sol 0-100 cm prezintă valori scăzute şi deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată și puternică), pe suprafețe extinse din Moldova, Dobrogea, Oltenia și Muntenia, local estul și sudul Transilvaniei.

    Rezerva de apă a solului se încadrează în limite satisfăcătoare şi apropiate de optim în Maramureș, Crişana şi Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, local nordul şi sudul Olteniei, nordul, nord-vestul, vestul, sudul și estul Munteniei, estul Moldovei şi al Dobrogei.

    Citește și: Alertă meteo de ploi însemnate cantitativ și vânt puternic. La munte sunt anunțate ninsori

     

     

    Rezervă de umiditate în stratul de sol 0-20 cm 

    La porumb, în stratul de sol 0-20 cm (ogor), aprovizionarea cu apă se situează în limite satisfăcătoare, apropiate de optim şi optime, în Crișana, Transilvania și Dobrogea, cea mai mare parte a Munteniei şi a Moldovei, izolat nord-estul Banatului şi nordul Olteniei.

    În Maramureş, pe suprafețe agricole extinse din Oltenia, local nordul, vestul şi nord-vestul Banatului, nordul, estul, centrul, sudul şi sud-estul Moldovei, izolat vestul şi sud-vestul Munteniei, se înregistrează deficite de umiditate în sol (secetă pedologică moderată).


    Te-ar mai putea interesa

    Alertă meteo de vreme severă! Ploi și căderi de grindină până vineri dimineață MARSAT vine în sprijinul micilor fermieri care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene! Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi

    Ultimele știri

    NeemAzal, din portofoliul Chemark Rom, este soluția biologică ideală pentru controlul dăunătorilor Ajutoarele de stat pentru fermieri – prelungite până la finalul anului Plugul cu vibrații – inovația românească pentru o arătură mai eficientă și cu consum redus de motorină