Ministrul Agriculturii din Ucraina a demisionat din cauza acuzațiilor de corupție
Roxana Dobre -Ministrul ucrainean al agriculturii, Mikola Solski, și-a înaintat astăzi demisia după ce a fost acuzat că și-a însușit terenuri aflate în proprietatea statului înainte de a se alătura guvernului. Acesta și-a prezentat demisia într-o scrisoare făcută publică joi de președintele Parlamentului.
Parlamentul a primit o scrisoare de demisie din partea lui Mikola Solski, a anunțat astăzi, joi – 25 aprilie pe Facebook președintele acestuia, Ruslan Stefanciuk, atașând misiva scrisă de mână la mesajul său. „Vă cer să acceptați demisia mea din funcția de ministru al Politicii Agrare și Alimentației”, se arată în scrisoarea primită de Parlament, conform hotnews.ro. Reprezentanții aleși trebuie acum să aprobe demisia sa.
Citiți și: Ministrul Agriculturii din Ucraina – suspect într-un caz de corupție cu terenuri agricole
Mikola Solski este suspectat că a confiscat terenuri publice în valoare de „aproape 6,9 milioane de euro”
Mikola Solski a confirmat că a scris scrisoarea transmisă către Parlament, spunând că este „lucrul corect de făcut”, într-un mesaj difuzat de ministerul pe care încă îl conduce. El a precizat că este pregătit să „continue să lucreze” dacă parlamentul refuză să accepte demisia sa.
Marți, agenția națională anticorupție a anunțat că Mikola Solski este suspectat că a confiscat terenuri publice în valoare de „aproape 6,9 milioane de euro” și că a „încercat să își însușească alte terenuri” în valoare de aproape 4,5 milioane de euro. În acest scop, spun autoritățile, el a acționat de comun acord cu funcționari din cadrul departamentului de stat de cadastru și cartografie.
Între 2017 și 2021, aceștia sunt suspectați că au intrat în posesia a aproape 2.500 de hectare în regiunea Șumi, în nord-estul țării, printr-un sistem care presupunea sustragerea de documente oficiale. Mikola Solski a lucrat pentru o firmă de avocatură până în 2019, potrivit biografiei sale oficiale. El a fost ales în parlament în acel an și numit ministru în martie 2022.
Citiți și: Lista produselor agricole din Ucraina pentru care se pot introduce taxe vamale
Inculpații au încercat, de asemenea, să își însușească alte 3.282 de hectare de teren, dar au fost „împiedicați” să facă acest lucru de procurori și ofițeri anticorupție, a declarat agenția națională anticorupție. Ministerul Agriculturii a dat publicității un răspuns al lui Mikola Solski la aceste acuzații, în care acesta afirmă că între 2017 și 2018 a deținut funcții de avocat și nu responsabilități publice.
„Promit transparență maximă pentru a stabili adevărul”, a adăugat el, potrivit comunicatului.