Lege în Parlament: Pensii dublate pentru lucrătorii din agricultură
Oana Timar -Pensii dublate pentru pensionarii care au lucrat în agricultură. Inițiativa a fost depusă în Parlamentul României de către senatorul USR, Cristi Berea, care a anunțat că scopul proiectului este de a majora pensiile românilor care au lucrat la CAP în perioada comunistă și care acum au un venit lunar de 1.200 de lei.
”Bunicii noștri merită să aibă o viață decentă…atât cât le-a mai rămas. În anii 50-60, bunicii nostril au fost forțați să își idea pământul la CAP. Cei care refuzau erau arestați, duși în lagăr sau chiar omorâți. Mulți oameni se ascundeau prin podurile caselor sau prin pădure, că să îi nu găsească comuniștii și să îi forțeze să cedeze pământul. Într-un final, până în ’62 cea mai mare parte a țăranilor munceau la CAP. Și să nu va închipuiți că era o muncă ușoară. Nu există program de 8 ore pe zi, cu pauze. Începeai muncă la 6 dimineață și o terminai când se înnopta. Și erai în câmp chiar dacă plouă torențial sau era caniculă. O bună perioada de timp, agicultura era baza economică a țării, oamenii aia au contribuit semnificativ la economia României. Și acum, după o viață de muncă, sunt obligați să trăiască cu 1.200 de lei pe luna. De ce? Pentru că sunt o categorie specială, care a fost folosită tot timpul că manevră de vot de către PSD. Am identificat o portiță prin care putem aduce pensiile bunicilor nostril, agricultori la CAP la standardul național și am depus azi (23 aprilie – n.r.) o lege în sensul asta. Să sperăm că o să găsim înțelegere în parlament și că o să reușim să aducem o urmă de demnitate în satul românesc”, a anunțat senatorul Cristi Berea pe pagina sa de socializare.
Citiți și: APIA vizează carnetele pentru renta agricolă de 100 de euro pe hectar
Punctajul anual la pensiile foștilor lucrători la CAP ar putea fi majorat la 1 punct
Proiectul legislativ inițiat de Berea prevede modificarea punctajului de pensie pentru agricultori de la 0,57255 puncte, cât prevede legislația actuală, la 1 punct: „Pentru fiecare an util realizat în cadrul fostelor unităţi agricole cooperatiste, precum şi pentru fiecare an de contribuţie realizat de ţăranii cu gospodărie individuală din zonele necooperativizate, până la data intrării în vigoare a Legii nr. 80/1992 privind pensiile şi alte drepturi de asigurări sociale ale agricultorilor, punctajul anual este 1 punct”.
Până în anul 2007, punctajul aferent fiecărui an de timp util realizat de către agricultori, respectiv pentru fiecare an de contribuţie, a fost de 0,25 puncte, iar conform Legii 360/2023, începând cu 1 ianuarie 2024, valoarea punctului de pensie este de 2.032 de lei.
„Din moment ce punctul de pensie reprezintă valoarea de referinţă în calcularea pensiilor de asigurări sociale, prin ridicarea valorii acestui punct de pensie, se asigură automat o creştere substanţială a pensiei generale, creştere ce răspunde nevoilor sociale. Această creştere este de aproape 50% şi fiind multiplicată cu punctajul mediul anual, ar conduce la un cuantum al pensiei îmbunătăţit semnificativ”, explică inițiatorul propunerii legislative, adăugând că această creștere a pensiilor foștilor agricultori nu va împovăra excesiv bugetul, având în vedere că este vorba despre o categorie de pensionari „în scădere”: „Aceste persoane reprezintă o categorie uitată, ce are nevoie de sprijin social. Este însă puţin probabil ca aceasta să se perpetueze în generaţiile viitoare şi să creeze o problemă bugetară pe termen lung”, se arată în proiect.