• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cel mai bun moment din zi pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare

    Oana Timar -

    Cel mai bun moment pentru aplicarea tratamentelor fitosanitare. Fermierii trebuie să aibă în vedere o serie de aspecte legate de intervalul orar în care fac stropirile, mai ales că urmează zile călduroase, cu temperaturi ce vor depăși 25 de grade Celsius.

    Tratamentele fitosanitare se aplică culturilor în zile fără precipitații și fără vânt. La ce oră însă este cel mai bine să se iasă la câmp: dimineața devreme, în jurul prânzului, după-masa sau spre seară. Fermierii cu experiență știu că atunci când temperaturile din timpul zilei sunt ridicate, acest lucru poate contribui la slăbirea eficienței tratamentului. Deci, la ce oră ar trebui să începeți să pulverizați culturile?

    Un aspect de avut în vedere este stratul cuticular pe care plantele îl dezvoltă ca mecanism de apărare în timpul temperaturilor ridicate. De reținut că aplicarea produselor de protecție a plantelor este un factor extern – planta nu face distincția între un fungicid și factorii nefavorabili acestuia. Prin urmare, devine mai dificilă pătrunderea substanței active prin cuticula plantei, un lucru absolut necesar pentru ca stropirea să aibă efect.

    Stratul de ceară protejează planta nu numai împotriva pierderii de apă, ci și împotriva altor factori externi, cum ar fi radiațiile UV excesive. Cu toate acestea, ca rezultat, de asemenea, îngreunează pătrunderea lichidului de lucru în plantă. Pe de altă parte, stratul cuticular îngreunează și pătrunderea agenților patogeni în plantă.

    În general, este foarte important să folosiți adjuvanți care ajută la pătrunderea bine a cuticulei. Cele mai bune preparate ”sparg„ stratul de protecție al plantelor și cresc permeabilitatea. Cu toate acestea, chiar și cu adjuvanți, nu se recomandă tratamente în timpul zilei la temperaturi ridicate. Rețineți că aceeași regulă se aplică buruienilor. Prin urmare, în timpul tratamentelor cu erbicide, evităm și tratamentele la temperaturi ridicate. Seara și dimineața, substanțele pătrund în acest strat mai ușor decât în ​​timpul zilei, când temperaturile sunt peste 25 – 26 ºC.

    Umiditatea aerului este, de asemenea, o problemă în timpul zilei. După-amiaza, umiditaea este mai redusă, la 40%. O umiditate mai mare se înregistrează dimineața și seara. Dimineața, însă, roua va fi problematică, iar cel mai bine este, totuși, ca plantele să fie deja uscate în timpul aplicării.

    Unele studii indică clar că succesul final al tratamentului nu este determinat de doza preparatului, ci de cantitatea de substanță activă care ajunge la locul de acțiune. Acest lucru este foarte important în contextul tratamentelor efectuate la cerealele păioase în cadrul T2. Acum trebuie să ținem cont de temperaturile ridicate, care fac ca lichidul de lucru să se evapore din frunză și, în același timp, vântul este de obicei mai mare în timpul zilei și unele dintre produsele de protecție a plantelor aplicate sunt înlăturate. În acest fel, nu numai doza țintă la locul de acțiune este redusă, ci și substanța se acumulează într-un singur loc, ceea ce duce, la rândul său, la fenomenul de fitotoxicitate. Cu cât sunt mai nefavorabile condițiile – atât termice, vântului cât și umidității – cu atât mai puține substanțe pot ajunge la destinația țintă. De asemenea, vă rugăm să rețineți că, în cazul temperaturii ridicate și a luminii solare, evaporarea din frunză are loc rapid – între timp, agentul de protecție a plantelor aplicat pe lama frunzei are nevoie de timp adecvat pentru a pătrunde în plantă, adică a fi absorbit în interior.

    Tratamente aplicate după-amiaza târziu și seara, cel mai mare grad de eficiență

    Specialiștii consultați de publicația poloneze Farmer recomandă fermierilor să efectueze tratamentele după-amiaza sau, de preferat, seara. Dimineața devreme, plantele sunt încă acoperite de rouă, iar când roua dispare, apare soarele puternic, ceea ce favorizează evaporarea rapidă. Chiar daca reușesc să absoarbă tratamentul, plantele sunt expuse la lumina puternică a soarelui, combinată cu temperaturi ridicate, ceea ce face ca procesele de vegetație să fie încetinite și, prin urmare, transportul substanței active în plantă este și el îngreunat. Prin comparație, noaptea – după tratamentul de seară – planta își restabilește metabolismul și fungicidele aplicate circulă cu o dinamică mai mare. Prin urmare, tratamentul are o eficiență mai mare dacă este aplicat fie după-amiaza târziu, fie seara.

    Este posibil să tratați culturile și dimineața, doar acordați atenție prezenței fenomenului de rouă, deoarece tratamentele foliare trebuie efectuate pe o plantă uscată. Totodată, tratamentul de dimineață trebuie efectuat într-un interval orar care să permită absorbția substanței înainte de ”baia solară”.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenția APIA de 98,80 euro/ha, la plată din 2 decembrie pentru micii fermieri Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! O fabrică românească de utilaje agricole – scoasă la vânzare. Pe terenul ei s-ar putea construi un hipermarket

    Ultimele știri

    Fermierii au de unde alege. Peste zece hibrizi de porumb sunt în oferta Rodbun și Fertillia Liviu Dobre, director general Agricover Holding: ”Ne place energia tinerilor care participă la programul Tineri Lideri pentru Agricultură” Fermierul Nicolaie Apopi a închis campania. Campania agricolă de toamnă