Analist: Producția de porumb din Europa va crește în acest an
Oana Timar -Producția de porumb din Europa este în creștere, a declarat Yelyzaveta Malyshko, directorul departamentului de cercetare de piață al UkrAgroConsult, în cadrul conferinței Black Sea Grain 2024. Analista a arătat că inclusiv fermierii români mizează pe această cultură de primăvară pentru a-și asigura venituri sigure din export.
Yelyzaveta Malyshko, directorul departamentului de cercetare de piață al companiei „UkrAgroConsult” a explicat de ce consideră că producția europeană de porumb este în creștere în acest an. ”Există două motive pentru care țările europene cresc suprafața cultivată cu porumb. În primul rând, însămânțarea de toamnă nu a avut mare succes în Europa, iar culturile de iarnă nu au fost semănate în totalitate, ceea ce lasă suprafețe pentru alte culturi. Al doilea factor sunt ratele de export destul de active. Dacă Polonia și Ungaria vând porumb în regiune, România îl vinde bine Turciei, Bulgaria exportă în China și Coreea. Europa are toate motivele să crească producția de porumb”, a spus Yelyzaveta Malyshko, citată de Agroportal.ua.
Rusia reduce suprafața cultivată cu porumb
Reprezentanta UkrAgroConsult a adăugat că, pentru al treilea an consecutiv, Rusia reduce suprafața cu porumb din mai multe motive: lipsa unei piețe de vânzare, deoarece are un singur cumpărător de porumb și, de asemenea, consumul intern nu îi susține pe producătorii acestui porumb.
Pe de altă parte, Comisia Europeană a redus prognoza pentru recolta de grâu moale în UE în 2024/25 de la 120,8 milioane de tone anunțate anterior la 120,2 milioane de tone, pe fondul unei reduceri mai mari decât se aștepta a suprafeței cu cereale.
În același timp, în ciuda reducerii prognozate a volumelor producției de cereale, Comisia Europeană a majorat estimarea stocurilor finale de grâu în UE în sezonul viitor la 12,2 milioane de tone față de cele 12,1 milioane de tone prognozate în martie. În special, în 2023/24 MR, stocurile finale de grâu moale sunt așteptate la nivelul de 20,4 milioane de tone (+0,5 milioane de tone pe lună).
Stocurile ridicate din sezonul curent reflectă o revizuire ascendentă a indicatorului importurilor de grâu în UE în 2023/24 MR — la 8 (+0,5) milioane de tone. În același timp, este de așteptată o scădere bruscă a acestui indicator /25 MR — la 4,5 milioane de tone.
În ceea ce privește exportul de grâu moale din UE în 2023/24 MR și 2024/25 MR, Comisia Europeană nu a modificat estimările acestor indicatori, lăsându-le la nivelul de 31 de milioane de tone pentru fiecare sezon.
Fermierii din Ucraina nu mizează însă pe grâu porumb – chiar reduc suprafața cu această prășitoare. În schimb, exploatațiile ucrainene investesc masiv în culturile de oleaginoase, în special floarea-soarelui și soia, potrivit unor declarații făcute de Oleksandr Khmelyuk, șeful Departamentului Agricol al Grupului LNZ. „Suprafețele cu porumb vor fi reduse cel mai mult, iar producătorii agricoli vor da preferință culturilor oleaginoase – floarea soarelui și soia”, a spus Oleksandr Khmelyuk.