Sate lovite de furia naturii, în prima zi de Paști. Grindina și viiturile au făcut prăpăd în mai multe zone din țară
Oana Timar -Un val de ploi torențiale și căderi de grindină au ”măturat” mai multe sate din România. Căderile de gheață au afectat culturile agricole din grădini și livezile.
Duminică, în prima zi de Paști, s-au înregistrat ploi torențiale cu căderi de grindină în mai multe zone din țară. Mai multe imagini au fost distribuite pe rețelele sociale. Oamenii de se plâng că grădinile și livezile le-au fost afectate, potrivit România TV.
Imaginile cu ploile torențiale cu grindină au fost distribuite în mediul online din mai multe zone din țară, unde meteorologii au anunțat căderi importante de precipitații și vânt puternic.
Pe Facebook au apărut imagini de la Ţebea, judeţul Hunedoara, dar şi de la Şiria, în judeţul Arad. „Furtună cu grindină în această după-amiază”, anunţă Meteoplus. Alte imagini au fost surprinse la Galda de Jos, în judeţul Alba.
Ploile torențiale au făcut prăpăd și în județul Prahova, unde viitura a năvălit peste localitatea Vâlcănești. Mai multe mașini au fost luate de ape. Apele pârâului Sărata au ieșit din matcă. Trei autoturisme au fost laute de ape și duse la un kilometru distanță. Nu au fost raportate victime.
Nivelul apei pârâului Sărata a crescut, duminică seară, în urma unei ploi torenţiale, o viitură puternică formându-se în localitatea Vâlcăneşti din judeţul Prahova.
Cum va fi vremea luni, pe 6 mai
În ţară, valorile termice vor fi mai ridicate faţã de intervalul anterior, astfel că vremea va deveni caldă pentru aceastã datã. Cerul va fi variabil, însã mai ales după-amiaza şi seara, instabilitatea atmosfericã se va manifesta prin înnorări, temporar mai accentuate, averse, descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, local în zonele de munte şi pe arii mai restrânse în Maramureş, Transilvania, Moldova şi în nordul Olteniei şi Munteniei.
În restul teritoriului probabilitatea pentru astfel de fenomene va fi mai redusă. Pe suprafeţe mici cantitãţile de apă vor depãşi 15…20 l/mp şi vor fi condiţii de grindină. Temperaturile maxime se vor încadra între 20 şi 28 de grade, mai scăzute pe litoral şi în deltă unde vor fi între 16 şi 19 grade. Temperaturile minime vor fi cuprinse între 5 şi 15 grade.
Cum va fi vremea marți, pe 7 mai
În ţară, vremea se va menţine caldă pentru aceastã dată, dar va deveni fi în general instabilã. În Maramureş, Crişana, Transilvania, în jumătatea de nord a Moldovei şi în zonele de munte vor fi perioade cu înnorări accentuate, averse ce vor avea şi caracter torenţial şi descărcări electrice.
În celelalte regiuni cerul va fi variabil, cu înnorari spre seară şi noaptea, când manifestări asociate instabilităţii atmosferice se vor semnala pe arii restrânse. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantităţile de apă vor fi de 15…20 l/mp şi izolat de peste 35 l/mp. Vor fi condiţii de grindină.
Vântul se va intensifica la munte, local şi temporar şi în celelate regiuni, în special în timpul ploilor când vor fi posibile şi vijelii, în general cu viteze de 50…60 km/h. Temperaturile maxime se vor încadra între 20 şi 29 de grade, uşor mai scăzute în deltă, iar cele minime vor fi cuprinse între 8 şi 15 grade.
Cum va fi vremea miercuri, pe 8 mai
În ţară, vremea va fi instabilă şi se va rãci, mai accentuat în nord-estul teritoriului, unde valorile termice vor coborî sub cele specifice perioadei, în timp ce în rest vor fi apropiate de acestea. Cerul va fi mai mult noros şi va ploua, local în regiunile estice şi pe arii relativ extinse în rest.
Vor fi mai ales averse, însoţite şi de descărcări electrice, iar în intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitãţile de apă vor depăşi 15…25 l/mp. În zona montanã înaltă, în special din nordul Carpaţilor Orientali, trecător se vor semnala precipitaţii mixte. Vântul va sufla slab şi moderat, temporar cu intensificări în regiunile sudice, pe crestele montane, dar şi asociat averselor.
Temperaturile maxime vor fi cuprinse în general între 14 şi 22 de grade, cu cele mai scãzute valori în nordul Moldovei şi în depresiunile Carpaţilor Orientali, iar cele minime se vor situa între 4 şi 14 grade. Izolat, mai ales spre sfârşitul intervalului se va semnala ceaţă.
Cum va fi vremea joi, pe 9 mai
În ţară, valorile termice se vor situa sub mediile multianuale specifice acestei date în cea mai mare parte a ţării. Cerul va deveni variabil în nord şi nord-est, iar în rest nebulozitatea va persista şi local va mai ploua. Ploile vor avea şi caracter de aversă şi izolat vor fi însoţite de descărcări electrice.
Vântul va sufla slab şi moderat, trecător cu unele intensificări în regiunile sudice şi la munte. Temperaturile maxime se vor încadra între 14 şi 22 de grade, iar cele minime între 5 şi 13 grade, cu valori mai scăzute în depresiuni. Dimineaţa şi noaptea, pe arii restrânse se va semnala ceaţă.
Prognoza meteo pentru finalul săptămânii (10, 11, 12 mai)
În ţară, valorile termice vor fi în general apropiate de normalul climatologic al acestei perioade. Perioade cu manifestări de instabilitate atmosferică vor fi în timpul după-amiezelor în special în zonele de deal şi de munte.