• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Bursa cerealelor: Salt pentru grâu, porumb și rapiță. Prețuri astăzi în portul Constanța

    Roxana Dobre -

    Prețurile la grâu, porumb și rapiță au înregistrat o nouă creștere de la începutul acestei săptămâni. Motivul este vremea capricioasă care îi determină pe comercianți să cumpere iar cererea duce la creșterea prețurilor pe bursă. În portul Constanța, majorările de preț încep să se vadă, dar mai timid.

    Prețul grâului a înregistrat o creșterea cu 10 euro pe tonă la Bursa europeană de la Paris. Creșterea prețurilor s-a înregistrat și pe Bursa de Valori din Chicago marți – 7 mai. Luni după-amiază, 6 mai contractul pentru grâu din septembrie la Bursa Matif a crescut cu 10,25 euro pe tonă, până la 245,25 euro pe tonă. Odată cu saltul de 10 euro, prețurile au atins un nivel record și sunt la cel mai ridicat nivel din ultimele 8 luni. Prețul pentru grâul scadent în decembrie a crescut cu 9,5 euro pe tonă ajungând la 250,5 euro pe tonă, conform publicației Agrarheute.

    Citiți și: Necesarul de azot pentru o cultură de grâu cu producție de 8 tone la hectar

    Prețul porumbului continuă, de asemenea, să crească. La bursa Matif, porumbul destinat livrării în iunie a crescut cu 7,25 euro pe tonă luni, 6 mai și marți a fost la 209,25 euro pe tonă. Contractul din noiembrie a crescut cu 7,5 euro pe tonă, până la 217,5 euro pe tonă.

    La Bursa de Valori din Chicago, porumbul din iulie a câștigat 8,75 dolari/bushel și s-a încheiat luni la 469,00 dolari/bushel. Marți dimineață prețul a continuat să crească iar prețul porumbului pentru contractul din iulie este de 470,25 dolari/bushel, cu 1,25 dolari/bushel peste prețul din ziua precedentă.

    De asemenea, rapița Matif a crescut cu 11,25 euro pe tonă pentru august 2024 . Asta înseamnă că rapița din august costă în prezent 481 de euro pe tonă. Contractul din noiembrie, de asemenea, a crescut brusc și era la 488,50 euro pe tonă de rapiță.

    Citiți și: Bursa de cereale – azi. Prețul grâului din noua recoltă în portul Constanța

    Prognozele meteo au crescut prețul cerealelor

    Motivul creșterii prețurilor la cerealea a fost vremea. Comercianții continuă să se teamă de eventualele recolte afectate de vremea capricioase. Ei cumpără la bursa europeană și la Chicago și cresc prețurile.

    Deoarece precipitațiile anunțate în SUA nu s-au materializat, sunt de așteptat pierderi de randament pentru grâul din SUA . Există și secetă în sudul Rusiei, relatează Kaack Terminhandel. Ca urmare a secetei, analiștii companiei ruse IKAR își reduc previziunile pentru recolta de grâu din Rusia, în loc de 93 de milioane de tone, acum sunt așteptate doar 91 de milioane de tone de grâu rusesc.

    Și în Franța sunt probleme. Vineri, agenția agricolă din Franța FranceAgriMer și-a menținut ratingul „bun spre foarte bun” pentru grâul comun la 63% . Cu toate acestea, aceasta este cu 30% sub nivelul de 93% din anul precedent.

    Semănatul porumbului a fost amânat în Franța și SUA

    Semănatul de porumb în Franța a rămas cu mult întârziat, fermierii au reușit să însămânțeze doar 45% din suprafețe față de 70% în medie pe cinci ani, relatează FranceAgriMer.

    Semănatul de porumb a fost întârziat din cauza precipitațiilor și în SUA. Departamentul Agriculturii al SUA (USDA) a raportat luni, că doar 36% din suprafață a fost cultivată din 5 mai. Aceasta înseamnă că însămânțarea este acum sub media de 39% din ultimii cinci ani. În America de Sud, fermierii continuă să se lupte cu vremea. Brazilia suferă de condiții meteorologice extreme și este afectată de inundații în sud și de secetă în alte regiuni.

    Prețuri cereale, rapiță și floarea-soarelui în portul Constanța

    Majorările de preț încep să fie vizibile și la contractele încheiate de fermieri cu livrare în portul Constanța. Majoritatea exploatațiilor se concentrează acum pe prețul noilor recolte agricole, prețurile de referință devenind cele pentru producția din 2024.

    Bursa de cereale în portul Constanța – 8 mai 2024:


    Te-ar mai putea interesa

    MADR a făcut plata. De mâine se achită fermierilor subvenția de 200 euro pe hectar Fermier cu 40 de vaci de lapte: Am scos ferma la vânzare! Vând tot și emigrez în Spania! Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului