• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Plouă, dar tot e secetă. Zonele agricole unde există încă un mare deficit de apă în sol

    Roxana Dobre -

    Prognoza agrometeo pentru zilele următoare. Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis un buletin cu rezerva de umiditate la grâu de porumb și prognoza agrometeo pentru intervalul 10-16 mai.

    Meteorologii au anunțat că seceta pedologică este înregistrată în mai multe zone din țară în special la grâu și mai puțin la porumb, în ciuda ploilor din ultima perioadă. ANM a emis și prognoza agrometeo pentru o săptămână dar și o ”radiografie” a stării culturilor la această dată.

    Citiți și: Val de ploi torențiale! Alertă meteo emisă de ANM pentru 8 județe

    Rezerva de umiditate la grâu și porumb

    Conform ANM, la data de 9 mai, rezerva de umiditate pe profilul de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, prezintă valori satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime în Maramureș, Crișana și Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, local nordul, nord-vestul, vestul, sudul, sud-vestul și estul Munteniei, centrul, estul și sud-vestul Dobrogei, estul Moldovei, izolat nordul și sudul Olteniei. Conținutul de apă din sol se situează în limite scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată și puternică), pe suprafețe extinse din Moldova și Oltenia, local în nordul, nord-estul, estul, centrul, vestul și sudul Munteniei, nordul și centrul Dobrogei, estul și sudul Transilvaniei.

    În cultura de porumb, gradul de aprovizionare cu apă al solului în stratul 0-20 cm se încadrează în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Local, în vestul și sud-vestul țării se semnalează băltiri temporare de apă la suprafața solului, ca urmare a cantităților de precipitații cumulate în ultimele zile. Deficite moderate de umiditate în sol se înregistrează local în estul, sudul și sud-estul Moldovei, estul Olteniei, sudul, sud-vestul și izolat nord-estul Munteniei, nord-vestul Banatului.

    Citiți și: Grâul românesc – cel mai scump la ultima licitație de cereale pentru Egipt. Prețurile traderilor

    Cum va fi vremea în următoarea săptămână. Starea culturilor

    Potrivit prognozei de specialitate, în intervalul 10 – 16 mai va predomina un regim termic al aerului în general normal, pe majoritatea suprafeţelor agricole. Temperatura medie diurnă a aerului se va încadra între 8…19°C, apropiată de normele climatologice, în toate zonele de cultură. Temperatura maximă a aerului va oscila între 14…24°C, în cea mai mare parte a ţării.

    Temperatura minimă a aerului va fi cuprinsă între 2…14°C la nivelul întregului teritoriu agricol, valori mai scăzute fiind posibile în depresiunile nordice şi centrale. Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm se va situa între 11…18°C, limite optime parcurgerii fazelor de creştere şi dezvoltare ale plantelor, îndeosebi la culturile de primăvară semănate până în prezent.

    Se întrevăd ploi locale, izolat cu caracter de aversă, acestea fiind însoţite de descărcări electrice şi intensificări de scurtă durată ale vântului, în aproape toată ţara. De asemenea, cantitățile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.

    Ca urmare, ritmurile de vegetaţie ale culturilor agricole vor evolua în general normal în aproape toată ţara şi mai intens în zonele de câmpie, în special pe suprafeţele cu o bună aprovizionare cu apă a solului. Sub aspect fenologic, cerealierele de toamnă (orz şi grâu) se vor afla la alungirea paiului (70-100%), „burduf” şi înspicare (10-100%), precum şi înflorire (10-50%). Local, în sudul țării se va semnala maturitatea în lapte (10-30%).

    Cultura de rapiţă va parcurge înflorirea (50-100%), apariţia silicvelor (10-100%) şi formarea boabelor în silicve (10-30%), cu o stare de vegetaţie a plantelor în general bună şi medie. La floarea-soarelui se vor continua răsărirea (50-100%) şi apariţia primei perechi de frunze (20-100%), precum şi înfrunzirea (4-10 frunze) în sudul şi vestul ţării.

    În funcţie de data semănatului, porumbul va înregistra germinarea (70-100%), răsărirea (40-100%), formarea frunzei a treia (20-100%) şi începutul înfrunzirii (3-5 frunze). În Transilvania şi Moldova, sfecla de zahăr îşi va continua răsărirea (40-100%) şi dezvoltarea rozetei de frunze, iar la cartof predominante vor fi fazele de încolţire şi răsărire (30-100%), precum şi formarea primei perechi de frunze (10-100%).

    În majoritatea plantaţiilor, la sâmburoase se vor semnala creşterea fructelor/frunzelor/lăstarilor, iar în jumătatea de sud a ţării la soiurile timpurii de cireş se va semnala coacerea în „pârgă”. Speciile de seminţoase se vor afla predominant la dezvoltarea aparatului foliar şi formarea rodului. Viţa-de-vie va parcurge creşterea frunzelor şi a lăstarilor, precum şi formarea inflorescenţelor, totodată fiind posibilă declanşarea înfloririi la soiurile timpurii de masă.

    În general, lucrările agricole specifice se vor efectua în bune condiţii în cea mai mare parte a ţării, acestea fiind întrerupte temporar în zilele cu precipitaţii.


    Te-ar mai putea interesa

    Vaci de rasă donate de fermieri pentru crescătorul căruia i-au ars animalele într-un incendiu în grajd Guvernul a majorat bugetul APIA. Când ar intra în conturi subvenția de 100 euro Încrețirea sau răsucirea frunzelor la ardei. Cauze, remedii

    Ultimele știri

    Agrometeo: Zone cu secetă moderată și puternică la cultura de grâu în mai multe regiuni agricole ale țării Producătorii de zahăr din Ucraina cer sistarea exporturilor către UE Fenomenul periculos care duce la uscarea culturilor. John Enoiu, Naturevo: ”Se confundă cu seceta”