Calendarul foilor de ceapă 2024. Lunile în care vor fi ploi și lunile în care se anunță secetă
Oana Timar -Calendar foi de ceapă 2024 – un obicei vechi din satele românești pentru prezicerea anului agricol. Cu ajutorul foilor de ceapă, bătrânii de la țară căutau să afle care vor fi lunile cu ploi din noul an, dar și care vor fi perioadele marcate de secetă.
Calendarul foilor de ceapă pe 2024 nu vine cu vești bune pentru agricultori. Cele mai multe luni din Noul An arată ca fiind marcate de lipsa sau deficitul de umiditate.
Calendarul foilor de ceapă – cum se face
Calendarul foilor de ceapă este ușor de realizat și de interpretat. În ajunul Anului Nou se pregătește calendarul de ceapă: se iau 12 foi de ceapă identice – trebuie să aibă aceeași grosime și aceeași mărime, să fie din cepe de același fel, soi.
Foile de ceapă se așează peste calendarul de la biserică și se botează fiecare foia cu numele unei luni din an.
Pe fiecare foaie de ceapă se presară o cantitate mică și egală de sare, apoi se așează foile de ceapă în dreptul fiecărei luni din calendar.
Calendarul cu foile de ceapă se lasă peste noapte înt-o cameră răcoroasă, în care nu s-a făcut foc în sobă și în care nu se mai intră decât dimineața.
A doua zi se face verificarea calendarului din foi de ceapă. Dacă în interiorul unei foi s-a format apă (adică sarea s-a umezit), atunci e semn că acea lună va fi cu ploi, iar dacă foaia de ceapă a rămas uscată, atunci luna corespunzătoare respectivei foi va fi secetoasă.
Citiți și: Calendarul foilor de ceapă 2023: Lunile în care vom avea ploi și lunile în care se anunță secetă
Calendar foi de ceapă 2024 – luni multe cu secetă
Calendarul cu foi de ceapă 2024 nu vine cu vești prea bune. Conform unui calendar făcut de Anul Nou în Banatul Montan, în județul Caraș-Severin, cele mai multe din următoarele 12 luni se arată cu secetă.
Calendar foi de ceapă 2024 – care luni vor fi cu ploi și care vor aduce secetă:
- Luna ianuarie în Calendarul foilor de ceapă: secetoasă, săracă în precipitații;
- Luna februarie în Calendarul foilor de ceapă: secetoasă, săracă în precipitații;
- Luna martie în Calendarul foilor de ceapă: secetoasă, săracă în ploi;
- Luna aprilie în Calendarul foilor de ceapă: cu ploi;
- Luna mai în Calendarul foilor de ceapă: secetoasă, săracă în ploi;
- Luna iunie în Calendarul foilor de ceapă: secetoasă, săracă în ploi;
- Luna iulie în Calendarul foilor de ceapă: cu ploi;
- Luna august în Calendarul foilor de ceapă: cu ploi;
- Luna septembrie în Calendarul foilor de ceapă: secetoasă, săracă în ploi;
- Luna octombrie în Calendarul foilor de ceapă: cu ploi;
- Luna noiembrie în Calendarul foilor de ceapă: secetoasă, săracă în ploi;
- Luna decembrie în Calendarul foilor de ceapă: secetoasă, săracă în precipitații.
După un calendar al foilor de ceapă realizat în Vatra Dornei, județul Suceava, situația precipitațiilor de-a lungul anului se arată astfel: lunile februarie, martie, iunie, septembrie și decembrie vor fi cu ploi, restul lunilor având vreme uscată.
Metode de la țară pentru a prezice vremea în noul an
În satele românești se păstrează mai multe metode vechi pentru a se prezice cum va fi vremea în noul an. Una dintre aceste metode ia în calcul zilele dintre Crăciun și Bobotează, despre care se spune că așa cum esre vremea în acele zile, așa vor fi și cele 12 luni ale Anului Nou.
Calendarul cu cărbuni este o altă metodă veche pentru a prezice vremea în noul an agricol. În noaptea de Anul Nou se iau câțiva cărbuni aprinși și se de numesc cu numele plantelor pe care doreau să le semene: grâu, orz, porumb, rapiță iar după cantitatea de cenușă rezultată în urmă arderii complete și a stingerii cărbunilor, se vedea cât de bună va fi recolta.