• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Dorin Cojocaru, APRIL: Laptele din Ucraina este la jumătate de preț față de România și față de Europa

    Oana Timar -

    Laptele din Ucraina este mult mai ieftin decât cel produs în România, avertizează Dorin Cojocaru, președinte APRIL – Asociația Patronală Română din Industria Laptelui. Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia, specialistul a arătat că România trebuie să își securizeze necesarul de lapte pentru procesare, astfel încât piața națională să nu mai fie vulnerabilă în fața importurilor.

    Dorin Cojocaru avertizează că, în viitorul apropiat, nu doar cererealele din Ucraina vor reprezenta o problemă pentru fermierii români, ci și laptele și produsele lactate. ”Lumea vorbește despre cerealele din Ucraina, dar știți că laptele este la jumătate de preț în Ucraina față de România și față de Europa. Și vă spun de ce: la ei, în fermele integrate vegetal cu zootehnie, și sunt foarte multe ferme mari integrate, costurile se duc pe vegetal, adică ei au profitabilitate mare pe vegetal și atunci mută din ferma de zootehnie acolo. Mulți fac așa și în România pentru că sunt costuri mai mari pe zootehnie decîât la vegetal și atunci laptele, vorba unui prieten care a fost de curând acolo: laptele e ca la robinet la ei. Asta trebuie să ne dea de gândit, că trebuie să ne pregătim, să crească rentabilitatea în fermele de vaci lapte – aici mă refer la fermele care dau lapte către procesare”, a declarat Dorin Cojocaru în emisiunea Agrostrategia de pe TVR 1, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO.

    Dorin Cojocaru, președinte APRIL
    Dorin Cojocaru, președinte APRIL

    Două milioane de lapte, procesate anual în mici făbricuțe locale

    La acest moment, o mare parte din laptele produs în țara noastră nu ajunge în procesare, ci face obiectului unui autoconsum și al unei piețe locale. ”Avem o piață paralelă, nu dublă, care e formată din fermele autorizate sanitar-veterinar, fermele comerciale care dau lapte la procesare, care produc produse lactate și le găsim în marile magazine, și cele ce funcționează după Ordinul 118, adică micuțele făbricuțe, de teritoriu, o tonă, până la cinci tone de lapte pe zi, care sunt în jur de 460, 464 cred. Ele vine vin prin piețe, prin micul retail, prin Horeca, le găsim în restaurante, comenzi online, sisteme integrate care procesează și ele undeva la două milioane de tone de lapte pe an”, a explicat Cojocaru.

    Președintele APRIL a avertizat că numărul de animale din gospodăria populației a scăzut, așa că se impune sprijinirea creșterii efectivului de animale din fermele performante, care pot asigura necesarul de lapte pentru procesare. ”Dacă acum 10 ani, în 2015, cam 98% efectivul de vaci era în gospodăria populației pe o medie de 1,2 capete pe gospodărie, acum suntem undeva la 83%. Noi trebuie să ajungem la 500.000 de vaci în ferme de la 300-500 de vaci în sus. Până în 300.000 de vaci asigură necesarul de lapte pentru procesare raportat oficial, fiscalizat, la asta mă refer. Foarte mult autoconsum intră și pe piața neagră, nefiscalizată – comerț online. Nu avem nimic cu acest domeniu pentru că el are rolul lui foarte important în aritmetica de asigurare a suficienței de hrană (…) Noi, fermierii, Guvernul, patronatele, mass-media, trebuie să mergem pe acest domeniu să îl dezvoltăm, deci jumătate din efectivele de vaci care să asigure pentru piața urbană, pentru cei care nu au posibilitatea să își crească vaca în curte – pasul 1. Și eu trebuie să ajung la un efectiv de peste 500.000 de vaci în ferme peste 500 de capete. O creștere cu 40-50% față de ceea ce avem acum”, a mai precizat Cojocaru.


    Te-ar mai putea interesa

    Pesta oilor bate în retragere. Document obligatoriu pentru scoaterea animalelor din fermă Avans APIA 2024. Veste bună pentru fermierii din eșantionul de control Plăți APIA astăzi în conturi. Se achită subvenția de 100 euro/ha!

    Ultimele știri

    Raportul USDA: Producția de porumb a României, redusă la 7,8 milioane de tone O companie care are fabrică în România va livra 15.700 tone de ulei de floarea-soarelui în Egipt Noi alerte de ploi în județele unde inundațiile au făcut prăpăd. Cantități de apă de 40-60 l/mp!