• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Trader ucrainean: România face bani mulți de pe urma cerealelor ucrainene

    Violina Gorcinschi -

    România câștigă de pe urma cerealelor ucrainene care intră în țară, potrivit unui afacerist ucrainean, exportator de produse agricole. Potrivit lui Mikhailo Kudukhashvili, unul dintre șefii grupului Almeida, România a avut mult de câștigat din tranzitul de cereale din Ucraina, iar acum că funcționează portul de la Odesa, nu mai are la fel de multe beneficii.

    Un exportator de cereale ucrainean, care este unul din șefii Grupului Almeida, susține că țara noastră a făcut mulți bani în acest context geopolitic, argumentând că există multe beneficii economice pe care alte state vecine, precum Polonia, nu le fructifică.

    Citește și: Oficialii ucraineni se aşteaptă la scăderea exporturilor de grâu şi porumb în 2024/25

    Exportator ucrainean: România vrea tranzit mai mare cu cereale ucrainene (foto: reuters.com)

    Exportator ucrainean: România se bate acum cu porturile maritime pentru cerealele ucrainene

    Kudukashvili lasă să se înțeleagă că România ar fi îngrijorată de scăderea livrărilor de cereale ucrainene după ce tranzitul prin portul Odesa a fost reluat.

    „După deschiderea coridoarelor temporare din porturile Marii Odese, România nu mai primește vechile volume de cereale și nu este mulțumită de acest lucru, fiindu-i convenabile tranziturile ucrainene, ba chiar și-ar dori să le crească. Astăzi, însă, este nevoită să concureze pentru cerealele noastre cu „apa adâncă”, adică exporturile mondiale transportate cu nave comerciale mari”, a explicat omul de afaceri ucrainean în cadrul unui interviu acordat publicației Latifundist.com.

    Pe de altă parte, polonezii se opun cu vehemență unei ”oportunități” din care România a avut mult de câștigat din punct de vedere financiar, a notat Kudukhashvili. Proprietarul Grupului Almeida susține că România beneficiază de cerealele ucrainene în multe feluri și acestea sunt profituri nu doar pentru afaceri, ci și pentru populație.

    „Transportul feroviar a devenit mai bun și mai rapid, iar la Constanța se creează noi terminale și locuri de muncă”, a explicat reprezentantul Almeida, companie care a investit într-un terminal de transbordare a cerealelor la vama Vadu-Siret de la granița cu România.

    Kudukashvili susține că, datorită tranzitului ucrainean, infrastructura portuară a renăscut, iar terminalele de transbordare de la căile ferate cu ecartament larg (LHS) către linia europeană acumulează venituri care rămân în țară. Angajații muncesc pentru companii locale care plătesc impozite cu noi.

    România are de câștigat de pe urma cerealelor ucrainene, dar nu și fermierii români

    Din declarația omului de afaceri ucrainean, se poate trage concluzia că România câștigă bani mulți din tranzitul și exportul cerealelor originare din Ucraina. Kudukhashvili nu menționează, însă, că fermierii români au protestat în repetate rânduri împotriva importurilor din Ucraina, și, nici în prezent nu sunt deloc fericiți cu nivelul prețurilor pentru mărfurilor agricole și cu blocajele logistice din porturi și, în general, din transporturi.


    Te-ar mai putea interesa

    Oierul Ioan Suciu anunță că vinde 200 de litri de lapte de oaie pe zi: ”Prețul de criză, ca peste tot! 10 lei litrul!” Samsarii au dat lovitura înainte de sărbători – au cumpărat ceapă verde de la producători și au vândut-o la prețuri mari în piețe Fermierii trebuie să anunțe primăria cu 48 de ore înainte de a stropi. Stuparii, obligați să ia acordul fermierilor pentru a amplasa stupii

    Ultimele știri

    Deficit de rapiță în zona Mării Negre. Analiștii estimează prețuri de până la 560 dolari/tonă până în toamnă Erbicidul Sentrallas™ – soluția ideală pentru erbicidarea întârziată Un fermier și-a găsit vacile călcate cu mașina pe câmp, iar vehiculul a fost incendiat