• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cartofi cultivați direct din semințe, în câmp. Tehnologia Solynta – disponibilă în România din acest an

    Violina Gorcinschi -

    Cartofi cultivați direct din semințe. Solynta, o companie olandeză de biotehnologie specializată în creșterea hibrizilor de cartofi, va lansa în acest an, pe piața din România, primele semințe pentru înființarea culturii de cartof prin semănat direct sau prin răsaduri. Solynta pune la dispoziția fermierilor această nouă tehnologie mai eficientă de cultivare decât cea cu tuberculi.

    Una dintre marile provocări ale culturii de cartof este materialul săditor. De la obținere, depozitare, selectare și mai apoi pregătire, toate lucrările ce pregătesc tuberculii pentru semănat implică o serie de costuri. Mai mult, și tehnologia de înființare a culturii necesită echipamente speciale și forță de muncă pregătită. Toate aceste eforturi sunt eliminate de tehnologia cultivării cartofilor prin semințe cu hibrizi Solynta.

    În exclusivitate pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, compania Solynta a dezvăluit o serie de aspecte legate de noua tehnologie de cultivare a cartofilor prin semințe. Astfel, în colaborare cu Agrosel, compania olandeză va începe din acest an să distribuie semințe de cartof și în țara noastră. De altfel, noua tehnologie a fost deja testată cu succes în țara noastră.

    ”Pe lângă terenurile de testare din România, care se află lângă Brașov, semințele au fost distribuite și în rândul fermelor de familie, care produc cartofi pentru a-i consuma sau a-i vinde ulterior pe piețele locale. Pentru fermieri, calitatea semințelor va asigura o siguranță alimentară mai bună în regiune. De regulă, pe piață nu există material săditor sigur și de calitate, așa că semințele vor face o diferență uriașă pentru producătorii de cartofi”, ne-au declarat reprezentanții companiei.

    Noii hibrizi dezvoltați de Solynta nu doar că reduc costurile de producție, dar au randamente de până la 3-4 mai mari decât soiurile locale, depozitare și transport eficace, rezistență la boli. De precizat că, potrivit datelor furnizare de compania olandeză, la testele recente din Kenya s-au înregistrat randamente de 24–40 tone pe hectar, comparativ cu 10–16 tone cât s-a obținut cu soiurile locale fără intervenție cu produse chimice.

    Solynta – semințe hibride de cartofi

    Potrivit informațiilor oferite de echipa Solynta la Agrointeligența – AGROINTEL.RO, semințele de cartofi sunt curate, de înaltă calitate, ușor de transportat, de depozitat și cultivat, fiind o alternativă excelentă la tuberculii de mari dimensiuni, expuși la boli în timpul transportului. În acest fel, producătorii vor scăpa de importurile costisitoare și vor avea o alternativă eficientă pentru plantarea cartofilor. Aceste semințe vor putea fi achiziționate pe tot parcursul anului, fără a prezenta probleme la depozitare sau riscuri de boală în lanțul logistic.

    Semințele nu sunt expuse la boli, sunt ușoare și pot fi livrate în plic. Câteva conserve de semințe sunt suficiente pentru a planta un întreg hectar. Mai exact, 25 de grame de semințe Solynta asigură plantarea unui hectar, față de cele 2.500 kg de tuberculi din tehnologia tradițională.

    Metoda directă presupune mai puțin efort la plantare (în timpul germinării și în faza de răsad – irigarea este, însă, esențială), dar a arătat deja rezultate bune în aceste țări: cartofi gustoși, fără defecte care le-ar putea scădea valoarea comercială.

    O altă metodă de a crește cartofii este prin germinarea inițială a semințelor în sere sau solarii și distribuirea ulterioară a răsadurilor gata de plantare.
    Fermierii pot obține cartofi din semințe (prin plantare directă sau răsaduri) încă din primul sezon de plantare. Primii tuberculi pot fi depozitați într-un loc răcoros și uscat și consumați sau plantați în sezonul următor.

    Jos Aben, reprezentantul Solynta care se ocupă de relațiile de business din România

    Informații-cheie despre semințele hibride de cartofi

    Jos Aben, responsabil pentru dezvoltarea companiei Solynta inclusiv în cadrul parteneriatului pentru piața din România, a venit cu câteva clarificări și răspunsuri la întrebări pe care cultivatorii de cartofi le pot avea privind tehnologia de cultură prin semințe.

    Cartofii Solynta – mai potriviți pentru plantarea în câmp deschis sau pentru solarii?

    Hibrizii de cartofi de la Solynta pot fi cultivați în condiții normale, în câmp deschis. Producătorii au opțiunea de a-și cultiva cartofii direct în câmp sau prin răsaduri, dar și din tuberculi G1 crescuți din semințele autentice de cartofi.

    Soiurile sunt prezentate ca având un randament crescut, dar ce înseamnă acest lucru?

    Solynta oferă material săditor 100% curat, de calitate pentru fermieri. Acesta este premiza unui randament bun. Majoritatea materialului săditor din România este fie deteriorat, fie infestat, ducând la producții slabe. În funcție de condițiile din regiune și de modul de gestionare a culturilor, randamentul va fi similar sau mai mare decât cel al soiurilor locale disponibile. Unele varietăți de hibrizi de cartofi de la Solynta au o rezistență crescută la mana târzie, ceea ce va duce la producții mai bune, în contextul în care cartofii nu vor fi afectați de boli.

    Mana târzie îi afectează pe producătorii de cartofi din întreaga lume, inclusiv din România. Aceștia fie își pierd o parte din recolte, fie au cheltuieli mai mari cu fungicidele. Cu ajutorul semințelor reale de cartofi, aceste probleme pot fi evitate.

    Care este intervalul necesar de la plantare la recoltare. În cazul folosirii răsadurilor, care este perioada lor de plantare și când se recoltează?
    Semințele de cartofi plantate direct vor produce răsaduri, în funcție de condițiile climatice, în 3-4 săptămâni de la plantare. Intervalul dintre plantare și recoltare este același ca la cartofii crescuți din tuberculi: 120 de zile.

    Ce gust au cartofii produși din semințe?

    Varietățile de cartofi de la Solynta au un gust grozav, foarte bine echilibrat, pronunțat și plăcut, fără să fie persistent. Soiurile disponibile pot fi vândute la piață și sunt ideale în special pentru fiert – salată de cartofi sau piure – și copt. În prezent, lucrăm la varietăți care să fie potrivite pentru producția de chipsuri și cartofi prăjiți, pe care plănuim să le lansăm peste câțiva ani.

    Tuberculii de Solynta pot fi folosiți ca material săditor?

    Da, cartofii Solynta pot fi gestionați în același mod ca cei tradiționali din acest punct de vedere atât timp cât sunt depozitați în locuri răcoroase și uscate, putând fi folosiți și în sezonul următor. Dar, cu ajutorul semințelor de cartofi, acest lucru nu mai este necesar. Fermierii își pot începe culturile cu semințe de calitate, curate, fără boli, în fiecare sezon și pot economisi spațiu și bani cu depozitarea. Semințele de cartofi au o valabilitate de până la patru ani fără a-și pierde calitățile, lucru imposibil dacă vorbim despre tuberculii de cartofi. În plus, fermierii nu mai trebuie să depindă de transporturile incomode în care tuberculii suferă deteriorări, se infectează și, în final, putrezesc.

    Caracteristicile semințelor Solynta în relație cu seceta și umiditatea crescută

    Semințele de cartofi sunt cultivate în țări diverse de pe glob, cu condiții climatice diferite. Ca în cazul oricărei culturi obișnuite, este nevoie de umiditate pentru germinare, iar udările sunt foarte importante în primele stadii de dezvoltare. Tehnologia agricolă folosită este cheia pentru rezultate optime.

    Semințele de cartofi Solynta au performanțe bune în ceea ce privește randamentul atât în condiții de secetă, cât și în cazul ploilor excesive. Cartofii sunt deja crescuți în zone climatice foarte diverse, de la Irlanda/Țările de Jos până în România, Grecia, dar și în Kenya, Burundi și ale țări africane.

    Cerințele cartofilor Solynta în privința tehnologiei de cultură

    În funcție de starea solurilor locale, varietățile de cartofi hibrizi Solynta au cerințe similare ca orice alte soiuri de cartofi. Nu există tratament specific necesar pentru a pregăti semințele de plantare. În timpul perioadei de creștere, se aplică fungicide și erbicide. Chiar și așa, Solynta și partenerii săi locali vor oferi producătorilor suport tehnic pentru a asigura o tehnologie agricolă optimă.

    Utilaje necesare pentru plantarea semințelor Solynta

    În timpul testelor de teren din Europa, Africa, Asia și America de Nord folosim diferite metode de plantare, de la plantare directă în câmp, la răsaduri sau replantarea tuberculilor. Cartofii Solynta pot fi plantați ca semințe, cu ajutorul unui utilaj de sădire (de exemplu, o semănătoare de varză sau manual). Selectarea metodei potrivite depinde de posibilitățile agronomice locale și de capacitatea tehnică. Fermierii vor beneficia de ajutor pe teren din partea partenerilor noștri locali și de departamentul nostru de suport tehnic.

    Costul per hectar la cartofii cultivați din semințe

    Costurile cultivării cartofilor prin semințe sunt similare cu cele pentru înființare culturii în Olanda, prin tuberculi. În orice caz, calitatea semințelor este întotdeauna ridicată și constantă.


    Te-ar mai putea interesa

    La ce temperaturi se pot face tăieri la pomi iarna Urături de Anul Nou în versuri. Tradiții de iarnă păstrate în satul românesc Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025 – comunicat: Peste 90% fermieri autorizați la plata finală. Banii în conturi! Soluția eficientă pentru combaterea bolilor la cereale și rapiță Premierul Ciolacu: La Ministerul Agriculturii vor rămâne trei secretari de stat