• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Caietul de pășunat – document obligatoriu la APIA pentru subvenția de 100 euro/vacă

    Roxana Dobre -

    Document obligatoriu pentru o subvenție nouă care se acordă fermierilor începând de campania APIA 2024. Ministerul Agriculturii a publicat în Monitorul Oficial modelul de caiet de pășunat, formular obligatoriu pe care fermierii care solicită PD-27 Creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv pe pajiști în condiții optime de sustenabilitate o pot cere din acest an.

    Ieri, marți – 14 aprilie au fost publicate în Monitorul Oficial nr.441 o serie de modificări la Ordinul ministrului Agriculturii nr. 186/2024. Una dintre noutăți vizează formularul caietului de pășunat, document care este obligatoriu pentru fermierii care cer subvenția privind creșterea nivelului de bunăstarea a bovinelor prin pășunat extensiv.

    Citiți și: Subvenție APIA pentru pășunat – 100 euro/vacă adultă. Condiții, termene, plăți

    Caiet de pășunat pentru subvenția APIA de 100 euro (foto: daera-ni.gov.uk)

    Caietul de pășunat pentru ecoschema PD-27 

    Ordinul de ministru nr. 186/2024 prevede cum trebuie completat corect caietul de pășunat pentru ecoschema PD-27 cu ”elemente de detaliu care să asigure completitudinea informațiilor necesare pentru demonstrarea respectării angajamentelor de către beneficiari și pentru realizarea verificărilor de către Agenția de Plăți și cu instrucțiunile detaliate de completare necesare beneficiarilor pentru asigurarea caracterului unitar al ținerii evidențelor și asigurarea corectitudinii și completitudinii documentelor justificative”.

    (Anexa nr. 19 la Ordinul nr. 106/2024)

    Caietul de pășunat trebuie:
    — să fie disponibil în caz de control;
    — să fie completat pentru fiecare cod ANSVSA cu înregistrări zilnice, la nivel de parcelă;
    — să fie păstrat pe toată perioada de desfășurare a angajamentului;
    — trebuie să se poată completa pe hârtie sau în format electronic (recomandat în format Excel).

    (1) Caietele de pășunat se completează zilnic (pentru perioada de pășunat care trebuie să acopere minimum 120 de zile care să acopere cel puțin perioada mai—septembrie) și se depun anual pentru fiecare beneficiar
    (2) Caietul de pășunat se va completa pentru fiecare exploatație cu RO ANSVSA (cod temporar/tabără de vară) amplasată pe pășune.
    (3) Cumulat pentru toate codurile de cultură pentru suprafețe pășunate pe pajiști permanente (codurile 603—606, 609, 610, 612, 617, 660, 663, 671 cu subcoduri) și pe pajiști temporare (codul 450).
    (4) Din cererea de plată sau din documentul de modificare a cererii.
    (5) Calculate prin aplicarea coeficienților de conversie (coloana 6.2 = coloana 6.1 x 0,4; coloana 6.4 = coloana 6.3 x 0,6; coloana 6.6 = coloana 6.5)
    (6) Cumulat coloana 6 (6.2 + 6.4 + 6.6).
    (7) Se însumează suprafețele (coloana 3) și efectivele (coloana 7).
    (8) Numărul zilei de pășunat din anul de angajament (de la 1 la „n”, unde „n” este minimum 120).
    (9) Nu se calculează la nivelul fiecărei parcele; se calculează numai pe linia „TOTAL ZI” (ultima linie a caietului zilnic) pentru fiecare zi de pășunat raportul UVM/ha (coloana 7/coloana 3), care nu trebuie să depășească în niciuna din zile valoarea de 1 UVM/ha.
    (10) Se calculează pe linia „TOTAL PERIOADĂ PĂȘUNAT” (ultima linie a modelului de caiet), pentru toată perioada de pășunat: se calculează ca medie, pe întreaga perioadă de pășunat, prin însumarea suprafețelor (coloana 3) și efectivelor (coloana 7) și împărțirea acestora la numărul de zile de pășunat.
    (11) Se calculează raportul UVM/ha pentru întreaga perioadă de pășunat (pe linia „TOTAL PERIOADĂ PĂȘUNAT”, coloana 7/coloana 3), care nu trebuie să depășească valoarea de 1 UVM/ha.

    Citiți și: Plăți APIA 2024. Subvenții care se plătesc fermierilor în această lună

    Caietul de pășunat, obligatoriu la APIA

    Potrivit Ordinului nr. 106 din 19 martie 2024, copia caietului de pășunat este documentul care atestă îndeplinirea cerințelor specifice pentru ecoschema PD-27și se depune la APIA împreună cu decontul justificativ. Din copia caietului de pășunat trebuie să rezulte numărul parcelei, număr bloc fizic, denumirea localității, suprafața parcelei, data de pășunat, efectivul de bovine pe categorii de vârstă și perioada de pășunat.

    Decontul și copia caietului de pășunat se depun anual, respectiv în luna ianuarie a anului următor anului de angajament pentru care se solicită sprijin, pentru activitatea desfășurată în perioada de pășunat din angajament.

    Pentru a beneficia de sprijinul aferent ecoschemei PD-27 fermierii trebuie să respecte următoarele cerințe specifice:

    a) asigură încărcătura maximă de bovine de 1,0 UVM/ha;
    b) asigură pășunatul bovinelor cel puțin 120 de zile (timp de cel puțin 6 ore pe zi din anul de angajament.

    Plata nouă se acordă fermierilor ca ecoschemă, fiind introdusă din acest an în Planul Național Strategic, cu un cuantum estimat de 100 de euro pe UVM.


    Te-ar mai putea interesa

    Fungicidul Cuproxat Flowable învinge mana din culturile roșii, castraveți, ardei și vinete Fermă închisă de DSVSA. Decizia a fost contestată în instanță Un mare lac, o sursă de apă pentru irigații, pe cale să dispară din cauza secetei

    Ultimele știri

    Timac Agro – campanie în forță! Vaporul cu 18.000 de tone de Eurocereal 34 a ajuns în portul Constanța! Prețul grâului s-a prăbușit după noul raport USDA. Cât costă acum tona în portul Constanța Fermierii au depus proiecte de peste 550 de milioane de euro pentru investiții în irigații