• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Rezultate studiu: ”Înlocuitorii de carne” pe bază de plante – produse ultraprocesate, adică alimente nesănătoase

    Violina Gorcinschi -

    Rezultatele unui nou studiu pot duce la concluzia că alternativele la carne pe bază de plante ar fi dăunătoare organismului uman. Deși nu au afirmat direct că aceste alimente ultraprocesate ar fi nesigure pentru consum, cercetătorii au recomandat efectuarea mai multor analize și îmbunătățiri ale acestor produse înainte de a le scoate și de a le promova masiv pe piață.

    O echipă de oameni de știință din Marea Britanie a publicat rezultatele unei cercetări privind impactul alternativelor din plante pentru produsele de origine animală asupra organismului uman și al mediului în țările foarte dezvoltate. Aceștia au ajuns la concluzia că astfel de alimente conțin mai puține calorii, mai puține vitamine și oligoelemente, dar și mai mult zahăr decât carnea, a informat FoodFakty, citată de wrp.pl.

    Studiu nou privind alternativele la carne bazate pe plante (foto: munchery.com)

    Alternativele la carne pe bază de plante – dăunătoare pentru sănătate?

    Concluziile cercetării au fost publicate pe site-ul Oxford Academic. Complexitatea afirmațiilor sugerează că oamenii de știință nu sunt foarte mulțumiți de rezultatele cercetării, dar nu le pot exprima direct.

    „În timp ce alimentele integrale PB rămâne opțiunea preferată din motive de sănătate, unele NPBF pot deveni un pas util în sistemul alimentar și procesul de transformare a dietei, funcționând ca o alternativă sănătoasă și prietenoasă cu mediul la ABF dacă sunt selectate cu atenție”, se arată în concluziile.

    Citește și: Două companii au primit aprobare pentru a vinde carne cultivată în laborator

    NPBF înseamnă „înlocuitori de carne pe bază de plante”, iar abrevierea înseamnă alimente ultraprocesate, adică alimente nesănătoase – așa cum au afirmat înșiși autorii raportului. Este clasificat în același mod de către Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Nimeni nu l-ar promova, ba dimpotrivă, dacă nu ar fi presupunerea ideologică că „sistemele alimentare și dietele trebuie schimbate pentru a îndeplini obiectivele de mediu și sănătate”.

    Ar fi inacceptabilă recomandarea ca oamenii să consume alimente nesănătoase, așa că cercetătorii sugerează că ar trebui să se lucreze mai mult cu privire la „înlocuitorii de carne pe bază de plante” înainte de a le oferi oamenilor pentru consum.

    Citește și: Banca Mondială recomandă reducerea ajutoarelor financiare pentru crescătorii de animale

    „Reformularea și fortificarea au potențialul de a îmbunătăți și mai mult NPBF ca grup alimentar viabil și eficient, care poate accelera tranziția către o dietă echilibrată și sănătoasă. Cu toate acestea, având în vedere variabilitatea mare a compoziției nutriționale a NPBF-urilor individuale, ar trebui introdusă o promovare largă a acestor produse și ar trebui să se exercite prudență. (…) Cercetările suplimentare privind impactul pe termen scurt și lung ale NPBF asupra sănătății sunt necesare urgent pentru a ajuta la luarea unor decizii informate cu privire la integrarea NPBF ca parte a unei strategii mai ample de zero net și de sănătate”, au concluzionat cercetătorii.


    Te-ar mai putea interesa

    Untul produs din aer, fără a mai fi nevoie de lapte, este în curs de aprobare pentru a intra pe piață Plăți subvenții APIA – banii virați în conturile fermierilor în aceste zile Terenuri agricole vândute cu 10.000 euro/ha pentru construirea unui parc fotovoltaic

    Ultimele știri

    Universitatea de Științele Vieții din Timișoara deschide al doilea magazin Akademika Market Premierul Ciolacu: România nu e în pericol în ceea ce priveşte securitatea alimentară. Investițiile în irigații vor continua Condiția ca fermierii afectați de secetă să nu piardă subvenția de 500 euro/hectar