• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cum va fi vremea în această săptămână. Anunț de la șefa ANM

    Oana Timar -

    Cum va fui vremea în această săptămână. Valorile termice se vor situa ușor sub normele perioadei în regiunile sudice și vor fi mai ridicate decât acestea în restul țării. În sud-vestul și sudul teritoriului, nebulozitatea va fi mai persistentă pe parcursul zilei, iar ploile se vor semnala local în Oltenia și pe arii restrânse în Muntenia. Vremea este însă în proces de încălzire, asigură meteorologii ANM – Administrația Națională de Meteorologie.

    Elena Mateescu, directorul ANM, spune că săptămâna aceasta vom avea parte de o încălzire a vremii, dar și de instabilitate atmosferică.

    ”Vorbim de temperaturi care astăzi, în partea de vest a țării, au atins 27 de grade. Acolo a fost cel mai cald, în regiunile intracarpatice, în timp ce în cele extracarpatice maximele nu au depășit 21-22 de grade. Însă, de la o zi la alta, și în aceste regiuni, temperaturile vor fi în creștere, contând, mai ales de marți, pe valori care vor depăși 25 de grade în majoritatea regiunilor țării, pragul unei zile de vară”, a spus Mateescu.

    Aceasta a precizat că, din perspectiva instabilității, fenomenele vor fi în accentuare și în extindere, mai ales marți după-amiază, miercuri și joi, la mijlocul acestei săptămâni, când instabilitatea atmosferică se va accentua și vom vorbi de averse puternice cu caracter torențial în majoritatea regiunilor. Vorbim și de intensificări ale vântului care pe parcursul averselor vor avea viteze la rafală de 60-70 de kilometri pe oră, temporar chiar mai mult, mai ales în partea de sud, centru și est a țării.

    ”Este posibil să consemnăm și vijelii, și nu în ultimul rând, izolat, căderi de grindină, iar valorile cantităților de apă pot depăși 15-20 de litri pe metru pătrat, izolat peste 30-40 de litri pe metru pătrat. Așadar, o săptămână bogată în precipitații, cu cele mai mari valori ale acestora în special în jumătatea vestică a teritoriului”, a declarat Elena Mateescu la România TV, citată de DCnews.ro.

    Cum va fi vremea luni, 20 mai

    Valorile termice se vor situa ușor sub normele perioadei în regiunile sudice și vor fi mai ridicate decât acestea în restul țării. În sud-vestul și sudul teritoriului, nebulozitatea va fi mai persistentă pe parcursul zilei, iar ploile se vor semnala local în Oltenia și pe arii restrânse în Muntenia. În celelalte regiuni, cerul va fi variabil, cu înnorări temporar accentuate, îndeosebi după-amiaza și seara, când se vor semnala averse și descărcări electrice local în zonele de munte și pe arii restrânse în Banat, Crișana, Maramureș, Transilvania și în zona subcarpatică a Moldovei.

    Ploile vor avea și caracter torențial, astfel în intervale scurte de timp, îndeosebi la munte, se vor acumula cantități de apă de peste 15…25 l/mp și izolat va cădea grindină. Vântul va prezenta intensificări în sudul Banatului, precum și în zona Carpaților Meridionali, unde vor fi rafale în general de 55…65 km/h, iar în restul teritoriului va sufla slab și moderat, trecător cu unele intensificări în Moldova, Bărăgan și Dobrogea, dar se va intensifica pentru timp scurt și în timpul averselor. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 20 și 27 de grade, cu cele mai scăzute valori în regiunile sudice, iar cele minime vor fi de la 4…5 grade în depresiunile Carpaților Orientali, până spre 16…17 grade în Dealurile de Vest. Dimineața și noaptea, izolat vor mai fi condiții de ceață.

    Cum va fi vremea marți, 21 mai

    Vremea se va încălzi și în regiunile sudice, astfel la nivelul întregii țări se vor înregistra valori termice peste mediile climatologice specifice acestei date. Pe parcursul zilei va predomina o vreme însorită, însă mai ales începând cu orele serii, instabilitatea atmosferică se va manifesta prin înnorări temporar accentuate, averse ce vor avea și caracter torențial și descărcări electrice în Oltenia, Banat și în Crișana, local în Transilvania și Maramureș și izolat în celelelate regiuni. În intervale scurte de timp sau prin acumulare, se vor înregistra cantități de apă în general de 15…20 l/mp și izolat de peste 30 l/mp și vor fi condiții de grindină.

    Vântul va prezenta intensificări în sudul Banatului și în zona Carpaților Meridionali, unde va atinge viteze în general de peste 60…70 km/h, local și temporar și la o intensitate mai redusă și în sud, centru și est, dar se va intensifica pentru scurt timp și în timpul averselor când vor fi pe arii restrânse și vijelii. Temperaturile maxime se vor încadra în general între 20 și 28 de grade, iar cele minime vor fi cuprinse între 8 și 17 grade, cu valori ușor mai scăzute în depresiunile Carpaților Orientali.


    Te-ar mai putea interesa

    Tractoarele Zetor pe care fermierii le pot cumpăra prin programul Rabla pentru Tractoare Subvenții APIA 2024 – tranșa a doua. Plățile finale achitate pe hectar și cap de animal Primul îngheț la culturile din câmp. Alexander Degianski, fermier: O iarnă blândă, coșmarul unui agronom

    Ultimele știri

    Avans APIA 2024 – ultima oră! Prag depășit pentru plățile către fermieri! ANSVSA – 20 de ani de activitate. Adrian Pintea, MADR: Autoritatea și-a câștigat încrederea nu doar pe plan național, ci și pe scena europeană Auchan și Cora – amenzi uriașe de la Consiliul Concurenței! Judecătorii le-au respins contestațiile!