Agrometeo: Zone cu secetă moderată și puternică la cultura de grâu în mai multe regiuni agricole ale țării
Oana Timar -Agrometeo pentru perioada 21-27 mai. Administrația Națională de Meteorologie (ANM), prin Serviciul de Agrometeorologie condus de Daniel Alexandru, informează fermierii cu privire la evoluția vremii în următoarele zile din punct de vedere al fenomenelor cu impact în dezvoltarea culturilor agricole.
Conform prognozei agrometeorologice, perioada 21-27 mai se va caracteriza printr-o vreme mai caldă decât în mod normal, în cea mai mare parte a ţării. Temperatura medie diurnă a aerului se va situa între 12…24°C, abaterile termice pozitive fiind de 1…5°C, la nivelul întregului teritoriu agricol. Temperatura maximă a aerului va fi cuprinsă între 19…30°C, pe majoritatea suprafeţelor agricole. Temperatura minimă a aerului se va încadra între 5…17°C în aproape toate regiunile, cele mai scăzute valori fiind posibile în depresiunile nordice şi centrale.
Temperatura medie diurnă a solului la adâncimea de 10 cm va oscila între 14…23°C, favorabilă desfăşurării proceselor vegetative ale culturilor de primăvară înfiinţate în epoca optimă.
Sunt așteptate ploi locale, sub formă de aversă
Din punct de vedere pluviometric, sunt posibile ploi locale sub formă de aversă, dar și torențiale, fiind însoţite de descărcări electrice, căderi de grindină şi intensificări ale vântului, în majoritatea zonelor de cultură. De asemenea, cantitățile de apă prognozate pot fi mai însemnate din punct de vedere agricol.
Condiţiile agrometeorologice menţionate vor fi favorabile desfăşurării proceselor vegetative ale culturilor agricole în majoritatea zonelor de cultură, ritmurile de creștere și dezvoltare ale plantelor fiind mai intense pe terenurile cu o aprovizionare satisfăcătoare cu apă a solului. În general, starea de vegetaţie se va prezenta în continuare bună şi medie, iar în semănăturile tardive și pe terenurile unde se vor menține deficite de apă în sol, uniformitatea şi vigurozitatea plantelor va fi medie şi slabă, iar densitatea redusă.
Culturile de orz și grâu de toamnă semănate în epoca optimă vor parcurge înspicarea, înflorirea și maturitatea în lapte (10-100%).
Sub aspect fenologic, rapița își va continua înflorirea (75-100%), creşterea silicvelor și formarea boabelor în silicve (20-100%).
Floarea-soarelui și porumbul vor parcurge răsărirea (50-100%), dezvoltarea primei perechi de frunze (30-100%) și înfrunzirea (5-15 frunze).
Funcție de data semănatului, sfecla de zahăr îşi va definitiva răsărirea (80-100%), aflându-se predominant la dezvoltarea primei perechi de frunze (10-100%), iar la cartoful pentru consum se vor semnala fazele de încolţire (60-100%), înfrunzire şi formarea lăstarilor laterali (20-100%).
Speciile pomicole vor înregistra creşterea lăstarilor/frunzelor/rodului, iar la soiurile timpurii de cireş se va continua coacerea și recoltarea fructelor.
În majoritatea podgoriilor, vița-de-vie se va afla laînfrunzire, creștere a lăstarilor și înflorire.
Lucrările agricole de sezon (semănat, plantat, tratamente fitosanitare în vii şi livezi, fertilizări, erbicidări, praşile mecanice/manuale, etc) se vor efectua în general normal, în aproape toată ţara.
Recomandări de specialitate:
• Controlul semănăturilor de primăvară în vederea determinării capacităţii de germinare;
• Lucrări de combatere a buruienilor, bolilor şi a dăunătorilor în culturile de toamnă;
• Fertilizarea fazială la speciile de toamnă;
• Continuarea lucrărilor agrotehnice de întreţinere a culturilor de primăvară (praşile mecanice şi manuale, erbicidări, tratamente cu insecto-fungicide);
• Efectuarea tratamentelor fitosanitare în plantaţiile pomi-viticole.
Rezerva de umiditate din sol la cultura de grâu
La data de 20 mai 2024, gradul de aprovizionare cu apă pe adâncimea de sol 0-100 cm, în cultura grâului de toamnă, se situează în limite satisfăcătoare până la apropiate de optim și optime în Maramureș, Crișana și Banat, cea mai mare parte a Transilvaniei, local nordul, nord-vestul, vestul și sudul Munteniei, centrul, estul și sudul Dobrogei, izolat nordul și sudul Olteniei, estul Moldovei. Conținutul de umiditate din sol prezintă valori scăzute și deosebit de scăzute (secetă pedologică moderată și puternică), pe suprafețe extinse din Moldova și Oltenia, local în nordul, nord-estul, estul, centrul, vestul și sudul Munteniei, nordul și centrul Dobrogei, estul și sudul Transilvaniei.
Rezerva de umiditate din sol la cultura de porumb
Rezerva de umiditate în stratul de sol 0-20 cm, în cultura de porumb, se încadrează în limite satisfăcătoare, apropiate de optim și optime, pe aproape întreg teritoriul agricol. Deficite moderate de apă în sol se înregistrează local în estul, sudul și sud-estul Moldovei, sudul, centrul, izolat nord-estul Munteniei, estul Olteniei și nord-vestul Banatului.