• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Reuters: Cele mai fertile terenuri agricole din SUA – distruse de panourile fotovoltaice

    Violina Gorcinschi -

    Unele dintre cele mai fertile solului din SUA ajung să fie utilizate pentru înființarea parcurilor fotovoltaice. Amenajările necesare pentru eficientizarea panourilor ajung însă să distrugă terenul agricol, făcându-l să nu mai poată fi utilizat niciodată pentru cultivare.

    Fermierii americani au început să dea terenurile au în arendă dezvoltatorilor din domeniul energiei. Prețurile din energie sunt mai avantajoase decât arendele agricole, așa că proprietarii s-au gândit că fac o afacere. Este și cazul lui Dave Duttlinger care, în 2019, a închiriat 445 de acri din câmpurile sale de lângă Wheatfield, Indiana. Suprafața a fost acoperită cu panouri solare și utilaje aferente, această investiție făcută de Dunns Bridge Solar LLC fiind una dintre cele mai mari dezvoltări solare din Midwest, potrivit Reuters.

    Într-o dimineață de primăvară din 2022, potrivit lui Duttlinger, fermierul a primit telefoane de la vecinii furioși: „De ce este praful din ferma ta în camionul meu? În casa mea? Pe cine ar trebui să sun să-l curăț?”.

    Pământul de sub panouri, acoperit cu nisip

    Potrivit contractului de închiriere al lui Duttlinger, analizat de Reuters, Dunns Bridge a declarat că va depune „eforturi rezonabile din punct de vedere comercial pentru a minimiza orice daune și perturbări aduse culturilor și terenurilor cultivate cauzate de activitățile sale de construcție” în afara șantierului proiectului și „nu îndepărtează pământul agricol” din proprietate în sine. Totuși, subcontractanții au prelucrat câmpurile lui Duttlinger pentru a ajuta la construirea de drumuri și la instalarea stâlpilor și a panourilor. Compania de energie a remodelat peisajul, împrăștiind nisip fin de-a lungul unor întinderi mari de sol fertil, potrivit lui Dittlinger, ajungându-se, anul trecut, ca majoritatea pământului de sub panourile solare să fie acoperit cu nisip maroniu-gălbui și fără vegetație.

    „Nu voi mai putea niciodată să plantez nimic pe acea suprafață de teren”, s-a plâns fermierul. Circa o treime din ferma lui de 1.200 de acri, unde fermierul cultivă porumb, soia și lucernă pentru vaci a fost închiriată.

    Proiectul Dunns Bridge Solar este o sucursală a NextEra Energy Resources LLC, cel mai mare generator de energie regenerabilă din lume, de la solară la eoliană. Duttlinger a povesit că atunci când s-a plâns la NextEra despre pagubele cauzate terenurilor sale, compania a spus că va revizui orice lucrări de remediere necesare la sfârșitul contractului său în 2073, conform termenilor acordului.

    O parte din ferma lui Duttlinger, acoperită acum parțial și de panouri solare, este clasificată de către Departamentul pentru Agricultură al SUA (USDA) ca cel mai productiv sol pentru creșterea culturilor.

    Dezvoltatorii din energie oferă chirii mult mai mari decât cele din sectorul agricol

    Pentru proprietarii de pământ ca Duttlinger, chiriile din sectorul energiei sunt atractive și variază între 900 și 1.500 dolari/acru într-un an, cu o rată anuală care crește. În comparație, arendele agricole pentru producătorii de porumb și soia din Indiana, Illinois și Iowa sunt cotate, în medie, la 251 dolari/acru în 2023, potrivit raportului USDA.

    Unii dezvoltatori de energie regenerabilă sunt de părere că nu toate arendele devin proiecte în domeniul energiei solare. Unii își fac planul terenurilor în așa fel încât să poată crește culturi printre panouri, în timp ce alții, ca Doral Renewables LLC, spun că folosesc animale care să pască în jurul panourilor ca o măsură de îngrijire a terenului. Dezvoltatorii argumentează, de asemenea, că în Vestul Mijlociu, unde mai multe o treime din recolta de porumb este folosită în producția de ethanol, energia solară este esențială pentru alimentarea viitoarelor autoturisme electrice.

    Economiștii din domeniul agricol și agronomii contraargumentează că, scoțând din circuitul agricol chiar și suprafețe mici din cel mai bun pământ pentru creșterea culturilor în beneficiul dezvoltării energiei solare și provocând daune solurilor valoroase, va avea un impact puternic asupra potențialului viitoarelor recolte ale SUA.

    Practicile comune în construcția fermelor „solare”, inclusiv curățarea și nivelarea unor suprafețe mari de pământ pot, de asemenea, duce la erodarea solului și la o scurgere semnificativă de sedimente pe căile navigabile, în lipsa unei remedieri corespunzătoare, potrivit Agenției de Protecție a Mediului și a Departamentului de Justiție al SUA.

    Soluri fertile în pericol din cauza fotovoltaicelor (foto: modernfarmer.com)


    Te-ar mai putea interesa

    S-a aprobat DUBLAREA subvențiilor pentru micii fermieri! Guvernul – decizie astăzi care îi vizează și pe fermieri Subvenții APIA, în conturi. Județele unde fermierii au anunțat că au primit a doua tranșă de bani

    Ultimele știri

    Cum va fi vremea de Crăciun. Prognoza meteo pentru perioada sărbătorilor Licitație uriașă în Germania. Fermierii români au cumpărat 100 de utilaje agricole Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului