Sprijin nou pentru crescătorii de animale care vor să își mărească efectivele
Angelica Lefter -Fermierii români care vor dori să-și achiziționeze animale ar putea să facă acest lucru cu bani europeni, grație unei solicitări făcute de Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) către Comisia Europeană. Conform declarațiilor făcute de ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a fost cerută modificarea regulamentului, astfel încât fermierii să își poată cumpăra animale cu bani europeni.
Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, a declarat, miercuri – 23 mai, că a solicitat Comisiei Europene modificarea regulamentului, astfel încât fermierii să îşi poată achiziţiona un efectiv de animale cu 70% subvenţie de la Uniunea Europeană şi 30% contribuţia beneficiarului, conform News.ro.
Citește și: Ajutor pentru creșterea porcilor: 2.000 de lei/scroafă. Condiții, acte necesare
Fermierii români ar putea să cumpere animale cu bani europeni
Șeful de la Agricultură a precizat că lucrul acesta nu s-a întâmplat de când România a aderat la Uniunea Europeană.
”Pe data de 27 am solicitat Comisiei Europene modificarea regulamentului astfel încât să putem subvenţiona achiziţionarea de matcă de animale pe fonduri europene. Lucrul acesta înseamnă că fermierii vor putea să îşi achiziţioneze un efectiv de animale cu 70% subvenţie de la Uniunea Europeană şi 30% contribuţia beneficiarului. Aşa cum am reuşit inclusiv modificarea regulamentului ca fermierii să nu mai lase pârloagă, sunt convins că voi reuşi să modific şi acest regulament”, a spus ministrul Agriculturii în emisiunea România Politică de la Prima News.
Citiți și: Ajutor de stat pentru crescătorii de păsări și de porci. Când intră banii în conturile fermierilor
Florin Barbu: Agricultura din România a beneficiat de 16,3 miliarde de euro, pe exercițiul financiar trecut
Ministrul Barbu a mai menționt că în următorii ani Ministerul Agriculturii are un program amplu de achiziţionare a 100.000 de juninci, 165.000 de scroafe în reproducţie şi creşterea efectivului de ovine cu un milion, pe an.
El a amintit că, pe exercițiul financiar trecut al UE, agricultura din România a beneficiat de 16,3 miliarde de euro, care au fost cheltuiți integral. În actualul exercițiu financiar, suma este apropiată.
”Pe exerciţiul financiar 2023-2027 avem 15,9 miliarde de euro, din care 9 miliarde de euro sunt subvenţii, plăţi directe către fermieri, 6 miliarde înseamnă investiţii în utilaje, procesare, în dezvoltarea de ferme noi şi realizarea de pensiuni agro-turistice”, a explicat ministrul Agriculturii, Florin Barbu.