• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Ajutor de stat pentru crescătorii de păsări și de porci. Când intră banii în conturile fermierilor

    Roxana Dobre -

    Schemă de ajutor pentru sectorul de creștere a porcilor și cel avicol. Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (MADR) a lansat în dezbatere publică un proiect de Ordonanață a Guvernului prin care sunt anunțați beneficiarii, condițiile și finanțarea pentru susținerea activității crescătorilor din sectoarele suin și avicol, până la data de 30 iunie 2024.

    Schema pentru crescătorii de porci și păsări se află în dezbatere publică și are nevoie de aprobarea Guvernului și publicarea în Monitorul Oficial pentru a intra în vigoare. Ajutorul se va derula prin centrele judeţene ale Agenţiei de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură,respectiv al municipiului Bucureşti. Perioada de depunere a cererilor de solicitare a ajutorului de stat pentru sectoarele suin și avicol şi a documentelor justificative va fi de 30 zile lucrătoare de la data intrării în vigoare a OG.

    Plata ajutorului de stat pentru sectoarele suin și avicol se va efectua până la data de 30 iunie 2024. Se pot efectua plăți și după această dată pentru erori de cont, dar nu mai târziu de 31 decembrie 2024.

    Ajutorul se va acorda crescătorilor de suine persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum și societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și compeltările ulterioare, care au desfășurat activitate de îngrășare și/sau reproducție a suinelor, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023.

    Pentru sectorul avicol banii sunt alocați pentru crescătorii de păsări persoane juridice, întreprinderi individuale sau familiale, persoane fizice autorizate, precum și societăți agricole constituite în baza Legii nr. 36/1991 privind societăţile
    agricole şi alte forme de asociere în agricultură, cu modificările și compeltările ulterioare, care au desfășurat activitate de de reproducție și/sau incubație și/sau creștere a păsărilor pentru carne sau ouă, în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023.

    Citiți și: Ferma de găini ouătoare reformate: Plusuri și minusuri pentru creșterea păsărilor epuizate în marile unități avicole

    Ajutor pentru sectorul avicol, în 2024

    Ce condiții trebuie să îndeplinească crescătorii de păsări, pentru ajutorul care se va plăti prin APIA 

    Conform proiectului publicat de MADR, ajutorul de stat se va acorda crescătorilor de păsări care îndeplinesc următoarele criterii de eligibilitate:

    a) să dețină exploatație/exploatații autorizată/e sanitar – veterinar la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat;
    b) să fi desfăşurat activitate de reproducție și/sau incubație și/sau creștere a păsărilor în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023 în exploatații autorizate sanitar – veterinar, pentru cel puțin o serie de pui de carne/pui de curcă/pui eclozionați de găină/pui eclozionați de curcă și /sau cu un efectiv mediu de minim 30% din capacitatea exploatației, pentru fermele de găini ouătoare (tineret și adulte) / pentru fermele de reproducție (tineret și adulte);
    c) sa fie înregistrați în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură;
    d) să nu se afle în lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

    Ajutorul de stat se va acorda beneficiarilor crescători de păsări pentru capacitatea de producţie în condiții minime de bunăstare deţinută de beneficiar în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023, echivalent UVM, în funcţie de categoriile de păsări, respectiv, pui de carne, pui de curcă, găini reproducție rase grele și/sau tineret de reproducție, găini ouătoare și/sau tineret de înlocuire, precum și pui de găină eclozionați și/sau pui de curcă eclozionați, cu scopul de a menține exploatația în bune condiții tehnologice.

    Valoarea totală ce poate fi acordată pentru fiecare întreprindere care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu va depăși echivalentul în lei a 280.000 euro.

    Cuantumul ajutorului de stat este de 100 euro/UVM, echivalent în lei, ratele de conversie fiind 0,007 UVM pentru pui de carne și pui eclozionați, 0,03 pentru pui de curcă și pui eclozionați de curcă, respectiv 0,014 UVM pentru tineret de înlocuire și găini ouătoare, tineret de reproducție şi găini rase grele.

    Citiți și: Numărul de porci, în continuă scădere. Câte suine se mai cresc, oficial, în România!

    Ajutor pentru sectorul de creștere a porcilor, în 2024 (foto: agrotel.eu)

    Condiții obligatorii pentru crescătorii de suine 

    Ajutorul de stat pentru sectorul suin se va acorda beneficiarilor care îndeplinesc următoarele criterii de eligibilitate:

    a) să dețină exploatație/exploatații autorizată/e sanitar – veterinar la data depunerii cererii de solicitare a ajutorului de stat;
    b) să fi desfășurat activitate de creștere și/sau reproducție a suinelor în perioada 1 august 2022 -31 august 2023 în exploatații autorizate sanitar – veterinar cu un număr minim de animale echivalent unui ciclu de producție per capacitatea exploatației, pentru porc gras și/sau cu un efectiv mediu de minim 30% din capacitatea exploatației, pentru fermele de reproducție;
    c) sa fie înregistrați în registrul unic de identificare, denumit în continuare RUI și să dețină cod unic de înregistrare atribuit de către Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură;
    d) să nu se afle în lichidare sau faliment, la data de 24 februarie 2022, conform evidențelor Oficiului Național al Registrului Comerțului.

    Ajutorul de stat se va acorda beneficiarilor, crescători de suine, pentru capacitatea de producție în condiții minime de bunăstare deținută de beneficiar în perioada 1 august 2022 – 31 august 2023, echivalent UVM, în funcție de categoriile de suine, respectiv, suine la îngrășat și/sau animale de reproducție, respectiv scroafe și/sau scrofițe montate, cu scopul de a menține activitatea economică.

    Valoarea totală ce poate fi acordată pentru întreprinderea care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole nu depășește echivalentul în lei a 280.000 euro. Cuantumul ajutorului este de 100 euro/UVM, echivalent în lei, ratele de conversie fiind 0,3 UVM pentru porc gras, 0,5 UVM pentru animale de reproducție, respectiv scroafe și scrofițe.

    Valoarea totală maximă a schemei de ajutor de stat este de 126.694,400 lei, echivalentul sumei de 25,6 milioane euro și se asigură de la bugetul de stat, în limita prevederilor bugetare aprobate Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale pentru pe anul 2024, în cadrul capitolului 83.01 Agricultură, Silvicultură, Piscicultură și Vânătoare, titlul 40 Subvenții, articolul 40.15 Sprijinirea producătorilor agricoli.


    Te-ar mai putea interesa

    Agnes Jansen, olandeza care produce legume bio la Sărata: Mă pensionez și caut pe cineva să continue ferma Micii fermieri – subvenție APIA de 98,80 euro/ha. Banii se virează acum în conturi Vremea de Florii. Anunțul șefei ANM, Elena Mateescu

    Ultimele știri

    Tehnologia Chemark Rom la rapiță pune bazele unor producții mari în Teleorman, la ferma Nutrelo Trei boli periculoase depistate în cultura sa de grâu de fermierul Georgian Corniță Se construiește o nouă fabrică ce va prelua lapte de la fermierii români