• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Comisia Europeană ne trântește ușa în nas: Nu există temei juridic pentru utilizarea neonicotinoidelor!

    Oana Timar -

    România a cerut, oficial, la Bruxelles, modificarea legislației care interzice utilizarea neonicotinoidelor la culturile de câmp. În cadrul Consiliului Agricultură și Pescuit – Agrifish, din partea Ministerului Agriculturii de la București a luat cuvântul secretarul de stat Adrian Pintea care a prezentat delegațiilor din celelalte state membre solicitarea fermierilor români. La finalul dezbaterii, o reprezentantă a Comisiei Europene a fost fermă: nu există temei juridic pentru a implementa propunerea României.

    La solicitarea fermierilor români reprezentați de Alianța pentru Agricultură și Cooperare (AAC), România, prin Ministerul Agriculturii, a pus pe ordinea de zi a Consiliului Agrifish de astăzi, luni – 27 mai, propunerea de modificare a Regulamentelor 783, 784 și 785/2018 în sensul completării cu excepția de utilizare a neonicotinoidelor la tratamentul pentru sămânța folosită la înființarea culturilor în anumite regiuni, unde se identifică depășirea Pragului Economic de Dăunare al dăunătorilor de sol. Solicitarea a fost anunțată public de către minsitrul Agriculturii, Florin Barbu, și a fost susținută la dezbaterile din Consiliu de către secretarul de stat Adrian Pintea.

    Adrian Pintea, MADR, la Agrifish

    Solicitarea României a primit mai multe opinii exprimate în cadrul discuțiilor, cele mai multe de susținere. Astfel, Slovacia a declarat că ”înțelege foarte bine dorința delegației României în ceea ce privește problemele menționate, care țin nu doar de neonicotinoide, ci și de alte substanțe active. Fermierii sunt supuși la tot mai multe presiuni pentru că se reduc substanțele active disponibile. Trebuie să înțelegem că aceasta este o problemă tot mai mare pentru mai multe state membre, iar regulamentele pentru neonicotinoide ar trebui revizuite. Dacă retragem aceste substanțe de pe piață, nu există alternative”.

    Portugalia a susținut de asemenea solicitarea României de permitere a utilizării neonicotinoidelor ”până se vor găsi alternative pe piață”, în timp ce Polonia nu doar că a întărit demersul țării noastre, dar a arătat că este îngrijorătoare și decizia CE de a restricționa substanța activă captan prezentă în fungicide foarte eficiente, în special la culturi horticole.

    Spania a susținut, de asemenea, solicitarea fermierilor români, subliniind că ”nu este ușor să facem pași înapoi, dar este oportun să tragem niște concluzii în urma deciziilor pe care le-am luat”, în timp ce Estonia a fost rezervată, arătând însă că trebuie analizate sustenabilitatea și profitabilitatea fermierilor.

    Trei țări s-au opus ferm solicitării fermierilor din AAC: Germania, Franța și Olanda. Astfel, Germania a invocat o problemă juridică pe care Comisia Europeană trebuie să o lămurească, în timp de Franța a arătat că respectă interzicerea neonicotinoidelor, iar la nivel european ”nu trebuie să autorizăm din nou utilizarea acestor produse”. Olanda a concluzionat că decizia de interzicere a neonicotinoidelor trebuie respectată întrucât reprezintă ”un pas necesar pentru a proteja polenizatorii și de a proteja mediul și agricultura”.

    Comisia Europeană a respins solicitarea României

    Deși în cadrul Consiliului Agrifish a fost vorba doar despre o propunere semi-oficializată, Comisia Europeană s-a poziționat ferm împotriva revizuirii regulamentelor care legigerează, la nivelul UE, interzicerea utilizării neonicotinoidelor.

    Mairead McGuiness, comisar pentru stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital, a declarat că solicitarea României nu are temei juridic și că țara noastră a rămas singura care mai acordă derogări pentru tratarea semințelor cu neonicotinoide. McGuiness a invocat decizia din ianuarie anul trecut a Curții de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) prin care s-a arătat că statele membre UE nu au dreptul de a acorda derogări de la interdicţia europeană privind tratamentul seminţelor cu neonicotinoide, inclusiv în circumstanţe excepţionale invocate în special pentru a-i proteja pe cultivatorii de sfeclă.

    ”Utilizarea lor (a neonicotinoidelor- n.r.) în aer liber a fost interzisă în mod explicit în UE în 2018, din cauza efectelor negative asupra albinelor. După aceste restricții, producătorii acestor substanțe și-au retras solicitarea de reînnoire a aprobărilor lor în UE și, deci, niciunul dintre aceste produse nu poate fi folosit în UE nici în aer liber, nici în interior. Din acest motiv, nu mai există niciun temei juridic pentru a implementa propunerea României de a amenda în mod retrospectiv condițiile de aprobare care erau valabile în 2018. În plus, nu există informații care să arate că utilizarea acestor substanțe este sigură pentru albine, ci, dimpotrivă, aceste restricții au fost impuse din cauza impactului negativ pe care aceste substanțe îl au asupra albinelor. De aceea, Comisia nu poate amenda reglementările din 2018 pentru a înlătura aceste restricții”, a declarat Mairead McGuiness.

    ”România este singurul stat membru care în continuare acordă autorizații de urgență pentur utilizarea acestor neonicotinoide. Toate celelalte state membre cu condiții similare cu cele din România au încetat să mai acorde aceste autorizații de urgență și îl invit pe ministrul din România să discute subiectul cu colegii din statele învecinate pentru a beneficia de experiența lor în identificarea alternativelor”, a mai spus comisara, care a arătat că CE stă la dispoziția României pentru identificarea unor soluții care să rezolve problemele cu dăunătorii amintind că unele dintre acestea nu impun utilizarea produselor chimice, cu referire la rotația culturilor și devansarea epocii de semănat. „Solicităm României să nu mai permită utilizarea acestor neonicotinoide pentru a respecta hotărârea Curții și pentru a avea condiții echitabile pentru fermierii din UE”, a mai precizat Mairead McGuiness, comisar pentru stabilitate financiară, servicii financiare și uniunea piețelor de capital.


    Te-ar mai putea interesa

    Piața cerealelor, din nou sub presiune. Prețuri la zi Tractoarele New Holland pe care fermierii le pot cumpăra prin Programul Rabla pentru Tractoare Rabla pentru tractoare – ghid final. Condiții, acte necesare, procedură de înscriere

    Ultimele știri

    Mega-focar de Pesta Micilor Rumegătoare în Bulgaria. Oierii au ascuns boala timp de 2 săptămâni Legume și fructe care se recoltează în luna noiembrie La aniversarea primilor 7 ani de activitate, Franciza RO concept OSCAR ajunge la 90 de benzinării