Un primar refuză să elibereze adeverința APIA unei ferme aparținând familiei contracandidatului său
Angelica Lefter -Subvențiile unei ferme din județul Teleorman sunt în pericol după ce primăria nu a eliberat încă adeverința pe baza căreia exploatația poate să beneficieze de subvenții de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură. Conform reprezentantei fermei, la mijloc ar fi o dispută politică: soțul eu este contracandidatul actualului primar din localitate. De cealaltă parte, edilul în funcție spune că terenurile sunt lucrate abuziv însă nu explică de ce până anul trecut, inclusiv, ferma a primit adeverință pentru acele suprafețe.
O familie de agricultori trece printr-o situație inedită care le afectează activitatea. Deși lucrează peste o mie de hectare, a fost refuzată eliberarea adeverinței prin care se poate demonstra la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) că suprafața este lucrată. Edilul cere acte în plus pentru a elibera adeverința, iar familia care practică agricultura riscă să nu-și primească subvențiile.
Administratorul firmei Gilimar SRL, din sat Lăceni, comuna Orbeasca, județul Teleorman Giulera Necșuțu, susține că primarul comunei, Gheorghe Budică, refuză să elibereze adeverința pe terenurile lucrate de membrii familiei, pentru a putea fi prezentată la APIA. Deși cererea a fost făcută către edil de mai bine de 30 de zile, primarul spune că familia Necșuțu ar trebui să prezinte cărțile funciare și alte acte ale celor peste 1.200 de hectare, lucru aproape imposibil din cauza volumului foarte mare de documente, după cum a arătat administratora fermei.
Citește și: Adeverința pentru subvențiile de la APIA – doar cu semnătura primarului
Ferma din Teleorman riscă să piardă subvențiile APIA pe terenurile lucrate
Giulera Necșuțu a declarat pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO că motivul real pentru care primarul nu ar vrea să-i elibereze adeverința este unul absurd: faptul că soțul său candidează la Primărie și îi este rival. Bineînțeles, în motivația oficială, primarul invocă alte probleme, pe care fermierii spun că nu le au, fiind verificați de toate autoritățile competente în domeniu.
”Noi cultivăm o suprafață de 1.300 de hectare, în principal grâu și rapiță, plus orz și floarea-soarelui, este o afacere de familie. În fiecare an am primit de la Primărie acea adeverință cu suprafața lucrată pentru a ne putea primi subvențiile de la APIA. Din 2017 încasăm subvențiile în fiecare an cu aproximativ aceeași suprafață lucrată, bineînțeles, plus sau minus câteva hectare. Anul acesta ne-a fost refuzată adeverința de către edilul comunei, fiind singura autoritate care nu a semnat adeverința. Domnul Gheorghe Budică este primar de 12 ani și nu am avut nicio neînțelegere cu dânsul până anul acesta când soțul meu s-a hotărât să candideze la funcția de primar. Dânsul a fost vehement împotriva cestui aspect și acum văd că a încurcat viața personală cu cea politică. Motivația dânsului pentru refuzul semnării adeverinței, cea personală, este candidatura soțului meu la Primărie, asta ne-a transmis verbal și vehement, motivele transmise în scris sunt altele, dar fără vreo bază legală”, a declarat Giulera Necșuțu.
Primarul cere toate actele pe terenurile lucrate de familia Necșuțu
Administratora fermei de familie din județul Teleorman a mai menționat că solicitarea pentru adeverință a fost făcută acum mai bine de 30 de zile și a rămas foarte puțin timp la dispoziție pentru a depune actele la APIA.
”Până săptămâna viitoare, vineri – 7 iunie 2024 mai putem depune actele la APIA. Cererea am făcut-o înainte cu 30 de zile, care s-au împlinit pe data de 13 mai. A fost comunicată și o justificare scrisă a primarului, sunt niște motive abuzive. Dânsul cere absolut toate hârtiile noastre de la pământul pe care îl lucrăm. Noi deja le avem declarate, adică avem totul în regulă la Registrul Agricol și la Direcția Agricolă Județeană, totul este legal, autorități mai competente decât primarul ne-au aprobat, totul este declarat din februarie”, a spus fermierița din județul Teleorman.
Citiți și: Adeverința APIA pentru subvenții – de când se poate cere la primării
Administrator fermă: ”Cerem de urgență eliberarea adeverinței pe suprafață!”
Familia Necșuțu l-a acționat în judecată pe primarul care refuză să elibereze adeverința. Mai mult, a făcut reclamație la Prefectură, iar edilul a avut parte de controale din partea autorităților. Nici când acestea au reconfirmat că ferma este în regulă, primarul Gheorghe Budică nu a făcut un pas în spate, ci și-a menținut refuzul de a elibera adeverința.
”Edilul este deja dat în judecată, este depusă plângerea penală pe contencios administrativ și este un proces penal pe rol pe această speță. Vineri, 24 mai, am depus această plângere. Noi încă mai avem speranță că va semna adeverința până pe 7 iunie, dar nu suntem siguri. Am pierde toate subvențiile pe suprafață. Vreau să menționez că adeverința APIA este semnată de mai multe entități din Primărie, cum ar fi Registrul Agricol și Secretarul Primăriei, toți ceilalți au semnat, singura semnătură absentă este cea a primarului. Totodată, menționez că noi am făcut reclamație și către Prefectura județului, a fost Corpul de Control al Prefecturii la primar, am înțeles că i s-a transmis că totul este în regulă și ar trebui să avem adeverința semnată, dar dânsul refuză din nou să o semneze și după vizita celor de la Prefectură”, a conchis pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO, administratorul firmei SGilimar SRL, Giulera Necșuțu.
Primarul acuză Instituția Prefectului că favorizează familia de fermieri
Jurnaliștii Agrointeligența – AGROINTEL.RO l-au contactat pe edilul comunei Orbeasca, Gheorghe Budică, pentru a stabili ce este în neregulă cu actele terenurilor lucrate de SC GILIMAR SRL și de ce nu dorește să elibereze adeverința pentru ca familia de fermieri să-și poată încasa subvențiile APIA.
”Cu tot respectul pentru dumnevoastră, cu tot respectul pentru cetățenii comunei Orbeasca, vă aduc la cunoștință de la bun început că este obligația instituției Primăriei Orbeasca, de a elibera în condițiile legii adeverințele solicitate de persoanele fizice și de persoane juridice, repet, doar în condițiile legii. Eu nu am spus că a încălcat legea, eu îmi exprim întreaga disponibilitate pentru a elibera și semna o astfel de adeverință necesară SC GILIMAR SRL pentru a o depune la centrul județean APIA, dar că am cerut, printr-o notificare unele clarificări acestei societăți, una dintre ele, ar fi aceea să ne transmită și nouă, Primăriei, respectiv Comisiei Locale de Fond Funciar, actul administrativ prin care dumnealor le este pusă la dispoziție posesia terenurilor aflate la dispoziția Comisiei Locale de Fond Funciar pe care le utilizează, spunem noi, ilegal. Clarifică această situație și, desigur, instituția noastră este obligată să elibereze această adeverință. (…) Toți cetățenii din comuna Orbeasca, în special din satul Lăceni, sunt oripilați în momentul de față de faptul că SC GILIMAR SRL le-a desființat prin lucrări mecanice de arat, viile pe care le aveau cetățenii, pentru a-și însuși terenurile cetățenilor. (…)”, spus edilul din Orbeasca.
Expunerea primarului a fost și mai amplă. Gheorghe Budică a prezentat un adevărat discurs din care a reieșit că familia de fermieri este susținută inclusiv de Prefectură, iar acuzațiile la adresa membrilor familiei au fost multiple, inclusiv că lucrează abuziv terenurile oamenilor, după cum a relatat edilul. În plus, familia de fermieri, ar desfășura ilegal activități, mai spune primarul.
”Domnul Necșuțu sau doamna Necșuțu, deși în acte nu sunt soț și soție, tot încercă să mintă instituțiile statului, ba sunt împreună, ba nu sunt împreună, ei sunt faptic împreună pentru a eluda legile, juridic ei nu sunt împreună pentru că sunt divorțați de vreo 8 ani. (…) În momentul de față, prin firma lor de agricultură, dacă putem să spunem a lor, că e doar a unuia, ei în acte sunt divorțați dar noaptea dorm sub același acoperiș, cum să nu fie relevant când vedem că oamenii aceștia prestează servicii funerare, dar codul lor CAEN este 001 – cultivarea cerealelor? Păi dacă sunt protejați de Prefectură, dumneavoastră nu vedeți că sunt protejați de Prefectură? Prefectul este președintele Comisiei Județene pentru Stabilirea Dreptului de Proprietate, în loc să observe că terenurile la dispoziția Comisiei Locale de Fond Funciar sunt ocupate și utilizate abuziv de către aceste două persoane prin această firmă SC GILIMAR…ocupă terenurile care pe bună dreptate trebuie să ajungă potrivit Legii 18/1991 la beneficiarii legilor Fondului Funciar, adică la persoanele care au depus cerere de reconstituire a dreptului de proprietate și care trebuie să își primească înapoi pământul confiscat de fostele CAP-uri, în speță este vorba despre fostul CAP Lăceni”, a adăugat primarul Gheorghe Budică.
Întrebat de ce tocmai acum a sesizat inadvertențele, iar de ani buni a eliberat adeverința pentru suprafețele de teren lucrate de familia Necșuțu, edilul a menționat că i-a atras atenția asupra ilegalităților legate de terenuri chiar domnul Necșuțu, contracandidat la Primărie, prin programul său electoral.
”Eu acum am fost sesizat de acest aspect fix de soțul doamnei Necșuțu, care nu știu dacă v-a spus și că este candidatul altui partid la alegerile locale pentru funcția de primar și în promisiunile dumnealui electorale a spus, a subliniat, că se va ocupa în mod expres de eliberarea titlurilor de proprietate neeliberate până la momentul de față. (…) O parte din acest teren, aflat la dispoziția Comisiei Locale de Fond Funciar este utilizat fără drept de familia sa”, a mai adăugat primarul Gheorghe Budică, nemulțumit de situație, dar care este conștient că justiția este cea care va tranșa până la urmă întreaga problemă, după cum a spus pentru Agrointeligența – AGROINTEL.RO.