• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Cea mai mare sală de muls din România – instalată de echipa Dairy MAX la o fermă din Arad

    Roxana Dobre -

    Cea mai mare sală de muls din România la acest moment este o sală rotativă și a fost instalată la o fermă de vaci de lapte din localitatea arădeană Iratoșu, de către specialiștii Dairy MAX. Echipamentul BouMatic Xcalibur 360EX, cu subsol și structură inox, are 72 de posturi și reușește să asigure mulsul efectivului de animale din ferma Coremans Zootehnia.

    Informațiile tehnice despre cea mai nouă și cea mai mare sală de muls rotativă din România am primit din partea directorului general al Dairy MAX, Marcel Roșca. Acesta ne-a precizat că sistemul instalat la Iratoșu reprezintă nu doar cea mai mare instalație de muls din țară în acest moment, dar și cea de-a 47-a sală de muls rotativă instalată de echipa Dairy MAX în ultimii ani.

    Marcel Roșca – Director General Dairy MAX

    ”Este o sală de muls rotativă cu 72 posturi, BouMatic Xcalibur 360EX, cu subsol și structură din inox, unitățile de muls sunt BouMatic FloStar Xtreme cu manșoane triunghiulare ventilate, model Magnum 450 Turbo Liner, cu pulsatori BouMatic HiFlo Evolution cu sistem de monitorizare individuală a pulsației BouMatic PulseMD. Automatizarea mulsului este asigurată prin sistemul BouMatic ViewPoint cu Touchscreen, prevăzut cu contoare de lapte BouMatic SmartMeter”, sunt datele tehnice oferite despre sala de muls de la Iratoșu.

    Cea mai mare sală de muls din România are 72 de posturi

    Cea mai mare sală de muls rotativă poate deservi un efectiv de 2.000 de vaci mulse de trei ori pe zi

    BouMatic Xcalibur 360EX este cea mai performantă instalație de muls de acest tip și poate mulge fără probleme 400-450 animale pe oră în această configurație. În momentul de față, instalația mulge aproximativ 700 vaci, dar în viitor (după finalizarea adăpostului nou din fermă) planurile sunt să mulgă peste 2.000 vaci de trei ori pe zi.

    Investiția făcută este pe model american și asigură un flux continuu de muls pentru animalele fermei arădene.

    ”Rețeaua de lapte a fost concepută și executată dupa standardele americane 3A, cu conducte lapte de 4’’, două vase receptoare din inox de 170 litri fiecare, dotate cu pompe de lapte de 2CP cu variatoare de frecvență. Laptele din cele două vase receptoare este pompat într-un al treilea vas receptor de 1.045 litri de unde este trimis către tancuri prin prerăcitor. Pompa de vacuum este BouMatic AirStar cu variator de frecvență, iar răcirea laptelui este instantanee și se face prin intermediul unui prerăcitor cu plăci BouMatic, model N100DC3 ce funcționează cu apă și cu glicol. Răcirea soluției de glicol se face prin intermediul unui chiller Aermec iar stocarea laptelui se face în două silozuri verticale model SERAP FIRST.SV de 25.000 litri fiecare. Laptele ajunge în silozurile de stocare la 3,5 grade. Din instalația de răcire mai face parte și un recuperator de căldură cu vas încorporat de 2.000 litri”, ne-a explicat Marcel Roșca, Directorul general Dairy MAX, care este ”traseul” laptelui proaspăt muls.

    Spălarea CIP a instalației se face automat după fiecare muls cu ajutorul unui controller de spălare model BouMatic Guardian II ce funcționează cu detergenți concentrați, iar spălarea exterioară a instalației de muls se face prin intermediul unui sistem automat de spumare/limpezire a platformei, după fiecare muls.

    Confortul mulgatorilor este asigurat de două platforme reglabile în înălțime, BouMatic HandyFloor.

    Sistem de ventilație VES-ARTEX cu ventilatoare de aproape 2 metri în diametru

    Animalele sunt dotate cu transpondere individuale SmartTag ce asigură identificarea animalelor în standul de muls și monitorizează parametrii de sănătate în timp real: activitatea, timpii de furajare, timpii de rumegare etc.

    Managementul animalelor se face prin intermediul programului HerdMetrix Advanced, disponibil atât pe desktop cât și pe smartphone.

    Traficul animalelor în sala de așteptare este controlat de o poartă de împingere heay-duty, model Van Dinther Auto-Mate, sincronizată cu rotația platformei de muls.

    ”Atât platforma de muls, cât și sala de așteptare sunt dotate cu sistem de ventilație VES-ARTEX cu ventilatoare ECVair cu diametrul de 183 cm”, a mai precizat oficialul Dairy MAX.

    Pentru mai multe imagini cu cea mai mare sală de muls din România la acest moment, accesați GALERIA FOTO.


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Legea arendei – adoptată de Parlament! Contracte pe minim 7 ani, cu valabilitate și după decesul arendatorului Anunțul ANZ pentru toți crescătorii de animale și asociațiile de fermieri

    Ultimele știri

    Îngrijirea oilor cu gestație dublă în perioada iernii Oficial: Adrian Chesnoiu a revenit la conducerea AFIR Subvenție de 1.000 lei/lună pentru fermierii care angajează tineri cu studii în domeniul agricol