• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Lege votată în Parlament – Subvenție dublată pentru micii fermieri!

    Oana Timar -

    Camera Deputaților a adoptat ieri, luni – 3 iunie, un proiect de lege care dublează subvenția pe acest an plătită de la bugetul de stat pentru micii femieri care produc legume și usturoi. Votul final din Parlament îi liniștește pe legumicultori care au asigurată și a doua etapă a programului Tomata și a programului Usturoiul.

    Dacă în alți ani, programele de minimis pentru legumicultură erau aprobate prin hotărâri de guvern, în acest an, finanțările au fost ”sparte” în două tranșe de câte 1.500 de euro, stabilite printr-o ordonanță de urgență. În primă fază a fost legiferată prima parte a banilor, jumătate, sume ce trebuie să fie achitate fermierilor până pe data de 30 iunie. Pentru a doua tranșă, completarea legislativă s-a făcut prin Parlament.

    Deputații au dat ieri un vot favorabil inițiativei PL-x nr. 197/2024 – Proiect de Lege pentru aprobarea Ordonanţei de urgenţã a Guvernului nr.13/2024 privind instituirea unei scheme de ajutor de stat pentru compensarea parţială a pierderilor la cultura de tomate în spaţii protejate şi cultura de usturoi, în contextul crizei provocate de agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei.

    Actul normativ aprobat prevede acordarea celei de-a doua tranșe de 1.500 de euro pentru producătorii de legume în spații protejate și pentru producătorii de usturoi în câmp.

    Noi termene pentru programul Tomata și Usturoiul

    Astfel, subvenția pe legumicultură este dublată conform aceluiași cadru de criză Ucraina, ce a fost prelungit până la finele anului, permițând astfel suplimentarea directă a bugetului pentru Tomata:

    ”La articolul 5, după alineatul (3) se introduc trei noi alineate, alin. (31)-(33), cu următorul cuprins:
    „(3¹) Cuantumul ajutorului de stat prevăzut la alin. (3) se suplimentează cu echivalentul în lei al sumei de 1.500 euro pentru 1.000 mp, stabilit la cursul de schimb prevăzut la alin. (3), cu respectarea pragului maxim de 280.000 euro/beneficiar.“
    (32) Plata sumei reprezentând ajutor de stat, prevăzută la alin. (31) se efectuează până la data de 30 septembrie 2024 inclusiv, cu condiția depunerii documentelor privind obținerea și valorificarea unei cantități de minimum 3 kg tomate/mp, de pe suprafața de 1.000 mp.
    (3³) Documentele privind obținerea și valorificarea producției de tomate, prevăzută la alin. (32), reprezintă copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare și trebuie depuse de către beneficiari la DAJ până cel târziu la data de 2 septembrie 2024 inclusiv.“

    În cazul programului Usturoiul, completarea legislativă a fost făcută similar:

    La articolul 6, după alineatul (2) se introduc trei noi alineate, alin. (21)-(23), cu următorul cuprins:
    „(2¹) Cuantumul ajutorului de stat prevăzut la alin. (2) se suplimentează cu echivalentul în lei al sumei de 1.500 euro/ha, stabilit la cursul de schimb prevăzut la alin. (2), cu respectarea pragului maxim de 280.000 euro/beneficiar.
    (2²) Plata sumei reprezentând ajutor de stat, prevăzută la alin. (21) se efectuează până la data de 20 decembrie 2024 inclusiv, cu condiția depunerii documentelor privind obținerea și valorificarea unei cantități de minimum 3 kg/10 mp de usturoi, de pe suprafața stabilită de către DAJ.
    (2³) Documentele privind obținerea și valorificarea producției de usturoi, prevăzută la alin. (22), reprezintă copia rapoartelor fiscale de închidere zilnică/factura/fila/filele din carnetul de comercializare și trebuie depuse de către beneficiari la DAJ până cel târziu la data de 2 decembrie 2024 inclusiv.“

    Pentru dublarea sprijinului acordat micilor fermieri, Guvernul va aloca de la bugetul de stat o majorare a plafoanelor, ajungându-se la 371.189.02o de lei, echivalentul sumei de 75.240.000 de euro pentur programul Tomata și la 86.581.160 de lei, echivalentul sumei de 17.550.000 de euro pentru programul Usturoiul.

    Legea adoptată de Parlament trebuie să fie promulgată de președintele României și publicată în Monitorul Oficial pentru a-și produce efectele.


    Te-ar mai putea interesa

    Colinde de Crăciun în versuri. Top 10 cele mai frumoase colinde românești Stimularea producției de ouă la găini iarna. Sfaturi practice Mesaje de Crăciun 2024: Cele mai frumoase urări și felicitări de Sărbători

    Ultimele știri

    Mihaela Neagu, proprietara fabricii Luduș: “Dacă nu sunt luate rapid măsuri, 2025 va fi anul dezastrului în agricultură” Primele subvenții APIA care se transferă în noul an în conturile fermierilor Subvenție APIA de 176,11 euro/UVM. Cererile se depun din 9 ianuarie