Șoc pe piața cerealelor – prețul grâului a scăzut brusc!
Roxana Dobre -Prețul cerealelor, în special al grâului, a scăzut brusc la final de săpptămână, după câteva zile în care fermierii s-au bucurau de o creștere continuă pe bursă. De pe bursele europene, scăderea s-a resimțit imedat și în România unde fermierii ne-au semnalat că ofertele de 1-1,1 lei pe kilogram la grâu au coborât la 90 de bani, cu o mare reticență în semnarea contractelor.
Cerealele au înregistrat o scăderea bruscă a prețurilor astăzi pe principalele burse. Grâul MATIF la Bursa de la Paris a înregistrat o scădere de 8 euro/tonă iar în SUA, prețurile grâului au fost astăzi în scădere cu două cifre.
Citiți și: Prețul grâului a urcat la cel mai ridicat nivel din ultimele 15 luni
Prețurile grâului s-au prăbușit astăzi, vineri – 7 iunie. Pentru contractele cu livrarea în septembrie (recoltă nouă) astăzi s-au pierdut peste 8 euro/tonă din tranzacționarea în curs de desfășurare pe MATIF scăzând la 243 de euro pe tonă. O scădere de preț de 26 euro sau 10% în doar 9 zile. conform site-ului agrarheute.com. Următoarea livrare din decembrie a scăzut cu 6,50 euro/tonă pe MATIF ajungând la 251,50 euro pe tonă.
Fermierii ne-au sesizat că prețurile s-au dus în jos brusc și pe piața din România astfel că din semnalele primite de redacția Agrointeligența-AGRONTEL.RO, prețul a scăzut de la o zi la alta de la 1 – 1,1 lei/kilogram cât s-a ofertat ieri la 0,90 lei/kilogram.
Citiți și: România, în topul țărilor exportatoare de grâu în actualul sezon agricol
Scăderi de prețuri la porumb și rapiță
Și prețurile porumbului sunt, de asemenea, sub o mare presiune și au scăzut cu 4 euro la 218,75 euro pentru data din august (recoltă veche). Noua recoltă de porumb cu livrare în noiembrie pierde 4,50 euro până la 217 euro pe tonă.
Și prețurile rapiței au scăzut vineri cu mult sub valoarea de 470 de euro.
Diferite motive sunt probabil responsabile pentru scăderea bruscă a prețurilor, pe de o parte recolta actuală de grâu din SUA pune o presiune mare asupra prețurilor grâului, spun analiștii. În Chicago, prețurile grâului au scăzut, de asemenea, cu două cifre în tranzacțiile de vineri.
În plus, se pare că există o accelerare a recoltatului în Argentina și condiții climatice semnificativ mai favorabile în Canada și Australia. Pe de altă parte, Rusia a câștigat recent mai multe licitații majore de export. În plus, prețurile de grâu și porumb din Ucraina, care sunt foarte scăzute în comparație cu Europa, provoacă și presiune asupra prețurilor pe piața mondială și în Europa. Nu ajută nici că Turcia a anunțat chiar astăzi că din 21 iunie interzice temporar, până în toamnă, importurile de grâu.
Rusia domină piața cerealelor. Scăderile vor fi și mai mari?
Exporturile rusești de cereale până acum în acest sezon, care se încheie în mai puțin de o lună, au ajuns deja la 65 de milioane de tone, cu un record de 70 de milioane de tone așteptat la sfârșitul sezonului, au declarat analiștii ruși de cereale pentru Reuters.
Înghețurile târzii au afectat recoltele în multe regiuni rusești în acest an, în timp ce unele zone s-au confruntat și cu secetă, ceea ce a determinat analiștii să reducă previziunile pentru recolta rusească din acest an. Centrul analitic SovEcon și-a revizuit din nou prognoza pentru recolta de grâu din Rusia, scăzând-o la 80,7 milioane de tone de la estimarea anterioară de 82,1 milioane de tone, a spus compania într-un comunicat.
Corecția prognozei s-a datorat în primul rând unei scăderi a potențialului său de producție – „mai întâi după vremea caldă și uscată, apoi după înghețurile din mai”.
„Din aprilie, prognoza pentru noua recoltă de grâu din Rusia s-a deteriorat semnificativ. În ansamblu, prognoza a fost redusă de la 94 de milioane de tone la 80,7 milioane de tone. Nu suntem siguri dacă estimările actuale reflectă pe deplin toate anomaliile meteorologice”, a declarat Andrey Sizov, CEO-ul companiei. Sizov nu exclude noi retrogradări din cauza condițiilor calde și uscate din zonele cheie de creștere a grâului de iarnă.
În plus, experții sunt îngrijorați și de progresul lent al însămânțărilor în Siberia, cel mai mare producător de grâu de primăvară din Rusia.