• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Gustul Viitorului. Agricola Bacău și Chef Cezar Munteanu pregătesc noua generație de profesioniști culinari

    Oana Timar -

    Un program ambițios, susținut de un partener puternic. Cezar Munteanu, unul dintre cei mai cunoscuți și apreciați chefi din România și-a propus să vină în sprijinul viitoarei generații de profesioniști culinari. Experiența de 35 de ani a chef-ului, dar mai ales dorința acestuia de a împărtăși cunoștințele sale și celor tineri, sunt bazele proiectelor ”Gustul care face bine” și ”Gustul Viitorului”, susținute de Agricola Bacău.

    Ambițiosul proiect s-a derulat recent la Liceul Tehnologic ”Anghel Saligny” din Bacău, acolo unde tinerii au avut ocazia să învețe direct de la Chef Cezar Munteanu care sunt ”bazele” teoretice, dar și practice dintr-o bucătărie profesionistă. Întregul program este susținut financiar de către Asociația Agricola Neam de Gospodari, care a avut inițiativa de a o oferi o nouă perspectivă tinerilor care au ales să urmeze cursurile unui liceu profesional.

    „Am venit aici să-i învățăm pe copii să învețe meserie, am venit de fapt să le dăm o mână profesorilor, să venim și noi cu know-how-ul nostru, să facem o echipă profesorii de aici și să le arătăm copiii lor că au o nouă perspectivă. Aici a venit Agricola Bacău și ne-a ajutat, ne-a dat o mână de ajutor. Proiectele pe care le desfășurăm cu Agricola Bacău au început în 2019 și am mai avut încă un colegiu tehnic aici în Bacău, cu care am lucrat la fel de bine”, a declarat Chef Cezar Munteanu.

    Energia pozitivă este prezentă în mijlocul tinerilor care vor să învețe cât mai mult de la chef-ul pe care îl admiră. Munca într-o bucătărie profesionistă nu este deloc ușoară, iar responsabilitatea este una uriașă ce pornește de la utilizarea responsabilă a ingredientelor și se încheie în farfuria care trebuie să răspundă unor exigențe tot mai ridicate. În plus, profesioniștii din industria culinară pot ajuge să aibă venituri ridicate și să aibă propria afacere.

    ”Ca să ajungi la performanțe financiare, vorbim de niște ani de experiență, vorbim de niște ani în care ai învățat foarte mult (…) Un chef bun în România câștigă foarte bine – și nu doar în România – un chef bun câștigă extraordinar de bine, un bucătar-chef. Bucătarul nu are altceva de făcut decât să acumuleze experiență până să fie poziția în care să meargă mai departe, să devină bucătar-șef, să conducă o echipă și atunci, evident că odată cu responsabilitățile cresc nu doar îndatoririle, ci crește și partea financiară – de motivare financiară. Important este ca tinerii să înțeleagă că e nevoie de multă muncă să ajungi sus. Dacă cineva crede că ești bucătar și, peste noapte, o să câștigi foarte mult, se înșeală amarnic”, a spus cunoscutul chef.

    Proiectul ”Gustul Viitorului”, foarte bine primit de către cadrele didactice

    Proiectele inițiate de Asociația Agricola Neam de Gospodari s-au bucurat de la început de deschidere din partea conducerii liceului din Bacău. Mai mult, și profesorii și-au manifestat dorința de a fi implicați, de a afla care sunt secretele unui chef atât de cunoscut precum Cezar Munteanu, dar și care sunt tendințele actuale din piața muncii pe segmentul horeca.

    Crisalinda Nona Irimia, directoarea Liceului Tehnologic ”Anghel Saligny” din Bacău

    ”Avem peste 1.200 de copii în școală, avem foarte mulți elevi – majoritatea de altfel dintre ei se află la nivel profesional și nivel liceal. Calificările pe care noi le școlarizăm sunt din domeniul mecanic, domeniul turism și alimentație, domeniul fabricare a produselor din lemn, construcții și instalații publice și am avut până nu de mult și confecționat produse textile. În ultimii 6-7 ani ne-am autorizat pe cele mai cerute calificări – cerute de comunitatea locală din orașul Bacău și nu numai. Am făcut un studiu de piață și aș putea spune că în acest moment școlarizăm calificări care sunt deosebit de bine primite de către piața muncii. Pe partea de proiecte alternative, învățământul profesional și tehnic este cu desăvârșire lipsit de o astfel de finanțare și acest lucru reușim să îl facem doar cu ajutorul membrilor comunității locale și acest lucru reușim să îl facem cu ajutorul reprezentanților comunității locale. Pe partea de alimentație, această nevoie am reușit să o acoperim cu ajutorul Asociației Agricola Neam de Gospodari, cu ajutorul căruia am dezvoltat acest parteneriat deosebit și acest program numit ”Gustul viitorului”, prin care elevii noștri din domeniul turism și alimentație – elevi atât la nivel profesional, cât și la nivel liceal, au ocazia de a învăța de la cei mai buni”, ne-a declarat Crisalinda Nona Irimia, directoarea Liceului Tehnologic ”Anghel Saligny” din Bacău.

    Fără ingrediente de calitate, niciun chef nu poate prepara rețetele pe care și le dorește. Aici este rolul esențial al partenerului proiectului inițiat de Asociația Agricola Neam de Gospodari care a susținut financiar proiectul pentru ca tinerii să poate lucra cu produse premium, care, altfel, ar fi fost imposibil de procurat din bugetul liceului.

    Gustul care face bine – proiect dedicat alimentației sănătoase

    Încrederea pe care acest program o dă viitorilor profesioniști este uriașă. Evoluția liceenilor pe parcursul modulelor și atelierelor arată că susținerea și încurajarea acestor tineri sunt elementele care îi ajută și le dau curajul de a-și împlini visul, iar, în plus, liceeeni au fost implicați și în alt proiecte dedicat, unul dedicat alimentației sănătoase – Gustul care face bine.

    ”O parte dintre tineri au venit și au gătit cu mine pentru încă un proiect pe care îl facem împreună cu Agricola Bacău – broșurile pentru copii. Am făcut broșuri pentru copii din grădinițe, pentru familii, pentru copii cu probleme oncologice. Anul acesta, proiectul ”Gustul care face bine” este despre mâncarea pentru copiii sportivi. Am avut și avem alături de noi unul dintre nutriționiștii mari din zona de sport – Bogdan Vasile, scopul fiind de a susține copiii campioni să aibă o hrană sănătoasă, adaptată nevoilor lor nutriționale”, a mai spus Chef Cezar Munteanu.

    Gustul Viitorului. O nouă perspectivă pentru viitorii profesioniști culinari


    Te-ar mai putea interesa

    Subvenții pe hectar și animale care nu se mai achită prin APIA Stropiri la pomi în luna ianuarie. Tratamente de iarnă în livadă Fermierii, ”arși” la arendă și la ANAF. Prețul mediu la grâu și porumb – nejustificat de mare

    Ultimele știri

    Mutarea unei tufe de trandafir. Perioadă optimă și pași de urmat Vita Angus de Omaha – punctul forte al meniului de la învestirea lui Donald Trump Agrii Practic în sală: inovație și parteneriat pentru o agricultură profitabilă