Culturile fermierului Ion Olteanu, distruse de grindină. Sute de hectare – pagubă totală!
Roxana Dobre -Cultura dintr-o fermă a ing. ion Olteanu au fost distruse în numai câteva zeci de minute de grindina de mari dimensiuni care a picat în seara de joi spre vineri. Este vorba despre exploatația care acoperă zonele Clinceni, Cornetu și Domnești din județul Ilfov.
Silvia Boghean, șefa de fermă de la Agromad Crops a declarat vineri, pe 14 iunie pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO că în exploatația fomdată de Ion Olteanu, culturile au fost compromise aproape în totalitate. Conform inginerei, semnale au venit și din partea altor agricultori din zona de sud, care de asemenea au fermele distruse în urma grindinei care a picat în seara de joi spre vineri.
Citiți și: Dezastrul lăsat în urmă de vijeliile cu grindină cât un ou și rafale de peste 100 de km/h!
Orzul, distrus în plină campanie de recoltat
După furtuna din noaptea de joi spre vineri, specialiștii care se ocupă de ferma lui Ionuț Olteanu au mers să facă evaluările pagubelor direct în câmp. Imaginile de la fața locului au fost greu de privind de aceștia: peste 950 de hectare au fost distruse aproape în totalitate.
”Sunt 400 de hectare de orz, 250 de hectare de floarea-soarelui doar ce am reușit să evaluăm până în prezent, aproape 300 de hectare de porumb care sunt compromise total, deci daună totală. Este ferma numărul trei care aparține domnului Ion Olteanu iar terenurile sunt pe această zonă: Clinceni, Cornetu și Domnești. La orz situația este și mai gravă pentru că începusem să recoltăm de câteva zile și erau sole cu o producție foarte bună, tocmai ajunsesem să recoltăm orzul de sămânță pentru fermă, deci pe lângă paguba prvind producția propriu-zisă sunt pierderi și cu sămânța noastră de orz compromisă. Și, ca să vă fac un calcul, la orz luăm cele 400 de hectare afectate și înmulțim cu opt tone pe hectar, producția medie, adică 3.200 de tone înmulțite cu 700 de lei tona rezultă 2.240.000 de lei pierdere doar la cultura aceasta”, a spus Silvia Boghean, pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO.
Potrivit acesteia din fericire ferma are încheiate polițe de asigurare dar problemele aduse de grindină nu se vor termina odată cu plata despăgubirilor. ”Noi am fost pregătiți cu asigurare la culturi, dar sunt mici fermieri în jur care nici nu vreau să mă gândesc cât vor avea de suferit. Vă dați seama că la orz spre exemplu la noi s-a scuturat foarte multă sămânță care va încolți, acolo va trebui să intrăm să tocăm paiele și pe urmă vom vedea. La orz practic a rămas paiul gol, nu mai snt șanse de a recupera nimic. La porumb trebuie să urmărim dar din experiența din alți ani când au urmat călduri excesive plantele au continuat să piardă apă prin zonele afectate de grindină și producțiile au fost foarte mici. De asemenea la floarea-soarelui la fel sunt zone de pălărie rupte, frunzele la fel iar acolo se vor instala putregaiuri, e critic”, a mai explicat șefa de fermă.
Citiți și: Fermierul Ion Olteanu: Am întors 2.500 de hectare cu rapiță
Urgia a durat circa 2-3 ore
Furtuna a început în noaptea de joi spre vineri iar din primele minute grindina s-a adunat în fermă putând fi întoarsă chiar cu lopata.
”Furtuna a început după ora 23.00 iar noi având camere în fermă am urmărit pentru că știam din timpul zilei că va ploua dar nu ne-am închipuit că va veni ceva atât de rău. Vântul cred că a avut peste 100 de km/oră iar 10-15 minute a picat numai grindină. Grindina s-a adunat în fermă de puteai să o iei cu lopata. Iar furtuna a ținut cred până după miezul nopții cu vânt puternic, grindină, vijelie. Iar dimineață să vedem ce prăpăd a făcut printre culturi”, a mai precizat Silvia Boghean.
Ion Olteanu, fermier: M-am rugat să plouă dar ploaia a venit cu gheață
La rândul său, fermierul Ionuț Olteanu a publicat un mesaj în mediul online despre cele petrecute în ferma sa. ”Peste 700 de hectare făcute praf! M-am rugat atât să plouă! Am zis Doamne dă-ne ploaie! Dar ploaia a venit înghețată! Să avem puterea să mergem mai departe, noi si toti fermierii afectați! Să avem puterea să mulțumim pentru tot și credința noastră să fie mai adâncă! Dumnezeu să ne sprijine în munca noastră și putere să dea fermierilor din ce în ce mai încercați”, a transmis fermierul care nu s-a aflat în țară la momentul producerii dezastrului.