• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Suprafețe calamitate – primele centralizări la nivelul județelor afectate de secetă și de grindină

    Angelica Lefter -

    La nivel național, comisiile de evaluare a culturilor calamitate de secetă sunt în plin proces de evaluare. Fermierii mai au termen până la 1 august să depună înștiințări la primărie și să ceară constatarea pierderilor – la culturile ce se recoltează trebuie lăsată menținută o suprafață de minim 5% din terenul cultivat pentru a putea fi evaluat. Conform informațiilor Agrointeligența – AGROINTEL.RO, până la acest moment, suprafața calamitată de secetă în procent de minim 30%, potrivit centralizării MADR, este de 46.000 de hectare la nivel național, comisiile având o activitate intensă ce duce la creșterea acestei suprafețe de la o zi la alta.

    Nu doar seceta pune probleme fermierilor, ci aceștia au avut pagube mari și din cauza căderilor de grindină. Din evaluările comisiilor de specialitate, până la acest moment ar fi vorba despre 23.000 de hectare de terenuri calamitate de căderile de gheață. Suprafețe extinse – circa 18.000 de hectare, ar fi localizate în județele Prahova și Vrancea, acolo unde producătorii agricoli au susținut sistarea funcționării sistemelor antigrindină.

    Dacă pentru culturile afectate de secetă, fermierii așteaptă despăgubiri, în cazul grindinei, lucrurile sunt mai complicate. Fenomenul este unul ce face obiectul majorității polițelor de asigurări, iar prin submăsura 17.1, încheierea acestor polițe este deja subvenționată din fonduri europene și naționale. Va fi dificil, astfel, de argumentat de ce ar trebui să fie alocate despăgubiri pentru acest segment de culturi care beneficiază deja de compensații în baza contractelor cu companiile de asigurări și a decontării unui procent de 70% din costul acestei polițe.

    Cele mai mari pierderi cauzate de grindină au apărut în urma căderilor de gheață din perioada 13-14 iunie. Chiar și pe timpul nopții, mai multe zone agricole au fost calamitate de grindina ce a căzut în cantități și dimensiuni foarte mari. Intervalul a adus și o mobilizare a activității sistemului antigrindină care, acolo unde a fost activat, a atenuat fenomenele severe. Astfel, numai în seara zilei de 13 iunie au fost lansate 341 de rachete antigrindină pentru combaterea a 28 de obiecte convective deosebit de periculoase, manifestate în partea de sud și sud-vest a țării, se arată într-o informare făcută publică de către reprezentanții Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor (SNACP).

    SNACP: În intervalul 7-13 iunie s-au realizat 10 acțiuni de intervenții active în atmosferă

    ”În intervalul 7-13 iunie, în cadrul Sistemului Național Antigrindină și de Creștere a Precipitațiilor s-au realizat zece acțiuni de intervenții active în atmosferă pentru combaterea căderilor de grindină. În acest scop, din punctele de lansare ale Unităților de Combatere a Căderilor de Grindină: Moldova 1 Iași, Moldova 2 Vrancea, Prahova, Oltenia și Mureș au fost lansate în total 633 de rachete antigrindină pentru combaterea a 68 de celule convective cu grindină în formare. Numai în seara zilei de 13 iunie au fost lansate 341 de rachete antigrindină pentru combaterea a 28 de obiecte convective deosebit de periculoase, manifestate în partea de sud și sud-vest a țării. În zonele protejate de infrastructura SNACP, în această perioadă s-au înregistrat fenomene meteo de intensitate medie și foarte mare în special în sud-vestul, centrul și nord-estul țării. Căderi de grindină de mari dimensiuni s-au înregistrat în general în zonele din afara ariei de protecție a SNACP. În urma activităților de intervenții active în atmosferă efectuate în zona protejată, precipitațiile au ajuns la sol preponderent sub formă lichidă. S-au înregistrat căderi de grindină și în zona protejata, din cauza interdicțiilor de lansare a rachetelor antigrindină și a limitărilor tehnologice specifice combaterii obiectelor convective de categoria 4, procese de energie mare supercelulare”, a informat SNACP.

    SNACP: Centralizator de acțiuni de combatere a grindinei în perioada 7-13 iunie

    Conform datelor publicate la mijlocul lunii, în total, de la începutul sezonului de combatere a căderilor de grindină, au fost lansate 1.477 de rachete antigrindină și au fost combătute 234 de celule convective cu grindină în formare.

    Citiți și: Tratament de urgență la pomi afectați de grindină


    Te-ar mai putea interesa

    Noi alerte meteo. ANM avertizează cu privire la un fenomen periculos în următoarele două zile Subvenție APIA de 175 euro/hectar. Suprafața eligibilă la plată: minim 100 de hectare Incendiu în ferma lui Ion Olteanu din Mihăilești. Peste 30 de hectare au ars chiar în timpul recoltatului

    Ultimele știri

    Guvernul a aprobat reorganizarea Ministerului Agriculturii. Ce instituții subordonate se desființează Francesco Lollobrigida, Italia, are cele mai mari șanse să fie următorul Comisar UE pentru Agricultură Prognoza meteo pentru luna iulie. Cum va fi vremea în următoarele patru săptămâni