• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Maniu Vonica, CFRO: Fermierii s-au trezit că au de plătit bani în plus către bănci. Sumele sunt foarte mari

    Roxana Dobre -

    Fermierii care au accesat programul IMM Invest s-au trezit că au de achitat sume în plus față de ceea ce a fost anunțat inițial. Semnalul de alarmă a fost tras de către președintele Clubului Fermierilor Români, Maniu Vonica. Invitat în cadrul emisiunii Agrostrategia de pe TVR 1, fermierul ce lucrează peste 2.000 de hectare în județul Constanța a arătat că legislația a fost actualizată în defavoarea producătorilor agricoli din sectorul vegetal.

    Maniu Vonica, președintele Clubului Fermierilor Români a expus ieri, luni – 17 iunie, în cadrul emisiunii Agrostrategia, o coproducție Agrointeligența – AGROINTEL.RO și TVR, cazul beneficiarilor de creditare susținută cu dobândă achitată de stat, care s-au trezit că trebuie să aducă bani ”de acasă” pentru finanțarea acordată de bănci. Aceasta a anunțat că deși există un act normativ care să ”corecteze” greșeala, fermierii nu sunt incluși în acesta.

    Citiți și: IMM Plus, aprobat de Guvern. Schema de ajutor de stat are alocat un buget de 12,5 miliarde de lei

    Fermierii trebuie să achite diferența de creștere a ROBOR

    Maniu Vonica a explicat că fermierii s-au trezit că trebuie să achite sume în plus pentru granturile acordate în cadrul Agro IMM Invest.

    ”Vreau să amintesc în câteva cuvinte despre creditul acordat pe cadrul Covid, AGRO IMM Invest care a fost acordat cu anumite reglementări, în sensul că Guvernul, statul suporta pe o perioadă de opt luni de zile costurile, dobânda, costul efectiv, plus ROBOR după care urma să încasezi 10% din grant; perioada maximă de creditare era de trei  ani de zile, timp în care clientul putea să ramburseze rate sau nu, sau fiecare în ce situație a fost. Ei, acum aproape de sfârșitul acelei perioade de creditare, adică încheierea contractului, ne anunță băncile că va trebui să acoperim o diferență de ROBOR care nu a fost anticipată în convenție. Sunt foarte mulți fermieri în situația aceasta pentru că ROBOR-ul în acea perioadă de opt luni de zile a crescut într-un mod accelerat și, spun dânșii, nu a fost acoperit și rămân câteva procente pe care deși nu le avem în contract, băncile se îndreaptă împotriva noastră”, a spus Maniu Vonica.

    Acesta a completat că în luna februarie a fost emisă o ordonanță de urgență prin care Guvernul suportă această diferență de ROBOR, mai puțin pentru societățile din producția primară. ”Adică fermierii, sectorul vegetal, și nu am înțeles de ce. Am solicitat ca și noi să fim prinși în acest cadru. Mai mult decât atât, unii dintre fermieri nu au reușit să ramburseze acest credit, el se poate prelungi pe o perioadă egală cu încă trei ani de zile, doar că, la fel, beneficiarul va trebui să plătească un comision la fondul de garantare inițial, adică la începutul perioadei, care va fi calculat pentru toată perioada de acești trei ani de zile să fie plătit anticipat, care la fel este o sumă foarte mare. Și aici la aceste ajutoare mai trebuie lucrat și pliat pe nevoile noastră”, a mai spus președintele Clubului Fermierilor Români.

    Citiți și: Creditul Fermierului – peste 1.000 de acorduri de finanțare. Alina Toma, FGCR: Plafonul nu s-a epuizat, mai sunt bani

    Fermierii au făcut apel pentru soluționarea diferenței de ROBOR

    Mai multe organizații de fermieri au semnalat situația la nivel guvernamental. Astfel, alături de Clubul Fermierilor Români, și Alianța pentru Agricultură și Cooperare a transmis că producătorii au primit notificări referitoare la comisioane din 2021, deși statul român a promis că va suporta comisioanele bancare pentru întreprinderile mici și mijlocii (IMM-uri) prin programul IMM INVEST, se raportează că fermierii riscă să fie introduși în Centrala Incidentelor de Plăți (CIP) dacă aceste comisioane nu sunt achitate la timp.

    ”În contextul publicării Hotărârii 152/2024 în Monitorul Oficial nr. 154 din 23 februarie 2024, care impune fermierilor afectați de creșterea ROBOR să acopere diferența de dobândă pentru creditele AGRO IMM INVEST din 2021, cum intentionați să sprijiniți fermierii afectați de această măsură, având în vedere că schema de ajutor de minimis prevăzută în acest document exclude întreprinderile care își desfășoară activitatea în domeniul producției primare de produse agricole, fiind exact acele întreprinderi care au nevoie de acest sprijin?”, a fost solicitarea fermierilor ce a rămas fără răspuns.

    Maniu Vonica: Nici la Creditul Fermierului nu este clar cum se aplică

    Președintele CFRO, Maniu Vonica, a făcut referire și la Creditul Fermierului, program care se află în plină defășurare și pentru care, spune el, condițiile nu sunt foarte clare. ”S-a tot vehiculat în presă despre Creditul Fermierului dar nici aici nu este clar. Pentru că  fiecare fermier are o sumă, știm foarte bine 280.000 euro acel minimis pe cadrul Ucraina dar dacă un fermier a solicitat creditul Rural Invest unde valoarea maximă a fost de 5 milioane de lei, acolo avea un cost un cost de aproape 100.000 euro aproximativ pe urmă au venit cei 100 euro la hectar, au rămas foarte, foarte puțini bani sau aproape deloc pentru Creditul Fermierului. De la  ianuarie s-a mai calculat pe lângă minimis și valoarea garanțiilor lucru pe care nu l-am înțeles. Deci sunt niște lucruri nediscutate, prost adăugate să spun așa, care îi încurcă foarte mult pe fermieri. Este în perioadă în care statul consider că ar trebui să se implice cu programe guvernamentale foarte bine calificate și susținute”, a mai punctat acesta.

    Agrostrategia, TVR 1. Invitat: Maniu Vonica, Președinte Clubul Fermierilor Români (17.06.2024)


    Te-ar mai putea interesa

    Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului

    Ultimele știri

    Ministrul Barbu – cel mai mare regret după primul mandat. ”Aștept o analiză de la Consiliul Concurenței” Florin Barbu vrea să crească subvenția APIA la hectar Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou