• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Creditul Fermierului – peste 1.000 de acorduri de finanțare. Alina Toma, FGCR: Plafonul nu s-a epuizat, mai sunt bani

    Roxana Dobre -

    Creditul Fermierului este un program în plină desfășurare, fiind eliberate deja peste 1.000 de acorduri de finantare emise pentru solicitări de grant. Alina Toma, Președinte – Director General al FGCR, Fondul de Garantare a Creditului Rural, a declarat pentru publicația noastră că plafonul nu a fost atins și că mai sunt bani suficienți, astfel că fermierii se pot adresa în continuare băncilor pentru a accesa creditele pentru capital de lucru cu dobândă subvenționată la 1,95% și ROBOR acoperit de la bugetul de stat.

    În ultimele zile, mai mulți cititori ne-au întrebat dacă mai pot accesa Creditul Fermierului, ei înțelegând din diferite surse neoficiale că plafonul pentru acest program s-ar fi epuizat. Potrivit Alinei Toma, Președinte-Director General al FGCR, în prezent mai sunt destui bani pentru acest program astfel că fermierii se pot adresa băncilor pentru credite de capital de lucru pe maxim 5 ani cu subvenționarea ROBOR și dobândă redusă de 1,95%.

    ”Creditul Fermierului este operațional și este un succes pentru că s-au pliat foarte multe bănci pentru acest tip de creditare. Fermierii trebuie să știe că în prezent Creditul Fermierului poate fi accesat pentru că am primit și noi informații că fermierii au fost anunțati chiar de asociații de profil că banii s-au epuizat. Ceea ce este o confuzie pentru că noi încă mai avem mulți bani prin acest plafon, sume care sunt la dispoziția beneficarilor din sectorul agricol. Repet, se face confuzie cu alt program pentru care s-au epuizat fondurile, dar noi vrem să transmitem clar că plafonul pentru Creditul Fermierului nu s-a epuizat, din contră avem destui bani de dat fermierilor. Așadar Creditul Fermierului este operațional, fermierii pot depune solicitări la bănci până pe 25 iunie iar ultima zi în care acestea vor fi aprobate este data de 30 iunie. Chiar dacă vor fi depuse mai târziu de 25 iunie, dar există timpul necesar analizei şi aprobării solicitările vor fi soluționate”, a spus Alina Toma pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO. 

    Potrivit acesteia, prin acest program au fost deja acordate peste 1.000 de acorduri de finanțare. ”Ca număr de garanții, cu ce avem în lucru deja depășim 1.000 de acorduri de garantare care s-au aprobat în nici două luni, de când a demarat programul”, a specificat președintele Director General al FGCR.

    Citiți și: Creditul Fermierului: 30 iunie – ultima zi în care FGCR mai poate emite Acorduri de Finanțare

    Mai multe bănci oferă Creditul Fermierului

    Creditul Fermierului – lista băncilor intrate în program

    O noutate a programului Creditul Fermierului este faptul că a atras mult mai multe bănci comparativ cu alte programe de susținere a fermierilor, astfel că beneficiarii se pot adresa cât mai multor instituții de creditare având o paletă mai largă de accesare.

    Lista băncilor la care beneficiarii se pot adresa pentru Creditul Fermierului, transmisă de FGCR pentru pentru Agrointeligența-AGROINTEL.RO este următoarea:

    Reamintim că programul Creditul Fermierului se derulează în baza Ordonantei de urgenta a Guvernului nr. 7/2024, prin intermediul Fondului de Garantare a Creditului Rural. Acesta se aplică sub formă de schemă de ajutor de stat, prin care beneficiarii care își desfășoară activitatea doar în cadrul agriculturii primare beneficiază de un grant care acoperă componenta de dobândă reprezentând partea de ROBOR la 3 luni pe perioada creditului dar nu mai mult de 60 de luni și fără a depăși plafonul maxim de 280.000 euro/beneficiar pentru toate ajutoarele de stat acordate în temeiul Cadrului Temporar de criză pentru măsuri de ajutor de stat de sprijinire a economiei ca urmare a agresiunii Rusiei împotriva Ucrainei.

    Grantul (constituit din partea de dobândă reprezentand ROBOR la 3 luni) se stabilește prin Acordul de finanțare încheiat între Fond,  instituția de credit și beneficiar iar plata grantului se efectuează lunar până la data de 30 iunie 2030 inclusiv.

    Beneficiari pot fi: societăți organizate conform Legii nr. 31/1990 (IMM-uri și intreprinderi mari); persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale și familiale; asociatii agricole și societăți agricole organizate conform Legii nr. 36/1991, Legii nr. 1/2005 si Legii nr. 566/2004; asociații de fermieri constituite conform Ordonanței Guvernului nr. 26/2000.

    Conform legislației în vigoare, programul se derulează până pe data de 30 iunie.


    Te-ar mai putea interesa

    Cum aflăm greutatea unui porc fără cântar. Formula de calcul numărul de kg în viu și carcasă Subvențiile APIA care intră în conturi până la Crăciun! Câte kg are un metru cub de lemne în funcție de tipul lemnului

    Ultimele știri

    Subvenții APIA 2025. Data la care se reiau plățile către fermieri după Anul Nou Ninsori, ploi și vânt puternic – județele care au intrat sub alertă meteo până în a doua zi de Crăciun Atenție, se fură oi! Un cioban a rămas fără animale înainte de Crăciun