• ABONARE
  • Contact
  • Publicitate
  • Anunțuri
  • Audiență
  • Rețele sociale
  • Informații
  • Știri
  • Subvenții APIA
  • Vegetal
  • Zootehnie
  • Bursă cereale
  • Agribusiness
  • ARHIVA
  • CĂUTARE
  • Start fonduri europene pentru achiziția de utilaje! Proiectele se depun de marți, 25 iunie, la AFIR

    Roxana Dobre -

    Sesiunea de depunere a cererilor pentru achiziția de utilaje agricole cu bani europeni, lansată de Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) de marți, 25 iunie.

    AFIR a anunțat astăzi, joi – 20 iunie, că sesiunea de primire a solicitărilor de finanțare pentru achiziții simple de utilaje agricole, prin submăsura 4.1 „Investiţii în exploataţii agricole” din cadrul Programului Național de Dezvoltare Rurală va începe marți, 25 iunie.

    Conform AFIR, solicitanții de finanțare pot depune cererile de finanțare începând cu data de 25 iunie 2024, ora 09:00, prin intermediul paginii oficiale de internet a Agenției. Data limită până la care se primesc cererile de finanțare este 24 septembrie 2024, ora 16:00.

    Citiți și: AFIR a publicat ghidul cu condițiile de accesare a fondurilor pentru achiziția de utilaje agricole

    Bani pentru achiziția de utilaje în ferme

    Banii se vor împărți pe trei componente

    Potrivit AFIR, alocarea financiară, stabilită pentru această sesiune, este de 310.515.188 euro, împărțită pe trei componente, astfel: 198.000.000 euro pentru toate culturile, dar cu excepția culturii de sfeclă de zahăr și investițiile realizate de formele asociative, 61.000.000 euro pentru sfecla de zahăr și 51.515.188 milioane de euro pentru formele asociative, altele decât cele din sectorul sfeclă de zahăr.

    În cadrul acestui apel de cereri de proiecte, se pot depune prin pachetul 4.1.1 proiecte de achiziții simple de utilaje agricole în cazul în care exploatația cuprinde culturi de câmp, inclusiv culturile furajere destinate pentru hrana animalelor și plantele tehnice, precum și culturile horticole, inclusiv cele în spații protejate.

    „Intensitatea sprijinului acordat pornește de la 30% și poate ajunge la maximum 90%, în funcție de dimensiunea economică a exploatației, de tipul de beneficiar și de investițiile ce urmează a se realiza prin proiect. Valoarea finanțării nerambursabile este cuprinsă între 350.000 de euro și poate crește, în funcție de dimensiunea economică a exploatației și de tipul de beneficiar, până la 1.500.000 de euro (pentru cooperative, grupuri de producători și organizații de producători)”,  a precizat George Chiriță, Directorul general al AFIR.

    Citiți și: Marsat și Zetor asigură cofinanțarea pentru fermierii care vor să își cumpere utilaje cu fonduri europene

    Solicitanții trebuie să aibă în vedere dimensionare corectă a parcului de utilaje

    Pragul de calitate lunar pentru prima etapă de depunere a sesiunii (25 iunie – 24 iulie 2024) este de 90 de puncte pentru toate culturile, de 75 de puncte pentru sfeclă de zahăr și de 88 de puncte pentru forme asociative, ulterior acesta scade treptat, până la pragul minim de 56 de puncte/ 32 de puncte/ 44 de puncte pe fiecare componentă, în ultima etapă lunară a sesiunii (25 august – 24 septembrie 2024).

    Solicitanții trebuie să aibă în vedere dimensionare corectă a parcului de utilaje, în conformitate cu anexa la Ghidul solicitantului privind corelarea puterii maşinii cu suprafaţa fermelor pentru achiziționarea de mașini agricole, postat pe pagina de internet a AFIR.

    Toate informațiile necesare întocmirii documentației de depunere pentru acordarea sprijinului sunt detaliate în Ghidul solicitantului și în anexele aferente, care sunt disponibile pe site-ul www.afir.ro, accesând următorul link Detalii și Anexe sM 4.1 – NOUL Portal AFIR – informații PS PAC, depunere Online.


    Te-ar mai putea interesa

    Record mondial stabilit la arătură cu un tractor autonom AgXeed AGROINTERVIU. Cătălin Grigoriu, Moldova Farming: ”Sunt extrem de multe ferme la vânzare. Doar noi am primit oferte să cumpărăm circa 100.000 ha. Insolvențele cresc alarmant la distribuitori” Fermieri, verificați conturile! APIA a început transferul banilor pentru aceste subvenții la hectar!

    Ultimele știri

    Fostul secretar de stat în MADR, Gheorghe Ștefan, a fost condamnat la un an de închisoare cu suspendare Șef APIA: Toți fermierii aveau plata făcută! Subvențiile virate zilele acestea în conturi UE vrea să interzică creșterea animalelor în cuști. Fermierii sunt invitați la consultări până pe 16 iulie